嬰兒醫護

跳至

首頁
45678...97

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

Re: 早產嬰兒交流站..

過客

係呀, 相中的小朋友是我個囝囝, 現在三歲啦. 唔好灰心, 都捱過左一年了, 好快見曙光, 相信妳一定支持到的, 還有我們班媽媽back up嗎?

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

winkylo

我囝囝當時腸胃都很敏感, 經常一日五次大便, 每日最小都三次, 一歲後才好些, 而晚上睡覺每晚最小醒二次, 不是要飲奶, 只是要哭, 要抱或拍拍背脊, 到二歲半才好些. 而現在氣管及鼻都幾敏感, 醫生話因出世插過喉, 所以會敏感些.

別墅

我個BB 27週3出世, 800g, 唔知道點解會早產(家人同親戚都冇人早產), BB o係醫院住左3個幾月lu~ 我日日都去睇佢~ 佢重得好慢, 成日"nur"奶, 開始扭抱, 仲成日眼碌碌唔

大宅

phoenix_lpy,
你好嗎? 我囝囝都係27週出世, 同你囡囡一樣, 只得835g.... 你囡囡返左屋企未呢?

我囝囝最初都成日嘔奶, 試過好多隻奶樽都一樣, 試過pigeon, Avent, NUK, Dr. Brown, 一屋都係奶樽, 仲要每set有6-7隻.....我都係想囝囝食得好d, 唔好成日嘔奶, 就算到左依家10個月大(出生日計)都間唔中嘔奶, 好似今日食蘋果茸, 食食下都嘔左少少之前果餐d奶, 可能早產bb消化力都係低d, 所以你囡囡嘔奶都係正常, 我囝以前仲試過噴奶, 嚇死我. 依家囝囝嘔親奶都笑, 唔知因為嘔左出來舒服, 定係見到我地個個都鬼死咁緊張佢就開心, HAHA, 明明我地好緊張都俾佢笑死!!

bb開始大過就一定知道有人抱係最舒服架啦, 咁扭抱都好正常. 我以前成日都傻傻地, bb係醫院時, 好驚bb住左成3個幾月醫院會嬲我唔理佢, 性格變得好cool唔理人; 我又驚bb唔知係咪聽唔到我叫佢, 叫親佢都無咩反應, 好驚佢對耳係咪有事... 依家我囝囝已經10個月大啦, 係就係細粒D (都唔係細粒, 係好細粒, 7月頭去健康院得13磅)不過就好靈活, 成日扭抱, 我地個個都不知不覺咁開始寵佢, 都唔知點算, 唯有等佢懂性時慢慢教啦.

[quote]
phoenix_lpy 寫道:
我個BB 27週3出世, 800g, 唔知道點解會早產(家人同親戚都冇人早產), BB o係醫院住左3個幾月lu~ 我日日都去睇佢~ 佢重得好慢, 成日"nur"奶, 開始扭抱, 仲成日眼碌碌唔

大宅

我每次幫囝囝換片都搽好多花士苓, 因為咁樣可以有層保護膜隔住d尿/屎, esp醫院唔會成日都幫bb換片片, 搽定多d實無死, 所以我囝囝個pet pet由出世到依家都好滑架, 你試下勤d幫bb換片, 用水濕棉花抹pet pet先搽Dyprotex, 唔好用濕紙巾, 始終都有化學野, 你bb個pet pet可能會敏感. 如果可以既話, 唔好成日都用片片cover bb個pet pet, 除左條片片, 等pet pet見下陽光, 抖下氣, 呢個係我媽教我既.

大宅

過客,
我囝囝出院前做左小腸氣手術, 醫生遲遲唔幫囝囝做係因為怕手術插喉會令bb條氣更差, 我當時都好擔心, 因為囝囝剛剛才可以自己呼吸, 我怕手術後反而要用番機就前功盡廢.....好彩最後都無事. 唔好咁擔心啦, 我想醫生認為要做果個手術就真係要做, 佢地會衝量過邊樣重要先既, 同埋你bb最難捱既時間已經過去左, 等bb食奶好d就可以強壯番. 你bb做果個是什麼手術呢?

