烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

新手想買焗爐,用黎焗下蛋糕用既,有咩「平靚正」可以介紹下?

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:新手想買焗爐,用黎焗下蛋糕用既,有咩「平

原帖由 muichi 於 13-01-30 發表
.剛羅咗個,超底買,但未開來用,但這裡jm都話ok

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

muichi 發表於 13-1-30 23:41
我見Summe同Homey呢兩個牌子比較平,
之前開咗個TOPIC問下人,
你可以參考下呢度:
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=6631543&extra=&page=1

複式洋房

回覆 pooh仔 的帖子

係咩牌子同咩model no呀?因為幅相有d濛睇得唔係好清楚?幾錢呀?有咩好?

複式洋房

回覆 方麗娟 的帖子

係舊post到睇到summe 著火!!!

珍珠宮

muichi 發表於 13-1-31 22:18
回覆 方麗娟 的帖子

係呀
雖然可能係個別事件, 但係都可作為給自己多一個考慮.

複式洋房

回覆 方麗娟 的帖子

其實而家都諗梗平平地買ransonic 隻23L好唔好!但又驚之後覺得唔夠用,因為見到好POST之後一定會再買到28 - 30L。所以都唔知點好!

伯爵府

方麗娟 發表於 13-1-31 22:26
係呀
雖然可能係個別事件, 但係都可作為給自己多一個考慮.
對, 其實焗雞, 肉之類有油出,同埋支棒會轉, 所以 1 定要墊好錫紙,
以免彈到發熱線

珍珠宮

muichi 發表於 13-1-31 23:36
回覆 方麗娟 的帖子

其實而家都諗梗平平地買ransonic 隻23L好唔好!但又驚之後覺得唔夠用,因為見到好POST ...

我十年前買tefal 18L(我估),一直都好少用,近排玩返曲奇,麵包嗰啲,就覺得部老爺機無論容量同功能都唔夠,但因為仲用得就唔捨得買過新的,怕新不如舊。

奈何老爺機一次又一次令我心碎了(經常失敗),上星期買咗Tefal OF1802 (30L),超正!

複式洋房

回覆 方麗娟 的帖子

剛剛都有再search左一陣,發現有幾隻牌子比較多人用!

loyola: 平價之選,細細部,個人覺得只岩for 曲奇,高身d既蛋糕就唔係好夠空間
rasonic: 平價,有D名氣牌子,又唔算太細部,但好似最大得23L,驚遲下唔夠用
kenwood: 中價,好多都推,暫時未見到有唔好COMMENT
delonghi: 中上價,都見幾多人買,但亦都有好多人話溫度好難捉,整野食比較難預時間
Tefal: 中上 - 貴價,亦好多人推,暫時未見BAD COMMENT

其實而家都有諗 RASONIC 同埋 KENWOOD,因為我BUDGET唔想太貴,希望可以900樓下,所以DELONGHI 同 Tefal 唔諗喇! 買唔起!

複式洋房

回覆 88328mama 的帖子

都係架!呢個都係難題之一!個底盤太淺 / 太近發熱線都會幾擔心!

珍珠宮

muichi 發表於 13-2-1 01:41
回覆 方麗娟 的帖子

剛剛都有再search左一陣,發現有幾隻牌子比較多人用!
見過有人推介Imarflex伊瑪, 你留意下.
Kenwood的小電器/家庭電器, 水準一向不錯. 焗爐, 打蛋器, 麵包機等, 又平又抵用.

伯爵府

引用:Quote:muichi+發表於+13-1-30+23:41+新手想

原帖由 方麗娟 於 13-01-31 發表
我見Summe同Homey呢兩個牌子比較平,
之前開咗個TOPIC問下人,
你可以參考下呢度:
我就喺睇咗這個post先認識summe, 話新手平平地玩吓, 咁我先去search,因我家廚房位有限,睇來睇去只有這牌子啱尺寸之餘個內窿夠大,

伯爵府

引用:回覆+pooh仔+的帖子 係咩牌子同咩model+no

原帖由 muichi 於 13-01-31 發表

係咩牌子同咩model no呀?因為幅相有d濛睇得唔係好清楚?幾錢呀?有咩好? ...
就喺睇咗這個post先認識summe, 如不,我不會某某然賣。
話新手平平地玩吓, 咁我先去search,因我家廚房位有限,睇來睇去只有這牌子啱尺寸之餘個內窿夠大,model TO-211, 21L 旋轉燒烤 100-250度, 60分鐘。
尺寸: 425w x 284h x 355d
新蒲崗樓上舖最平$299自取,送貨+70
大多賣4舊左右不包送貨。

伯爵府

引用:回覆+方麗娟+的帖子 係舊post到睇到summe+

原帖由 muichi 於 13-01-31 發表
回覆 方麗娟 的帖子

著火,喺啲鍚紙放得唔好,近發熱線引起啫

伯爵府

回覆:新手想買焗爐,有咩平靚正介紹?

補相

伯爵府

回覆:新手想買焗爐,有咩平靚正介紹?

補多張靚仔啲上嚟

複式洋房

想問下係3腳定2腳?

唔知點解呢,可能先入為主左,成日形住呢部野唔安全咁,你用左幾多次,會用黎整咩多?

可唔可以pm新蒲崗個地址我呀!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

muichi 發表於 13-2-1 13:42

想問下係3腳定2腳?

me 2, 我都想要個地址, thx

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

其實焗爐的功能無必要多,基本功能就夠用
能上下發熱線獨立開關,帶燈,最好有預熱提示,這個其實幾有用,但好多機都無。
上下獨立控溫,最好不要買,因為機械式控溫9成唔準確,全靠自己適應,適應一條發熱線比較容易,兩條就需要更長D時間習慣。
轉叉,無咩用,懶得洗叉,自己用手將雞翻轉仲好。
熱風對流,如果爐細,有少少作用,想要均勻不如買個內籠大D既爐,更明顯。
至於其他功能都系屬於其次,甚至無用。

我會將焗爐分開三種級別
低級:1000元內,外殼薄,尤其系大陸野,有時連內籠層隔都hold唔住個焗盤,直條發熱線,有些會有8條發熱線,最好唔好買,它說是熱力更均勻,其實相反,因為每條發熱線力度都唔一樣,其實火力主要靠習慣,多左幾條就需要多D時間適應,攢搞。
中級:1000-2500元,D牌和T牌,外殼適中,夠用,S型發熱線,火力均勻D。
高級:3000以上,鋼水厚,想轉隆都可能要準備多一個轉嘴,真系好難轉,有做隔熱層,熱力不容易流失,如果鋼水厚,裏面熱循環自然很好,一般飲食店會用這種。

首頁

尾頁

跳至