母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

環保接龍勳章

有人比左兩個泵我, 我先餵到今日, 如果當日冇泵一定失敗.

男爵府

如果驚浪費金錢,買二手唔買全新。我都唔捨得買全新。
如果買幾千蚊泵,更加要貴買平用,密密泵先抵。
祝你成功!

珍珠宮

引用:因為有d擔心,+第一胎餵人奶失敗了,+如果買

原帖由 oatabb 於 13-01-31 發表
因為有d擔心, 第一胎餵人奶失敗了, 如果買定心儀的奶泵, 成幾千蚊, 用唔著就好浪費呢....

係唔係應該等到b ...
我會買定先,如果要番工可以買個好啲電雙泵,FTM都買定個手泵(avent唔錯),買咗就迫自己要用。
Touchwood真係唔得(其實有決心有準備係唔會唔得)咪二手放咗去。
Touchwood BB早咗出世/黃唔可以同時出院,咁個泵就好重要!就算乜都正常有時太谷/行開行埋都要泵定啲奶。
生完先買好哩hea

珍珠宮

引用:因為有d擔心,+第一胎餵人奶失敗了,+如果買

原帖由 oatabb 於 13-01-31 發表
因為有d擔心, 第一胎餵人奶失敗了, 如果買定心儀的奶泵, 成幾千蚊, 用唔著就好浪費呢....

係唔係應該等到b ...
你心儀個泵係咪Medela freestyle? Avent 電泵?
我用緊freestyle 好好用,貴買平用,仲要長用!我朋友就係bb有啲事住多幾日院,探b先可以埋身,佢話訠freestyle幫佢上奶好好,好過舊時部ameda

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:bb就快出世, 想問大家會買定奶泵先定等到bb出世後先買呢?

我未生,買定左個avent電單泵。

別墅

回覆:bb就快出世, 想問大家會買定奶泵先定等到bb出世後先買呢?

有心餵真係要買定個靚泵,前前後後買左三個,最後都係覺得freestyle最好,為左回本,堅持餵耐d, 而家六個半月全人奶了

大宅

wyeth冷知識勳章

回覆 吉蒂小豬 的帖子

我就係睇中freestyle, 不過其實我真係唔太識, 見好多媽媽都話好, 但係配件太多, 好似好復雜, 我怕自己搞唔掂...hehe

大宅

wyeth冷知識勳章

真係好多謝大家的鼓勵, 其實keep住睇大家起呢個group既msg, 信心真係大左, 決定買啦! 食家諗緊買avent電泵定freestyle2手好...

珍珠宮

引用:回覆+吉蒂小豬+的帖子 我就係睇中freestyl

原帖由 oatabb 於 13-02-06 發表
回覆 吉蒂小豬 的帖子

我就係睇中freestyle, 不過其實我真係唔太識, 見好多媽媽都話好, 但係配件太多, 好 ...
http://www.medelabreastfeedingus.com/products/463/freestyle-breastpump

睇Video
Freestyle parts都多不過係大大件易洗,之前用avent手泵,粒白色星星太細粒,老公成日漏咗係sink盤

珍珠宮

引用:真係好多謝大家的鼓勵,+其實keep住睇大家起

原帖由 oatabb 於 13-02-06 發表
真係好多謝大家的鼓勵, 其實keep住睇大家起呢個group既msg, 信心真係大左, 決定買啦! 食家諗緊買avent電泵 ...
有人話avent電雙泵可以調節節奏比freestyle好,不過我未用過

oatabb  係!? 咁我再search多d資料先~~~ tks ^^  發表於 13-2-6 15:28

伯爵府

好媽媽勳章

我陀到5個幾月就買定啦, d人成日話等生完睇下有冇奶先買,
我就覺得, 正常既, 係媽媽都會有奶,
呢個係天性, 生完冇奶咁bb食咩呀.

餵唔餵到成功就另一回事, 只要唔怕辛苦,
肯試肯泵, 一定得.

