夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

冷戰~~~~~

同老公剛剛吵了一埸,其實都不是吵,而是他因為我餵bb食野而令到bb反胃嘔了出來,跟住他就發脾氣地罵我,你曷不是想害死bb呀 :-( 個仔係我生的,我又什會做這種事呢.
不過他自從由bb出世到而家都話我係一個白痴,因為佢話我跟本唔識照顧bb,常常令到bb有意外 :-( 發生意外當晚,他更加說如果你想我死係好容易的,點解要攪bb呢?我跟本唔係有心的,只係不小心領到bb嘔,而他也因為這樣發了很大的脾氣,因而寧到bb受了一點驚慌, :-(
而我因為唔想bb再受到任何的驚慌同唔想bb因為我地咁樣而影響到佢,所以這兩天我都裝作沒有什麼事,做番平時既我,就算我已經send了message問他是不是還很生氣,他不回答都冇所謂,只要唔好影響到bb就得架啦.因為bb始終都係我生命中最重要,而我也作了最壞打算就係老公可能會想同我離婚啦. :-( 不過總之唔傷到bb的話,我也沒有話要說. :-( :-( :-(

子爵府

2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Re: 冷戰~~~~~

你BB食奶嘔有好多原因, 其中有兩個係成日都會見既
(1) 掃風掃得唔好 (唔會大量嘔)
(2) BB唔舒服, 作病 (唔係嘔, 係嘖, 嘖晒食左既奶)

唔好理你c6先啦, 你俾心機照顧好BB先,
佢都應該係擔心BB先會有咁既反應0者,
因為我初初生左BB果時都係咁!!
加油呀~~~

子爵府

BB 有無唔舒服食緊藥? 如果有既就好易反胃同嘔! 食奶時要小心 d, 起碼要停 2-3 次比佢"落格".

另外, BB 有幾大呀?

子爵府

2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

LokB 寫道:
BB 有無唔舒服食緊藥? 如果有既就好易反胃同嘔! 食奶時要小心 d, 起碼要停 2-3 次比佢"落格".

另外, BB 有幾大呀?

我覺得佢手忙腳亂咁, BB應該唔係好大個

複式洋房

試吓留意, 你有無將奶樽蓋生得太緊呀! (我就試過攪到我b,又唔係咁肯飲同不停開水喉! 而家重係細細粒! :-( :-( :-( )

大宅

好媽媽勳章

你成日令到bb意外架咩?点解你老公對你咁冇信心?還是你老公過份緊張?佢講得"你曷不是想害死bb呀""你想我死係好容易的,點解要攪bb呢?"依啲咁嘅說話,你地平時啲關係係咪唔好架?

子爵府

好媽媽勳章

你老公可能嬲你唔識照顧bb...如果你比心機...好好咁照顧bb...咁你老公咪唔會嬲你...不過有個問題...bb出世之後...你老公係咪想搵人湊呢...例如係佢阿媽...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

其實我老公佢好錫我的,佢係一個很好的人,只不過係我個人比較男人頭又經常笨手笨腳,又唔係咁懂得出口講"我愛你"的,雖然我心入面係好愛我老公,但我講唔到出口.而佢就係因為我太過獨立同唔會好似其他人咁溫柔對佢,做事又唔小心 :-( 對佢d態度有時都幾冷淡,因為咁樣而令佢放左係心入面的不滿而一次過爆發出黎. :-( 所以我知道今次我地一定會有一段長時間而不會再說話架啦(除左一d客套話) :cry:

希望大家唔好誤會我老公,其實係我有問題至真囉. 我希望自己會有改變的能力吧 但願如此.

別墅

點解lee度有好多媽咪都好得意,小小事都會想起 離婚lee兩個字ge,通常對對夫婦都會有鬧交,可能三兩日,可能十幾日,就會好番冇事......駛唔駛大事小事都驚住離婚呀?如果真係咁化學咁就唔好結婚生仔喇.....
豬有謂:遠睇山水畫,近睇就麻麻. 屋企有隻乾淨豬.趕住年廿八出來洗白白. 已經五歲喇.

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

點解你老公好似有啲產後抑鬱咁嘅!唔係個個天生識BB架!你又唔好諗到離婚咁差!可能大家初為人父母過份緊張咗啲!唔緊要啦!慢慢嚟有乜唔明就上嚟問吓呢度啲媽咪傾吓囉!
我要記得幸福......

複式洋房

由 BBGirl 於 2006-07-19 16:37:37

點解lee度有好多媽咪都好得意,小小事都會想起 離婚lee兩個字ge,通常對對夫婦都會有鬧交,可能三兩日,可能十幾日,就會好番冇事......駛唔駛大事小事都驚住離婚呀?如果真係咁化學咁就唔好結婚生仔喇.....

BBGirl,

而家d夫妻間完全 無 "信任" 可言, 大家應該要檢討吓, 點樣.............'長雙施手'...........呀!!! :tongue:

洋房

小朋友食野會嘔係好平常, 有時"落錯格", 可以成支奶/成碗粥仔嘔出來, 未必一定係唔舒服. 你要比你老公知道, 唔係你令到bb嘔, 而係其他bb都有此情況. 我個仔而家2.5歲, 遇著佢開心或鍾意既食物, 佢會食太多, 之後玩玩下會嘔, 我都見怪不怪了. 回想以前個仔嘔奶, 成身成地下都係, 咪兩公婆一齊合作, 我幫個仔換衫, 佢做清潔, 嘻嘻哈哈又一日.
其實你同你老公本身識唔識照顧bb? 或者對小朋友熟唔熟悉? 要先了解小朋友多d, 就可以免除好多無謂爭吵, 坊間好多書籍, 可以買來/或去圖書館借來睇下. 又或是有無前輩/父母/有經驗人士可以問下? 萬一bb再有其他問題, (例如:出牙仔扭計、發燒, 出手打人, 大叫大嚷.....) 大家都知多d, 有得溝通.
如果因為bb而傷了大家感情又何必呢? 有小朋友既家庭應該更加開心先對.

男爵府

好媽媽勳章

BBGirl 寫道:

我相信人有時唔開心係會亂諗野, 唔識點解決先會諗放棄, 只係一個諗法, 唔會行動, 針唔吉到肉真係唔知痛架.

hi smallping

既然你知你老公係錫你就唔好唔開心, 唔好亂諗野啦, 同老公傾下, 主動d
該用戶已被刪除

別墅

你有無返工呢
如果喺全職媽媽既話
有時間就上網搵d有關湊bb既資料
再唔喺 問一下有bb既朋友
先把bb湊好 然後再去想你同你c6既事
如果你c6見你再無整親bb 佢應該唔會再生氣既
http://img12.picsplace.to/img.php?file=img12/1/DSC02836.JPGhttp://ktzhk.com/file/avatar/a1/20050916114800_etQK.gif

複式洋房

hi,smallping

我覺得你老公係好緊張個bb,第一胎? 無經驗係噤架啦! 餵bb飲奶後要掃到風才行,敢樣就吳會嘔奶,食飽又吳好搖佢,如掃吳到風,可抱bb一陣再掃.
:-D :-D :-D

首頁

尾頁

跳至