跳至

首頁

尾頁

大宅

點樣同bb轉奶粉?

請問有無同bb轉奶粉的schedule?

大宅

Re: 點樣同bb轉奶粉?

fionapp 寫道:
請問有無同bb轉奶粉的schedule?

我想問你指轉奶粉係由現在食緊個隻轉其他牌子呀!
我同carlson豬轉奶粉時係咁:-
第一日:三次舊奶粉, 一次新奶粉
第二日:二次舊奶粉, 一次新奶粉
第三日:一次舊奶粉, 一次新奶粉
應該咁食就轉了, carlson豬由細仔轉大仔森永都係一次舊一次新咁轉....
歡迎進入Carlson BB => 相簿 +新加入的Blog
Carlson 媽媽卡臣媽放棄了廚藝學院學做西式包點學徒喇!!, 真可惜!

洋房

Dear fionapp,

I change the milk powder for Ryan from Enfamel #1 to Wyeth #2 :
Day 1-3 : 3 meal Enfamel , 1 meal Wyeth
Day 4-6 : 2 meal Enfamel , 2 meal Wyeth
Day 7-9 : 1 meal Enfamel , 3 meal Wyeth
Day 10 : 4 meals Wyeth
Finished!!

Throughout the days, I need to monitor Ryan's boo boo, make sure he's digestion cycle is normal or if he is allerjic to the new milk powder.....

The way is teach by Wyeth nurse, she instructed me to change the power one meal by one meal... with 2 days each.

Hope it helps!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

fionapp,

之前轉森永大仔,我搵到BK舊topic有媽咪教咁既比例去轉:

第1日-4餐舊奶粉,1餐新奶粉
第2日-4餐舊奶粉,1餐新奶粉
第3日-3餐舊奶粉,2餐新奶粉
第4日-3餐舊奶粉,2餐新奶粉
第5日-2餐舊奶粉,3餐新奶粉
第6日-2餐舊奶粉,3餐新奶粉
第7日-1餐舊奶粉,4餐新奶粉
第8日-1餐舊奶粉,4餐新奶粉
第9日-全部新奶粉

不過我跟住呢list轉左第1日,臭b食左冇野,第日佢就唔多肯食A+...所以我就一跳跳到第3日...之後跳到第5日...第7日...總共用左3日轉晒新奶粉~
因為有d bb比較敏感咁所以當然慢慢轉好d啦~
因為臭b由細到大都冇野係敏感咁滯...所以我就轉快d囉~
因為佢一食左森永之後唔肯食A+...死都餵佢先肯飲少少果隻...

大宅

thanks a lot!

大宅

fionapp,
你估下我點轉!
我所有奶粉轉親都係兩日!
第一,二日隔餐轉!
之後就轉哂﹐除左之前奶粉有多要飲哂,如果吾係就轉哂去!
我好鬼大膽!

無大家咁有程序!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

BERRYTOTO 寫道:
fionapp,
你估下我點轉!
我所有奶粉轉親都係兩日!
第一,二日隔餐轉!
之後就轉哂﹐除左之前奶粉有多要飲哂,如果吾係就轉哂去!
我好鬼大膽!

無大家咁有程序!

其實我都差唔多...keke~ ]
因為臭b本身唔係易敏感bb我先夠膽咁做喳...

男爵府

睛靈勳章

我直頭一轉便飲第二隻奶粉, Issac仔前後都轉了2次. 第一次轉時我都唔知要有step唔可一次即轉, 後來見大家寫或看書先知要慢慢試先可, 不過我第二次轉都係無理到, 話轉便轉, 一d事都無, 都無話唔適應.

男爵府

睛靈勳章

DELETED

複式洋房

thanks !!

首頁

尾頁

跳至