一個好既泵, 可以幫到你既奶媽路添,
我都係用freestyle, 美國水貨, 2千幾,
坐月時密密泵, 屋企人幫手餵, 我先可以有時間休息.

oatabb  咦...咁冇埋身? 咁你好叻bor, 都可以維持奶量  發表於 13-2-7 09:43

珍珠宮

引用:我陀到5個幾月就買定啦,+d人成日話等生完睇

原帖由 jennynini 於 13-02-06 發表
我陀到5個幾月就買定啦, d人成日話等生完睇下有冇奶先買,
我就覺得, 正常既, 係媽媽都會有奶,
呢個係天性, ...
都係嫁,買咗就迫自己用!同埋高啲買平啲。我兩年之前最平usd267,connectors usd$13.99/pair!兩年間加咗好多,仲要幾個月就加一次

大宅

BK Milk勳章

買呀!

大宅

回覆:bb就快出世, 想問大家會買定奶泵先定等到bb出世後先買呢

Avent雙電泵只可以濕電咋,喺amazon買啦,連運費千二蚊左右咋

oatabb  多謝報料!!!   發表於 13-2-7 09:44

大宅

一定要買定!!!!唔好慳仲要買電雙泵,唔好買手泵, 我係ftm 唔洗趕時間, 不過好攰, 泵3~4分鐘已經頭唔順
泵到幾多儲幾多! 同埋要買埋個小型雪櫃 雪雪奶衛生好多, 又private d, 唔洗走來走去攞~~

我生bb前都係諗未必要泵, 埋身餵就得......但初頭未上奶真係要密密泵ga!!手泵手都斷, 電泵輕鬆好多
我用緊 philips avent 最新果部約 240美金, so far 幾好!!

oatabb  原來都幾多mama用avent雙泵bor... 謝謝你!!!  發表於 13-2-7 09:47
FTM 全埋身
囡囡出世 3.61kg; 第5日出院 3.66 kg; 第19日 3.96 kg
1個月2日 4.50 kg;  1個月14日 5.26 kg
2個月3日 5.46 Kg (57.5 cm)
4個月 7.02 kg (64.5 cm)
6個月 8 kg (68.5 cm)
1歲 10.5kg (78 cm)

別墅

回覆:bb就快出世, 想問大家會買定奶泵先定等到bb出世後先買呢

我都建議買,我都係第一胎唔成功,到第二胎時其實已有一個手泵,但係都決心再買多個電泵,絕對無後悔,值得,而且覺得好彩有買,因為bb黃,一出院又要入院,個泵好有用。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

買唔買都冇所謂....

香港d 百貨公司日日都開門, 唔駛驚買唔到泵, 至多係冇特價貴少少o者.

我第一次買定先, 用落覺得唔好用, 用手泵好d, 之後嫌煩又泵唔清, 手擠就算.

第二胎乜都冇買, 必要時手擠一日半日, 我都算頂得住既...

伯爵府

好媽媽勳章

回樓主,

我好少埋身, 一個星期有4-6次左右,
多數係放假自己湊既時間埋身.

一來屋企人唔鐘意,
佢地話睇唔到食幾多, 總係覺得埋身會唔夠飽mouth:

二來, 我坐完月都要返工, 佢地驚bb埋開身,
到時唔肯食樽.

可能因為我少埋身, bb6個月出牙仔後就唔肯再埋lu,
而家諗返, 都有d懷念佢間中埋身既日子.

別墅

我遲你少少,會係3月開刀攞b出黎,我都岩岩買左部全freestyle,其實你問返d餵過奶既老人家,佢地个个都話唔洗怕無奶,餵餵下自自然然多,我覺得只係我地平時睇埋太多人話唔得既case搞到無信心,容易放棄,我見我唔成功既朋友都只係堅持左一段好短既時間,所以得唔得係好睇自己。 我成功餵奶既朋友話電奶泵絕對係餵奶好幫手,可以快上奶,而且上奶後可以幫助我地更堅持咁餵奶落去,因為可以叫人幫手餵,多左好多時間休息,个心都開心d!

大宅

wyeth冷知識勳章

其實都講得啱既, 我對自己真係有咩信心...

決定左買啦! 不過重諗緊買邊個牌子...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