論盡家傭

跳至

首頁
34567...8

尾頁

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:姐姐有咗

自己帶佢去驗多次確定咗先啦!都吾知堅定流架!

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:yuyueng+發表於+13-2-13+17:25+其實

原帖由 rainbowbb 於 13-02-21 發表
洗車,抹車照舊,但佢同我投訴水桶重
佢吾舒服叫佢請病假,可以扣薪添呀

別墅

回覆:Amy47 的帖子

產前檢查去健康院得5得?同埋佢去產檢,有冇糧出?

禁止訪問

回覆:姐姐有咗

大宅

我個印傭有了四個月先同我講要我比三萬元,各位你們怎樣?

noella  3萬蚊? 你比3條毛佢啦  發表於 13-2-26 14:55
jessiechen  你同佢講, 又無人話要炒佢, 叫佢工照返, 到時到侯放產假, 係咁多  發表於 13-2-21 15:58
jessiechen  無可能比, 咩原因, 十星期產假夾埋都唔洗咁多, 你叫佢早抖啦  發表於 13-2-21 15:56

男爵府

RIBI 發表於 13-2-21 14:59
我個印傭有了四個月先同我講要我比三萬元,各位你們怎樣?

為何要給$30000~~??? 威脅!?

子爵府

我覺得有咗咪有咗囉, 我哋都係在職媽媽, 有咗咪又係照返工, 老細都唔會因為我哋有咗而叫我哋唔洗做, 所以只要依足程序

1. 一切家務照常做, 係佢份內, 話之佢幾辛苦, 因為無人迫佢, 佢可以辭職
2. 要產前檢查就同佢去政府度排, 到期叫佢自己去, 去完檢查即返做嘢
3. 放產假期間叫佢自己搞掂, bb 唔可以入屋, 一係佢返家鄉, 一係佢搵人同佢湊b, 機票自己搞掂
4. 放完產假可以炒得...

係咁多, 唔洗同佢客氣, 佢係成年人, 大肚要自己負責, 我哋大肚都係咁, 只要依足法例, 無人可以話你不是

CHIHIMNAM    發表於 13-2-21 16:28

珍珠宮

引用:我覺得有咗咪有咗囉,+我哋都係在職媽媽,+有

原帖由 jessiechen 於 13-02-21 發表
我覺得有咗咪有咗囉, 我哋都係在職媽媽, 有咗咪又係照返工, 老細都唔會因為我哋有咗而叫我哋唔洗做, 所以只 ...

大宅

回覆 Vinccy 的帖子

我現在比印傭玩死了,現在印傭大肚要30000,要我簽一份完合约文件,十四日内先走,有冇這樣的工人。

男爵府

如我是你我不會比$。由佢照樣工作。前4後6. 10 weeks人工仲要4/5都唔使一萬。3萬夠請佢大半年。又使乜比$送佢走?

jessiechen  完全同意呀, 睬佢都傻, 又唔係你搞大佢個肚, 洗乜負責呀??  發表於 13-2-22 10:57

男爵府

引用:回覆+Vinccy+的帖子 我現在比印傭玩死了,

原帖由 RIBI 於 13-02-22 發表

我現在比印傭玩死了,現在印傭大肚要30000,要我簽一份完合约文件,十四日内先走,有 ...
好似#87咁,唔好理心佢,野照做

男爵府

回覆:RIBI 的帖子

三萬蚊!比佢三百萬好唔好:;pppp:

男爵府

RIBI 發表於 13-2-22 00:27

我現在比印傭玩死了,現在印傭大肚要30000,要我簽一份完合约文件,十四日内先走,有 ...
比30000印尼幣佢:;pppp:

子爵府

大宅

請問𠴱3萬佢奌計?千祈唔好比,佢係咪威脅你,如你冇把柄喺佢手,洗乜怕佢,除非你明知佢有左你先抄佢,佢威脅告你?3萬咁多錢,千祈咪比佢威脅到

大宅

回覆 RIBI 的帖子

RIBI,

我朋友又係咁樣, 2年前, 工人姐姐做了一陣 2個月左右, 有一朝攞埋假紙, 仲即時在MOM 面前計埋餘下的約期, 索價成8萬元, 佢當阿MOM一定炒佢咁計。

點知我朋友好冷靜說, 你繼續做, 前4後6, 生了小孩, 不可以留在屋企, 叫佢菲律賓丈夫來港接走, 工人繼續做工。點知工人嚇了。第二天, 消失了。朋友報警, 好驚, 因為第一次去警署找人, 點知警察說好普通, 一日都有好多說唔見了工人而報警! 之後, 唔見了工人成個星期, 收到 勞工處, CLAIM, 佢8萬元。朋友經人講解去到勞工處點講, 最後好多次擘價, 先補多$1000(當ALLOWANCE) 俾佢走!

所以佢唔出擊, 你千奇唔好行動!!

SIGN UP: 促請特首修改外傭條例, 要公平對待僱主!!!
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=545244282159913&set=a.245277175489960.67875.243655492318795&type=1&theater#!/pages/%E5%A4%96%E5%82%AD%E8%B2%BB%E5%8A%A0%E5%88%B0-15000-%E9%9C%87%E6%80%92-%E8%87%B4%E7%89%B9%E9%A6%96-%E6%92%90-%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E8%A6%81%E8%87%AA%E6%95%91%E6%8B%92%E8%A2%AB%E7%84%A1%E8%89%AF%E5%A4%96%E5%82%AD%E6%AC%BA%E8%A9%90-/131408423700926 支持到底!

大宅

現在好煩, 奶奶不接受工人留下, 因為有個1歲多bb

公爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:現在好煩,+奶奶不接受工人留下,+因為有個1

現在好煩, 奶奶不接受工人留下, 因為有個1歲多bb
叫你奶奶沉住氣先 淨係bb唔入得屋 佢已經要諗啦 俾多小小時間 唔係咁多個工人可以硬淨到尾

公爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你不如拍低佢所講嘅說話條片 睇下可唔可以告佢 佢似勒索多d 喎

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

YS_mommy 發表於 13-2-22 12:14
回覆 RIBI 的帖子

RIBI,

條link入唔到去喔.....

首頁
34567...8

尾頁

跳至