子爵府

好媽媽勳章

大家好~
我女都算早產兒, 34週出世, 2.1kg...
1歲時18磅, 2歲時24磅.. 好細粒..
但到依家5歲, 高度同重量已經超越中碼, 所以大家唔駛擔心...
仲有唔係個個早產兒都發展慢, 我女4個月識自己坐(出世計起, 唔係以預產期), 7個月可以扶住o野行, 10個月自己行, 1歲前可以叫哂全屋人, 歲半可以講簡單句子..

希望各位早產b快高長大, 健健康康~!
大家比心機, 努力呀~~!
我想要9999呀...

複式洋房

podi,

我孖b同cyrus差唔多大, 想問你依家佢一日食幾餐糊仔/粥仔? 可否分享下佢既進餐時間呢?
另外孖b同cyrus一樣, 間唔中會嘔番之前個餐既野, 不過就好少, 一/兩口而已, 所以我無理佢.
[quote]
podi 寫道:
你好嗎? 我囝囝都係27週出世, 同你囡囡一樣, 只得835g.... 你囡囡返左屋企未呢?

我囝囝最初都成日嘔奶, 試過好多隻奶樽都一樣, 試過pigeon, Avent, NUK, Dr. Brown, 一屋都係奶樽, 仲要每set有6-7隻.....我都係想囝囝食得好d, 唔好成日嘔奶, 就算到左依家10個月大(出生日計)都間唔中嘔奶, 好似今日食蘋果茸, 食食下都嘔左少少之前果餐d奶, 可能早產bb消化力都係低d, 所以你囡囡嘔奶都係正常, 我囝以前仲試過噴奶, 嚇死我. 依家囝囝嘔親奶都笑, 唔知因為嘔左出來舒服, 定係見到我地個個都鬼死咁緊張佢就開心, HAHA, 明明我地好緊張都俾佢笑死!!

bb開始大過就一定知道有人抱係最舒服架啦, 咁扭抱都好正常. 我以前成日都傻傻地, bb係醫院時, 好驚bb住左成3個幾月醫院會嬲我唔理佢, 性格變得好cool唔理人; 我又驚bb唔知係咪聽唔到我叫佢, 叫親佢都無咩反應, 好驚佢對耳係咪有事... 依家我囝囝已經10個月大啦, 係就係細粒D (都唔係細粒, 係好細粒, 7月頭去健康院得13磅)不過就好靈活, 成日扭抱, 我地個個都不知不覺咁開始寵佢, 都唔知點算, 唯有等佢懂性時慢慢教啦.

[quote]
phoenix_lpy 寫道:

複式洋房

過客,
how's your baby? 佢要做咩手術呀?

別墅

TO: phoenix_lpy,
Totally agree with podi, as I do the same for my girl. Dyprotex is the best ornament for 尿布疹, maybe your baby is a bit allergic to this. Whenever my girl's patpat turn red, I will first wash it with water before I apply a thin layer onto the skin, the other day, the red will disappear. But, if your situation is too worse, then try to apply a thick layer of Vaseline ONLY to cover the skin after washing, but it takes longer to recover.

podi 寫道:
我每次幫囝囝換片都搽好多花士苓, 因為咁樣可以有層保護膜隔住d尿/屎, esp醫院唔會成日都幫bb換片片, 搽定多d實無死, 所以我囝囝個pet pet由出世到依家都好滑架, 你試下勤d幫bb換片, 用水濕棉花抹pet pet先搽Dyprotex, 唔好用濕紙巾, 始終都有化學野, 你bb個pet pet可能會敏感. 如果可以既話, 唔好成日都用片片cover bb個pet pet, 除左條片片, 等pet pet見下陽光, 抖下氣, 呢個係我媽教我既.

