少年成長

跳至

首頁
12345...32

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 唔肯講野....

稚言治語

請send一份教家長如何在家訓練小朋友語言的資料給我,
E-mail : [email protected]

洋房

Thank u

複式洋房

稚言治語:
請給我一份教家長如何在家訓練小朋友語言的資料,Thanks!
[email protected]
:wink:

複式洋房

稚言治語:
My son is now in 20 months. Only say daddy, and "Yu Yu". When he is in 10 months, he would say "mama". but now he won't say. But on the other hand, he understand many things. Meanwhile, please send me a copy of 教家長如何在家訓練小朋友語言的資料 at [email protected]

Many many thanks

大宅

太好了~!

Thank u
頌宜-(4月13日出世)

大宅

稚言治語,

我囝囝16個月大啦, 成日講bb話未識講野,我好擔心, 請send一份家長如何在家訓練小朋友語言的資料給我。

thanks a lot!

e-mail : billy_[email protected]

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Hi 稚言治語,

Pls send me a copy :[email protected]

大宅

稚言治語

我亦想要一份copy呀, 請pm給我或傳送至email: [email protected].

多謝幫忙!

大宅

睛靈勳章

各位家長:

資料已寄出,請查收。
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

大宅

睛靈勳章

如果理解能力ok,暫時應該不用太擔心。如果有懷疑,最好帶孩子往健康院見見姑娘。

lanlanqq 寫道:
稚言治語:
My son is now in 20 months. Only say daddy, and "Yu Yu". When he is in 10 months, he would say "mama". but now he won't say. But on the other hand, he understand many things.
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

大宅

睛靈勳章

bb幾個月大時所發出的聲音,聽起來很像某些發音(papa/mama),但如果沒有意義,便不算說話。在孩子由這個階段轉入詞語階段,有機會暫時(一般來說時間會很短,不超過一個月)減少那些發音。

如果在家中用多種語言,小朋友的語言發展在三歲前都會比一般小朋友慢一點。以現時的年齡(歲半)做評估不是不可以,但有很多因素令其不準確。治療師做評估時,主要透過遊戲方式,會先讓孩子warm up,也會讓父母在場。而且,評估除了看當時表現之外,還會問父母孩子平時的表現,不用太擔心。

建議你一邊到健康院排期,一邊用我給你的資料訓練小朋友。看看效果如何。

我已經再send過給你。如果仍收不到,請再告訴我。

pegbrian 寫道:
稚言治語,
i want to ask if a baby can say "papa" or "mama" without any menaing around 11 months old but now stop saying that , is that a problem??? actually my baby like to speak in his own "baby talk", no one understand only....do i still hv to bring him to do some test??? But my concern is whenever he meet strangers, he will keep quite and observe for a long time, is kind of hard to ask him talk in front of strangers, so i'm afraid there will be a misjudge during the test........what do u think??

伯爵府

稚言治語,

我想請教一下, 如果平時家人係用廣東話同囝囝溝通既, 但係比佢睇既影碟教材(例如disney...) , 圖書, playgroup 都係以英語為媒體, 咁樣會唔會對小朋友學講野有所影響呢??

我地應該點樣處理呢?

謝謝你!

17/1~2.81kg;17/2~3.41kg;18/3~5.5kg;29/4~7kg;30/5~7.53kg;17/6~8.1kg;22/7~8.8kg;31/8~9kg;30/9~9.4kg;28/10~9.7kg;29/11~10.3kg;30/12~10.9kg;16/1~10.8kg;28/2~11.3kg;31/3~11kg;30/4~11kg;31/5~12kg;30/6~12kg;17/7~12kg;30/8~12kg21/9~12.7kg;27/10~13kg;29/11~13.5kg;2/1~13.5kg;28/2~13.5kg;13/4~13.25kg

大宅

唔好意思﹐請問可否PM你既email address﹐ 我驚唔知你既email address 已delete 左.....thanks...:))

別墅

i want a copy too, pls check pm
many thanks

男爵府

COULD YOU PLEASE E-MAIL WEBSITE TO ME:

[email protected]

Thanks!!!

