跳至

首頁

尾頁

大宅

BB識自己食飯未呀?

我BB食飯要人喂, 俾佢自己食,初時用匙, Then use hand, then hold the bowl upside down, such as his toy. make everywhere is food. If I take the bowl away, he cry 好大聲and can't stop crying until you give the bowl back.好麻煩?anyone can help and give advise. beside I have 印印at home, I need to work. :-(

大宅

Re: BB識自己食飯未呀?

我大女都係咁上下,不過我冇理佢喎,由得佢食完飯再掃地囉,不過我會係地下鋪定報紙,唔會成地都係呀嘛

複式洋房

我bb都自己食喇.如果你唔比佢自己"畢",佢一定喊.
不過自己食左幾日就進步左好多.所以一定比佢試第一次,最多換件衫,拖下個地.因為我地bb而家的年紀好希望自己有自主權架.
BB豬係11/1/2005係仁安醫院出世架 的成長日記

大宅

我個寶貝都係 Agree bb而家既年紀好希望自己有自主權架
不過我地為左令佢食快d (唔想佢食凍飯菜), 係屋企, 我地會同佢孖住隻碟/碗, 一邊佢自己拔, 一邊餵佢. 出街食就, 由得佢自己拔, 佢好認真拔黎食, 起初次次都拔到成地係飯餸, 都好驚比d侍應話我地架

toby_mama 寫道:
我bb都自己食喇.如果你唔比佢自己"畢",佢一定喊.
不過自己食左幾日就進步左好多.所以一定比佢試第一次,最多換件衫,拖下個地.因為我地bb而家的年紀好希望自己有自主權架.

大宅

睛靈勳章

Little Lum Lum not really to eat by himself woo.

Could you please kindly let me know how to teach him nei?
然開朗輕舟渡,雨甘露豐碩途。

大宅

我會比一隻碗, 一隻 spoon 欣廷自己"畢", 一隻碗, 一隻 spoon 我地餵.

Joycelyn

男爵府

我之前都係1set比佢自己食,1set我地餵
但而家佢唔肯. 要全部自己食.
我由得佢羅...
我係三位小朋友的全職媽咪.各位媽咪一齊努力呀!!

大宅

我地就無刻意要教佢自己食, 但三,四個月前佢開始無端端要攞我地搾住餵佢支spoon, 要自己拔, 依家拔拔吓就熟手d.

大宅

但係要佢很坐定定BB椅才可以這樣做 :-(

[quote]
薳然媽媽 寫道:
我地就無刻意要教佢自己食, 但三,四個月前佢開始無端端要攞我地搾住餵佢支spoon, 要自己拔, 依家拔拔吓就熟手d.

大宅

係呀, 若果要小朋友食野有規矩, 一定要坐bb餐椅食野架.
我地由四個幾月餵佢食糊仔開始, 就一定要佢坐餐椅, 因為我見d朋友 & 家姐 d 仔, 就係無坐餐椅食飯, 搞到d小朋友要一邊食, 一邊玩, 要大人一邊追住佢黎餵, 又無心機自己食, 所以我一次都無比我個囡唔坐餐椅食架.

alialione 寫道:
但係要佢很坐定定BB椅才可以這樣做 :-(

[quote]
薳然媽媽 寫道:

複式洋房

未呀!依家開始教佢自己"畢"
HEHAJOEY

大宅

頭果幾匙就自己, 之後果d就要人餵, 可能佢唔鍾意食飯, 所以都唔鍾意"畢". 試過佢自己"畢", 一係就飛咗去後面, 一係就"畢""畢"吓用手.

大宅

我地大人開餐時預佢一份餐具同我地一起食飯,bb只食菜~~
同你一樣"畢"來"畢"去,又用手

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

Me too.

Joycelyn 寫道:

我會比一隻碗, 一隻 spoon 欣廷自己"畢", 一隻碗, 一隻 spoon 我地餵.

Joycelyn
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我囝囝由細到大都係坐定定食, 不過就係我地餵, 佢連飲奶都唔肯自己拎奶樽, 何況係自己食飯......

不過我又唔覺得有需要迫佢, 到大左自然會自己食啦, 呢d係本能嘛~~~

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

YuYuMother,

There is no need to 迫 but give him an opportunity to try jei. I think they will love it, 新野 mar.

YuYuMother 寫道:
我囝囝由細到大都係坐定定食, 不過就係我地餵, 佢連飲奶都唔肯自己拎奶樽, 何況係自己食飯......

不過我又唔覺得有需要迫佢, 到大左自然會自己食啦, 呢d係本能嘛~~~
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

水晶宮

fungwongphie,

Yes. Agree with you. :mrgreen:

大宅

hi YuYuMother

我大女也同你囝囝b一樣,唔會自己主動去拎野...反映出我大女不是太愛食野... 但我細b就好主動拎奶瓶等等...
好鍾意食野, 唔知道是否正確????不過真係無得迫 :-|

水晶宮

No. 唔正確......

我細囝非常鍾意食野~~~ 可以成日唔停口, 飲完奶 or 食完爛飯都仲可以繼續食其他野.....不過佢lazy, 無論食咩都要人餵...

我老公就話佢唔係lazy, 係醒喎. 佢話有人餵有人幫手拎奶樽, 駛咩自己黎喎....

大宅

lingeggs 寫道:
頭果幾匙就自己, 之後果d就要人餵, 可能佢唔鍾意食飯, 所以都唔鍾意"畢". 試過佢自己"畢", 一係就飛咗去後面, 一係就"畢""畢"吓用手.

我個女o係屋企都會 "畢, 畢" 吓就用手食 , 但o係街度就唔會, 佢會自己 "畢" 飯, 有湯的泡飯及粥. 不過佢呢排 "畢" 野 "畢" 得好左.

Joycelyn

首頁

尾頁

跳至