大宅

conniesm,

個肺有一條管, 係當 bb 足月出世時會自動埋口, 但因為我 b 係 25週咁早出世, 出左世後又唔識自己埋口, 所以要做個手術結紮, 如果唔係, bb 就會肺積水, 跟住就 bye bye, 所以一出世 10日左右就要做個手術, 點知做果個結紮手術, 影響到個橫隔膜, 攪到要咩住部大機成半年先可以 "luck" 機自行呼吸 (其實我都有打強肺針, 一共要打 4 次, 但最後我只打左 3 次, bb 就出黎, 只差 4 個鐘就可打埋第 4 次, 注定既 :-( ), 個手術傷口好玉孫, 而家咪一大舊 "那" (唔係吳公咁簡單).

又因為 bb 有腦積水, 又做左一個手術, 所以我好驚 bb 有事, 睇到你地 d bb 冇咩問題, 希望我 b 都可以好似你地 d b 一樣, 辛苦頭幾年, 之後快高長大, 重可以同我 "薄" 咀添

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

phoenix lpy:
我個仔之前係醫院又係,姑娘啱啱換完片佢就痾臭,出世頭兩日我去唔到睇佢,(要瞓床48小時)第一次見佢,個pat pat已經又紅又損,跟住係探病時間我盡量自己照顧,我帶埋個盆仔棉花幫佢清潔,唔用濕紙巾,但我走咗啲姑娘睬你都傻,所以我仔8日後出院時個pat pat流晒血架,不過佢有樽防水無藥性嘅cream(同花士令功效一樣)俾我,不過返咗屋企兩個鐘就因為損得太犀利好接近肛門,令大便有血返咗去醫院又住多一個星期,不過我阿姨(係醫院做過產後姑娘)話阿B太細唔好用有藥性嘅藥膏,最好保持乾爽,換片時吹乾pat pat再搽花士令先包片,真係要等佢自己好架!我都搞咗成兩個星期呀! :-( :-(
我要記得幸福......

複式洋房

過客,
聽你禁講, 你細孖出世時既complication, 就應該係我所講我細孖有既PDA.不過我細孖無做手術, e生開頭都未俾treatment住, 佢話有d情形係等bb到足月時, 個條血管就會自動關閉, 如果到時無既話至俾treatment都未遲. 後尾細孖到足月時依然仲係打開, 禁e生就俾treatment佢, 到差唔多出院時已關閉了. 我諗你個b禁快要馬上做結紮手術, 可能同我細孖既case有少少唔同掛!

話時話, 你bb出左院未呀???

複式洋房

浩霆豬豬,

有野想請教你呀: 你每次打個堆字下面, 都upload左兩張相, 究竟點upload架? 我試過好多次都唔得, 佢講要輸入'圖檔網址', 即係咩野??? 我d相係jpeg file, 無放上internet album, 咁邊度有網址??

我做左阿媽後, 依d high-tech野已經無時間追, 好out了!

請指教!

別墅

[quote]
podi 寫道:

podi
我段野冇提過我BB係女仔, 個個都話佢係男仔, 我第1次睇佢我都覺佢似男仔, 我o個時心諗"我唔係生左個女咩??", 之後仲要打開片片睇清楚... 結果的確係女仔黎既~ 妳算係第1個睇得出佢係女仔既媽媽~
我個B未返屋企呀~ BB"nur"我就唔太驚呀~ 至驚佢個pat pat唔好咋~ :-( 我已經2個鐘左右就換1次嫁喇~係咪用消毒棉花濕煲過既水抹呀?? 醫院冷氣好凍, 驚唔驚吹親patpat會病呀??
我個B同m m出世D BB差唔多大, 其他BB D媽媽爸爸都以為佢m m 出世, 但係知道我個B 已經3個月大, 個個人個樣都好疑惑... 好好笑!!

大宅

我真係咁勁? hahahah.....

講番你囡囡個pat pat, 以前我囝囝係醫院仲住緊icu時, 姑娘同我講要用棉花(佢地果d係一舊舊要自己撕既)濕水喉水洗pat pat, 唔可以用濕紙巾, 因為濕紙巾唔多唔少都有化學成份, 對bb skin唔好. 直到囝囝差唔多足月, 等skin成熟d先開始用濕紙巾. 我唔知你囡囡係icu時係咪好早已經用濕紙巾呢? 如果係既就唔係咁好啦.