大宅

稚言治語﹐
多謝你既資料﹐好有用呀。。。但另外想請教下你﹐因我個仔屬于觀察型﹐ 佢好鐘意係出街時大部份都唔會好主動甘玩﹐大部份時間佢係用對眼好留心甘觀察﹐你會知道佢正在慢慢記住發生既事情﹐如有小朋友玩﹐我仔唔會同佢玩但會靜靜地記住小朋友點玩然後番屋企照做。。。所以我覺得我仔應該係內向﹐我最大既問題係佢從來都唔會跟住我地講野﹐無論我點叫佢一齐講﹐唱﹐佢都只會做動作﹐ 好似睇故事書甘﹐佢只會指住圖片然後叫”依“ 甘叫我講﹐但係點都唔會跟住講﹐

我亦都試過係佢想要餅餅時﹐我故意問佢想要乜野﹐或叫佢叫媽媽(仲唔肯講爸媽)﹐佢寧願訓地大喊﹐點都唔肯講野﹐甘我應點做﹖
但佢係學其他野方面都算好快﹐唔係蠢果隻嫁哦。。。。

我唔係要佢講得好﹐只想佢可以講爸媽或主動D跟住我地講囉。。。

洋房

稚言治語,

I want a copy too. Please send to: [email protected] Many thanks!

Pegbrian,

我個仔同你個仔(19個月)簡直係十足十呀!佢又係鍾意用雙眼觀察果種,就算去 "反斗城" 或 "超市" 都係鍾意周圍行睇野,永遠唔會攪東攪西。睇書時又係會指住圖片+係咁講BB話。

我又係試過用零食或玩具引佢叫媽媽、爸爸,佢抵死到情願唔食走左去,我都無晒辦法。當我地嗌好野,佢就識拍手;當我話 turn around,佢又識係咁轉圈,所以佢又應該唔係蠢果隻。

依家都唔知點教佢好,只好等佢足2歲入幼兒園,等老師教佢啦!

大宅

好媽媽勳章

Please also PM to me. Thank you very much.
:-P :party: :weapon: :wink: :lol:

大宅

welldone ,
BB唔肯講野都係其中一個原因﹐係BB16個月開始我已俾佢入playgroup ﹐ 一個星期兩次﹐有玩唱歌﹐做動作甘。。。個人係真係開朗左但對講野無乜幫助甘。。。 :-( :-(
你個仔都好D﹐ 指住圖片會自己講下BB話﹐ 我個仔通常都係指住圖片﹐再望住等我講又唔肯跟住講﹐ 當我係部字典機甘。。。如我唔講想等佢講﹐佢寧願唔睇書囉。。激C。。。
我個仔唔肯叫爸媽﹐但見到狗﹐貓同車都會指住叫"tar tar tar"好似想叫 “dog" " cat" " car " 甘。。但無個準。。我係BK 既資優兒童都見到原來有D資優小朋友係18個月時已經識讀詩﹐有個仲講緊乘數表哦。。。嘩 我都唔敢望個仔好似佢地甘﹐只想佢叫下爸媽已心滿意足啦 :mrgreen: :mrgreen:

洋房

Me too!!!!!
my BB is 1 1/2 years still not say any ONE word even "papa mama"....

---當我係部字典機甘。。。如我唔講想等佢講﹐佢寧願唔睇書囉<==== same
---我都唔敢望個仔好似佢地甘﹐只想佢叫下爸媽已心滿意足啦<===Same

pegbrian 寫道:
welldone ,
BB唔肯講野都係其中一個原因﹐係BB16個月開始我已俾佢入playgroup ﹐ 一個星期兩次﹐有玩唱歌﹐做動作甘。。。個人係真係開朗左但對講野無乜幫助甘。。。 :-( :-(
你個仔都好D﹐ 指住圖片會自己講下BB話﹐ 我個仔通常都係指住圖片﹐再望住等我講又唔肯跟住講﹐ 當我係部字典機甘。。。如我唔講想等佢講﹐佢寧願唔睇書囉。。激C。。。
我個仔唔肯叫爸媽﹐但見到狗﹐貓同車都會指住叫"tar tar tar"好似想叫 “dog" " cat" " car " 甘。。但無個準。。我係BK 既資優兒童都見到原來有D資優小朋友係18個月時已經識讀詩﹐有個仲講緊乘數表哦。。。嘩 我都唔敢望個仔好似佢地甘﹐只想佢叫下爸媽已心滿意足啦 :mrgreen: :mrgreen:

首頁
12345...32

尾頁

跳至