2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB 頸皮3.7MM, 醫生SERIOUSLY TELL ME見意如下
1. 驗埋血等機會好高既REPORT(已做 ) 之後再DECIDE OPTION 2,3,4
2. 驗血CHECK 3PAIR 染色體 ($8000-9000) 99% 準
3. 抽胎水 , 1/200 DANGER, ($5000-6000) 100% 準
4. 抽"YUNG" HAIR, 1/100 DANGER, ($5000-6000) 100% 準

I Don't how to do? Worry and feel grey............I want to cry......

別墅

回覆:sarayan 的帖子

等報告出咗先! 放鬆啲唔好太擔心~ 好多準媽媽抽完胎水都無事, 平常心對大對細都有好處! 加油呀!

別墅

MommyPanel勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章

回覆:今日照OSCAR,BB頸皮過厚,點算呀

我都好驚中! 我今日收到威記電話,姑娘話我既Oscar result 係2.44,2.5以上是低風險,咁我即是高危,要我再安排抽胎水或俾$8000驗血。我即時哭了出來,好彩我老公在身邊安慰我,我們亦立即上網找相關資料,原來好多人都false alarm。我們星期三會去睇私家醫生,希望一切只是虛驚一場。

大宅

我未驗之前就已經知道驗出黎有40%會話有危險要抽羊胎水,但其實好多都係虚驚一場,所以你哋唔使驚!唔使擔心嘅!

大宅

引用:BB+頸皮3.7MM,+醫生SERIOUSLY+TELL+ME見意

原帖由 sarayan 於 13-02-04 發表
BB 頸皮3.7MM, 醫生SERIOUSLY TELL ME見意如下
1. 驗埋血等機會好高既REPORT(已做 ) 之後再DECIDE OPTION ...
首先唔洗擔心,未必有事既,其實除左醫生講既四個方法外,你仲可以考慮nifty, 99.96%準確,但冇流產機會,$6000。你可以蒐集一下資料,等報告出左先,頸皮厚度仲要加埋血液報告才可作準,冇事既

大宅

引用:BB+頸皮3.7MM,+醫生SERIOUSLY+TELL+ME見意

原帖由 sarayan 於 13-02-04 發表
1. 驗埋血等機會好高既REPORT(已做 ) 之後再DECIDE OPTION ...
I think your #2 is similar nifty, better choice this, 99% and without any risk. Don\'t worry too much...

複式洋房

多謝大家支持! 我真係訓唔好。成晚諗住。
日頭起法國個醫生話bb 好活躍,好健康
跟住佢安排我到尖咀驗oscar,因為法國原來冇得照。
去到個女醫生一路照一路話好厚,次數就神色形重叫我同老公出去。
解釋四個plan.
大家可以話我個邊度有得做nifty.我好擔心。
星期三有oscar result.

大宅

回覆 sarayan 的帖子

我係中環劉子健醫生度做nifty,六千元,有99%準,佢除左驗血(係驗染色體),仲會做個結構u/s,我而家都等report。我地要對BB有信心!

大宅

不要太擔心,我今個星期係龔羽一醫生到做nifty, 99%準確,也是detail照bb結構,頸皮厚度,鼻骨,是抽血送到華大,現等報告,沒有風險,你也可考慮!

複式洋房

oscar result........all fail
1/2 機會
what can i do.......

伯爵府

引用:oscar+result........all+fail1/2+機會what

原帖由 sarayan 於 13-02-06 發表
1/2 機會
咁掃瞄設厚,睇唔睇到鼻骨?
我今日照,醫生解釋得好清楚,如果脛皮厚再加見唔到鼻,有唐氏機會好大。

但你唔好咁擔心,睇埋抽血先囉。

別墅

引用:oscar+result........all+fail1/2+機會what

原帖由 sarayan 於 13-02-06 發表
1/2 機會
不如做埋醫生建議的其他option先再諗,起碼肯定了結果,再見步行步吧!good luck!

複式洋房

多謝各位媽媽既意見。我同bb 會努力。
已經book左下星期四情人節做絨毛測試。係13w,唔知有冇問題。希望最後冇事。
今日起公司喊到停唔到。你地既支持都幾重要,多謝。

男爵府

回覆:今日照OSCAR,BB頸皮過厚,點算呀?

通常都冇事,放心

17/12 5w6d 0.54cm 閃閃 ; 31/1 12w2d 6.11cm 頸皮 1.5mm  Oscar passed; 2/3 16w4d 175g; 19w3d 334g 仔仔; 21w 450g; 25w 856g; 29w 1556g; 32w 2057g; 34w 2400g; 36w 2870g; 37w 3073g; Born on Aug 3 3055g

複式洋房

DEAR sarayan ,

我 2/2 度BB 頸皮3MM, 昨天有報告1:22, 超高危! 仲要我得27歲! 但睇返BB相, 佢鼻骨好高, 醫生話應該唔係唐氏, 但好有機會係有先天性心臟病! 我而家都考慮緊抽絨毛!

男爵府

sarayan: 加油呀!正能量對你同BB好緊要!我係”產前產後“個邊睇有好多疑似 case, or even 做oscar +初步檢血 cases, 到做後做左 99% or 100% 既大 test, 都係平安架!加油!!!{:1_1:}

大宅

不用太擔心!十分明白!上胎小兒都是驗血屬高危,仲要等個兩星期先抽胎水,那兩星期像行屍酒肉地返工。不過後來胎水一齊正常

Daniel Cheng is my lovely boy.11/9/2005 is his brithdayWelcome to Daniel Cheng

別墅

MommyPanel勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章

我今日去左做nifty,希望BB健康無事。大家都要為BB加油打氣呀!

大宅

我睇過好多媽媽post話政府做唐氏,好多都係流既,虛驚一場,因為係用數據計出來,就算頸皮厚,都好多個案到最後都無事架,吾洗擔心架,同BB 傾多D計打氣,BB 知架!!實無事姐!!

大宅

我BB頸皮3MM, 醫生話連血都唔洗驗, 因為結果只會INDICATE 個RISK不變或更差, 唔會REDUCE個RISK, 我宜家個RISK係1:78

佢有幫我照左其他野, 佢話我個BB有鼻骨, 但屬細, 佢話外國STUDY既BB鼻骨有就有 (因佢地個鼻夠高), 冇就可能代表有事, 但係細就冇提及, 佢話宜家當住有先

佢又有幫我睇BB個心, 佢話應該正常冇心漏

佢話個腦睇落都正常

但係佢話佢睇流入BB 磁帶D血只係BORDER LINE (個TEST叫Ductus Venosus)

佢話通常佢會建議D人做絨毛, 因為可以起11W - 13W做, 早D知個RESULT唔洗心掛掛, 但佢話我個胎盤起後面, 唔係肚個面, 會增加OPERATION既難度, 所以佢建議我等到16W先抽羊水

我住起馬來西亞, 所以檢查既細節可能同HK唔同, 呢度應該冇NIFTY, 我宜家都諗緊應唔應該特登返黎HK做NIFTY

首頁

尾頁

跳至