跳至

首頁

尾頁

大宅

你地D B發展點啊?
我啊B女識講,爸爸,媽媽,byebye,bearbear熊,麻麻,姐姐,姑媽,車車,波波,喳喳,“hurt 遲”等等,
行得都ok等等。會學我地日常生活D野。

大宅

回覆:BBSG 的帖子

我個仔呢兩個月都識講好多字,但係佢仲未敢放手行,拖住行就ok

子爵府

係呀!識講好多字,同埋起身自己去床尾攞佢自己件衫和襪比我地幫佢著。
知道自己頭,耳,鼻,手腳係邊
跟我地做動作。
鍾意攞住有手柄的筒,手袋行來行去。 又放野入去,又攞返出來。

大宅

系啊,佢都知道自己D手腳同都好中意攞住個袋走黎走去,會攞對鞋交我哋幫佢著。

男爵府

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

BBSG 發表於 13-1-26 23:19
你地D B發展點啊?
我啊B女識講,爸爸,媽媽,byebye,bearbear熊,麻麻,姐姐,姑媽,車車,波波,喳喳, ...
你BB識講好多嘢呀!!
可能我哋屋企講兩種話,我囡囡仲係『daddy』『媽媽』同『ti----(tiger)』咋。
行走爬跳舞就都幾叻,聽得明白嘅字大概90個吧。簡單指示例如『攞X俾X放落X』。
手語有『多啲』,『奶』,『time』(表示time to go/ bath time/last time),『食物』。

不過........................
最開心係聽得明『訓覺啦』,會自己走入佢間房,走到床仔邊等我抱入去自己訓

大宅

回覆:12月BB發展如何

妳地bb識講好多野啊!我仔仔都係爸爸、媽媽、奶奶、餅餅等,指令就明白有:"冇"、將xx放入xx到、將xx放上xx到、著衫同除衫時會舉起雙手、著襪及鞋時會比腳、識疊4件左右積本、剛剛識自己用匙羹食野,不過未識自己"畢",行就要扶住,bb手語就識好多,仲識分你、我、他的分別、

大宅

引用:係呀!識講好多字,同埋起身自己去床尾攞佢

原帖由 AWma 於 13-01-28 發表
係呀!識講好多字,同埋起身自己去床尾攞佢自己件衫和襪比我地幫佢著。
知道自己頭,耳,鼻,手腳係邊
跟我 ...
好利害,知道衫仔放係邊!

男爵府

winfieldwoo 發表於 13-1-28 13:18
妳地bb識講好多野啊!我仔仔都係爸爸、媽媽、奶奶、餅餅等,指令就明白有:"冇"、將xx放入xx到、將xx放上 ...
手語你仔仔會做啲乜?我囡唔係識好多,可能我哋揀嘅動作太難? (尿片,玩具,爸爸媽媽,都可能太難做?)

男爵府

大家嘅bb 都好叻識講好多嘢!!

別墅

Communications: She can say "mamma, babba, 麻麻,姐姐,爺爺,bye bye, 靚靚,奶奶,這個,呢個,馬馬, fish, down, fish, woof, dei dei (means video)"

signs: she can do "please, no more, finish, fish, rubbing, open socks and try to put it on her feet, if you tell her we are going out, she will hand over her shoes and ask you to put on her feet. When we return home, she will put her shoes back to the shoes rack

mobility: she can walk by herself, go down from sofa

禁止訪問

男爵府

janicebbb123 發表於 13-2-2 09:20
囡囡講得正的有: daddy, mummy, up, bear bear, apple, go go ,
baby , no no , bye bye, ten, 婆婆, 爺爺 ...

哇~~ (暫時)最開心呢個時候咯,又會講嘢但又未搏嘴~~

大宅

Your babies can speak well and fast! Mine can only say PaPa and Mama so far, though he keeps saying many bb words. He can walk very well and almost run now

男爵府

引用:Your+babies+can+speak+well+and+fast!++Mi

原帖由 mamath 於 13-02-04 發表
Your babies can speak well and fast! Mine can only say PaPa and Mama so far, though he keeps saying ...
mine is opposite, can say a lot of words but cannot walk on his own yet!

大宅

mcrabbit 發表於 13-2-5 13:31
mine is opposite, can say a lot of words but cannot walk on his own yet!

Haha, no such perfect thing!

禁止訪問

男爵府

我對仔仔都唔學我地既...兩個一味講bb話溝通, 沉醉響二人世界mouth:mouth:" />
同佢講野有時明有時唔明咁, 最口力就食飯仔時令頭NONONO咁
成日伸直手腳齋腳掌手掌掂地, 好似蜘蛛咁爬來玩, 都唔知幾時先肯行...

男爵府

yamadalei 發表於 13-2-6 23:59
我對仔仔都唔學我地既...兩個一味講bb話溝通, 沉醉響二人世界mouth:" />
同佢講野有時明有時唔明咁 ...
蜘蛛雙人組hehehe~~

大宅

我阿仔仲係講緊外星話

大宅

mamath 發表於 13-2-4 13:40
Your babies can speak well and fast! Mine can only say PaPa and Mama so far, though he keeps saying ...

same here

首頁

尾頁

跳至