論盡家傭

跳至

首頁
12345...11

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

Re: 真係想笠佢地麻包袋...

如困印尼海嘯震災我會捐條毛俾佢 ! 太過份啦,連伯伯都恰 ! 鬼唔望佢真係俾人搞,然後笠佢麻包袋打一身,割斷舌頭冇得嘈 !

真係過份 ! 搞佢 ? 貪佢係一隻 "黑雞翼" ?
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

子爵府

醒目開學勳章

咪係!
個公公行路都有困難,手又震哂先拎到文件出黎,仲邊有力舉起隻手"巢"佢隻黑雞翼oY?!真係比你地見到實打鑊佢,咁o既大話都講得出,正X西!

大宅

鬼唔望佢地一路遊行一路pk仆死去
FA8866 寫道:
睇埋今個星期日又話大遊行啦.[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_081.gif[/img]
根本呢個政府就比佢地"禁"住黎打.
不知所謂.

別墅

d死工人真係不知所謂,一味淨係識黎香港吞pop呃$,又唔諗下自己工作表現係點,一放假成班廢柴聚埋一齊b lee 巴啦,真係想開機關槍“fe”死佢地呀

別墅

FA8866 寫道:
睇埋今個星期日又話大遊行啦.[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_081.gif[/img]
根本呢個政府就比佢地"禁"住黎打.
不知所謂.

真係想小佢喇叭,仲遊乜q行呀,我地d僱主o甘委屈都未出聲啦,頂妳地班x街丫,鬼唔望妳班仆x中晒暑

子爵府

醒目開學勳章

各位會員,以下係上次調解官答我既,留意:

1.我問:咁我地僱主咪一面倒蝕底?

答:所有因僱傭關係破裂既香港公民都有權利可以入紙控告對方,包括僱主及外傭,如果僱主覺得係外傭走佬期間需要另外請part time頂替、因此而請事假/無薪假期(即唔係例假/大假果種如期間俾僱主炒就一定告得)而留在家中照顧老弱(即合約中外傭必須照顧之人士/小孩)係有權入紙追討外傭,當然外傭未必有錢賠,但係一勝訴就可以抵銷外傭無理據之控告索賞...不過好少僱主識保護自己...

2.我問:咁佢地有工會,我地無人教,咪好易輸囉?

答:係呀!一般僱主都比較忙同怕事,不過如果真係無做到壞事,就唔應該賠錢算數,佢地識得全部告僱主既程序,所以通常黎到都係話俾僱主趕走,因為法例內第一點好空泛,不合理及不合法之解僱就最多外傭用黎告僱主。

我大約記得傾呢D,仲有好多,因為我地傾o左好耐,記得我又post過...

大宅

唔好意思....我都係待告者 , 請問上庭等左幾多日呀??

子爵府

醒目開學勳章

我唔係被工人告,係幫朋友一齊上去講數 :mrgreen:

我建議你地睇哂D Topic 同式法例

<<<<<天書<<<<<<

子爵府

醒目開學勳章

babysamsam 寫道:
唔好意思....我都係待告者 , 請問上庭等左幾多日呀??

約兩星期度!

複式洋房

我想請問如出糧是用支票是否安全點對於僱主??

珍珠宮

我大哥當差在報案室日日都見工人上來報案, 講既野九成係老作, 佢見到都好憎呢班垃圾外傭。

佢地不是太了解香港法律, 成日以為來到唔想做一走, 個僱主都會比$$$$佢喎, 真係唔明, 無我地請佢地來做野, 佢地成家都仲捱緊窮啦, 一點感恩都唔識, 真係好無良心。

以前的確係有好多工人在香港無地位成日比人蝦, 而家都少咗好多啦, 佢地只係想老屈, 以為香港人欠佢地國家人民既。
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

複式洋房

香港政府真係食屎,冇鬼用,手指咬出唔咬入。
又冇試用期,請咗d垃圾都要賠錢咁送佢地走。

男爵府

winnie_sh 寫道:

唉!佢搞完坐番埋位就同another PK係咁講鬼話,唔知佢地講乜

下次用手機偷拍, 再比d印尼店/菲律賓店既人翻譯, 睇下佢地係咪自打咀巴有心誣告d顧主, 如果係就公開佢地d衰野上網, 睇佢地有無咁多錢呃。

大宅

我上次都係咁同個官講﹐但個官話呢d唔係呢個庭審喎﹐我話勞工處係咁講啵﹐佢話勞工處可以講好多野﹐但係個庭﹐就要聽個官講。........anyway,果次我都claim到個衰賓﹐offset晒就算﹐要佢賠我大假+冇薪假+鐘點﹐佢做成年都唔掂﹗

winnie_sh 寫道:
各位會員,以下係上次調解官答我既,留意:

1.我問:咁我地僱主咪一面倒蝕底?

答:所有因僱傭關係破裂既香港公民都有權利可以入紙控告對方,包括僱主及外傭,如果僱主覺得係外傭走佬期間需要另外請part time頂替、因此而請事假/無薪假期(即唔係例假/大假果種如期間俾僱主炒就一定告得)而留在家中照顧老弱(即合約中外傭必須照顧之人士/小孩)係有權入紙追討外傭,當然外傭未必有錢賠,但係一勝訴就可以抵銷外傭無理據之控告索賞...不過好少僱主識保護自己...

大宅

無試用期真係好過份, 比 2 個星期都好過無吖!!!!!
JoJoLui 寫道:
香港政府真係食屎,冇鬼用,手指咬出唔咬入。
又冇試用期,請咗d垃圾都要賠錢咁送佢地走。

大宅

我連試用期都唔敢望...
淨係想佢諗下點去改番法律,
唔好俾d賤精日告夜告,
好似例行公事咁...

我地win又點,佢地又係無錢賠,
又唔會black list佢地,永遠唔俾佢地黎hk打工...

真係死x街黎架~~~

大宅

我都覺香港政府好無能,你們知道嗎,如來工人去勞工處告我們不需任何文件,只要講幾句,就會出信給僱主,如果班垃圾在打工算委屈....我們出去打工,返到屋企比件垃圾老屈....又點計...我們班僱主何來有保障.

大宅

個d工人真係講起都
如果真係underpaid 佢地都願黎做既咁就無得好講la, 除非佢地比人賣豬仔, 否則唔應該做落就攪事, 如果d 工人做得好, 比$5000都好值得, 但大部份真係只值$2000 :tongue: 所以我而家個個月比足糧我屋個pk,真係覺得好唔順氣 佢就日日係屋企睇電視, sms, 我就出去做, 我地打工都唔係畫一薪酬la, 都係有好表現, 有專長至人工高d la, 佢地就係咪都有晒保障...唉

別墅

呢的工人真係太過份啦, 有時做僱主真係被逼做衰人,令到僱主唔可以對佢地好, 係要人惡死對佢地先可以,真係激死人.

個公公真係好慘, 比人呃仲要被人話"搏懵".都唔知幾時政府先會為小市民做野... :tongue:

別墅

我請咗十幾年工人,以前d朋友話個賓賓點衰點衰,我以往就一直好好彩,只係之前試過請過幾位BunBun完唔到約,我補足晒走就無事,心唸我對妳好,妳點都唔會太過份,但今次終於得到教訓,做完兩張約個衰Bun走去追我遣散費/無理解僱,我已請番新工人只是未到,所以同調解員講沒理由追我遣散費,但做咗四年唔同佢續約可以話我無理解僱,我真係火都嚟埋,佢做到pan晒,同我樓上及隔壁的BunBun私通晒,成日出咗去唔見人(我個仔讀全日制),只是心想她就快完約忍得就忍,沒有抄佢和比warning letter佢,但現在上庭就各有各講,但我覺得勞工署位調解主任偏幫個工人,她只是不斷游說我比少少錢和解,但我條氣真係唔順,無論花多少錢都唔想益個衰
Bun,但自從收到勞工審裁署封信後,我同我老公都晚晚瞓唔着,情緒受極大困擾,明天真係要去看心理醫生,好唔忿氣,想問:我這樣可唔可以去Claim個工人巫告我而嚴重影響,引至我心理壓力過大而影響到日常生活

首頁
12345...11

尾頁

跳至