2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

上網教用真空壺焗到開花,之後用瓦煲開蓋中細火煲15分鐘就得,囝唔太鐘意食,其實使唔使用瀘網過定就咁俾佢食呀?同埋阿囝每晚只食幾啖粥,對粥完全無興趣,如果係糊仔佢好鍾意食,點算好

伯爵府

2024勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

回覆:粥仔

無人知

大宅

煲完有試過夠綿嗎?用濾網過正確,加多少少水就得啦。

伯爵府

kare0804 發表於 13-2-1 09:46
煲完有試過夠綿嗎?用濾網過正確,加多少少水就得啦。
綿到好似漿糊咁,係咪太少水呀?

大宅

放保溫瓶的時候米:水約1:10的話,就算煲一陣應該唔太杰。其實濾網過完後仲杰的話咪自己加返啲暖水溝稀囉。我朋友教通常一湯匙粥,會放一“殼“粥水,咁就應該剛剛好。

伯爵府

karen0804 發表於 13-2-1 10:00
放保溫瓶的時候米:水約1:10的話,就算煲一陣應該唔太杰。其實濾網過完後仲杰的話咪自己加返啲暖水溝稀囉 ...
Ok,thank you

伯爵府

大宅

回覆:唔食粥仔,點算

做咩咁既樣?

伯爵府

引用:做咩咁既樣?

原帖由 karen0804 於 13-02-03 發表
做咩咁既樣?
啱啱糊仔轉粥仔幾日,試左薯仔同蛋黃,佢都係食幾啖就係咁喊,唔鍾意食,點算好?

複式洋房

回覆:唔食粥仔,點算?

我加南瓜或者粟米,甜甜哋佢肯食

伯爵府

引用:我加南瓜或者粟米,甜甜哋佢肯食 +

原帖由 Woodstock927 於 13-02-04 發表
我加南瓜或者粟米,甜甜哋佢肯食
我試下先,thx

大宅

回覆:唔食粥仔,點算

Bb都有佢唔鍾意食嘅嘢架,佢唔識講姐!唔食就係唔鍾意喇!我囡都係架!啱開始唔鍾意食粥,一定要加料至得例如紅蘿蔔,南瓜,蕃茄之類!每餐都有放肉落去煲架!仲有你試下煲杰啲!插支匙羹落去唔跌嘅質地!多數bb鍾意食杰嘅粥!我問過健康院,話可以唔洗濾網!夠綿就得!

伯爵府

引用:Bb都有佢唔鍾意食嘅嘢架,佢唔識講姐!唔食

原帖由 winds2000 於 13-02-04 發表
Bb都有佢唔鍾意食嘅嘢架,佢唔識講姐!唔食就係唔鍾意喇!我囡都係架!啱開始唔鍾意食粥,一定要加料至得例 ...
今日試番米糊,佢係咁追食架,反而尋日啲粥已經好綿,加半隻蛋黃好香滑,頭兩啖ok,之後幾啖唔食仲擰埋一邊,所以今日專登試番糊仔,佢好快食晒,佢食全母乳,唔知關唔關用母乳開米糊事呢

大宅

引用:Quote:原帖由+winds2000+於+13-02-04+發表B

原帖由 NataliePP 於 13-02-04 發表
今日試番米糊,佢係咁追食架,反而尋日啲粥已經好綿,加半隻蛋黃好香滑,頭兩啖ok,之後幾啖唔食仲擰埋一邊 ...
可能關架,我都係全人奶!我無用人奶開過糊!我之前都擔心轉食粥呢個問題!所以係用奶粉開架!食左兩三個星期糊而家已經唔鍾意喇!鍾意好杰嘅粥!

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 NataliePP 的帖子

可以加d人奶落粥度比佢試下。

伯爵府

maplesyrup 發表於 13-2-5 10:21

可以加d人奶落粥度比佢試下。
我第一次就加左落去,唔知係咪稀得滞,佢唔食,之後嗰3日都唔願食

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我覺得開杰D好, 唔會咁易流番出黎, 好餵D。

伯爵府

引用:回覆+NataliePP+的帖子 我覺得開杰D好,+唔

原帖由 maplesyrup 於 13-02-05 發表

我覺得開杰D好, 唔會咁易流番出黎, 好餵D。
杰啲真係好餵啲,尋日俾佢食番糊仔,諗住過幾日先試番粥,費時佢驚左

首頁

尾頁

跳至