其實醫院d冷氣唔凍架, 佢地會開至25.5度, 濕度亦有控制, 所以理應唔會咁易冷親既. 我以前就幫囝囝沖完涼後穿衣先, 最後先換片片, 果時仲係開著暖爐, 我會等一陣先著片, 等佢個pat pat見下光, 唔駛等個pat pat成日都見唔到光咁敏感.

你囡囡幾時出院? 依家足月未?

大宅

我囝囝出世前我只係打左一支強肺針, 因我細菌感染, 唔可以再打任何針. 我有問醫生打左係咪等bb個肺勁d, 佢話就算打哂都只係出世後頭24小時有效, 之後都要靠bb自己, 好彩第一日bb用一部好勁既呼吸機('撻撻'聲, 部機會直接打d空氣入bb個肺)第二日已經轉用'豬鼻喉', 醫生都覺得我囝囝幾好. 唔知係咪真係無打哂, 我囝囝足月2星期先可以24小時自己呼吸, 醫生都話我仔個肺等同於足月bb85%. 不過個醫生安慰我, 話有好多大人成日都唔做運動, 個肺功能得60%但個人都好健康, 佢話我囝囝應該無問題.

大宅

conniesm,
My son's eating schedule like that:

8:00 eat cereal (half bowl)
9:00 3-4oz milk powder
12:00 3-4oz milk powder
15:00 some fruit, like apple or banana
16:00 3-4oz milk powder
19:00 3-4oz milk powder
21:00 eat cereal (half bowl)
22:00 3-4oz milk powder
mid-night 2:00 3-4oz powder

sometimes my mother will prepare potato/egg york to add into cereal but we found that my son did not like to eat potato maybe it's due to the texture. Also my son doesn't like to have congee, maybe it's the taste is different from cereal (congee doesn't have taste but cereal is sweet). From my view point, cereal got much nutrition than congee, especially when my son can't eat meat inside congee.

別墅

podi 寫道:
我真係咁勁? hahahah.....

講番你囡囡個pat pat, 以前我囝囝係醫院仲住緊icu時, 姑娘同我講要用棉花(佢地果d係一舊舊要自己撕既)濕水喉水洗pat pat, 唔可以用濕紙巾, 因為濕紙巾唔多唔少都有化學成份, 對bb skin唔好. 直到囝囝差唔多足月, 等skin成熟d先開始用濕紙巾. 我唔知你囡囡係icu時係咪好早已經用濕紙巾呢? 如果係既就唔係咁好啦.

其實醫院d冷氣唔凍架, 佢地會開至25.5度, 濕度亦有控制, 所以理應唔會咁易冷親既. 我以前就幫囝囝沖完涼後穿衣先, 最後先換片片, 果時仲係開著暖爐, 我會等一陣先著片, 等佢個pat pat見下光, 唔駛等個pat pat成日都見唔到光咁敏感.

你囡囡幾時出院? 依家足月未?

podi
的確係咁勁....哈哈!!

我個B o係ICU已經用濕紙巾嫁喇~ 邊間醫院姑娘咁細心呀?? 我個B o係威記~ 姑娘唔俾我幫BB洗白白呀~ 所以佢地點對待我個B我都唔知~ 醫院時凍時熱嫁~ 一時凍到我著2件都打冷陣, 一時就好鬼焗~ 我個B 出世o個排先維修過冷氣, o個時我o係醫院訓o個晚熱都熱醒幾次, 想訓都訓唔到呀~ 想BB patpat見光....我諗要等出完先得lu~

我個B m m足左月多幾日~ 今日終於夠重打針, 不過未有肯定既日子出院~

別墅

[quote]
浩霆豬豬 寫道:
phoenix lpy:
我個仔之前係醫院又係,姑娘

首頁
45678...97

尾頁

跳至