爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

您們好. 事緣大年初二要去南區拜年, 之後要車父母加幾個老人家去香港仔中心商場食飯, 自己揸車不過一年多, 仲要唔係成日揸, 好少好少去香港仔嗰頭, 睇google地圖, 知道香港仔中心一期有車場, 但好似假日成日爆之餘, 又好似好難泊咁, 有無泊過嗰度的師兄/師姐們, 講下要泊香港仔中心, 難在邊度, 係咪單程車道上落地牢/地面, 定係D轉彎上落位?

仲有, 如果香港仔中心一期FULL左, 仲有無一D比較近同好泊D的車場? 我問過好似漁暉苑有車場, 但用GOOGLE MAP行過, 似乎搵唔倒入口, 喺地圖上見到香港仔中心四/五期有出口, 但係搵唔倒邊度係車場入口

THX...

子爵府

回覆:車場問題, 請教喺香港仔泊過車的朋友

香港仔中心車位不算太難泊,full唔full好depends.
另可泊金豐(即郵局)。

大宅

回覆:GL27 的帖子

這个停車場位於百佳旁边,右轉入停車埸時睇清楚出囗的車,因為係个場係左入右出的,而且香港仔的街坊係唔会睇車架,要小心讓佢地。慢慢直落停車場拍八達通,因兩边比較窄,入闡後轉左(90度彎),直行10米可能会有車從左邊駛出要小心(其實佢地要讓車,不過个魚鏡角度偏低令司机睇唔到),繼續向前行慢慢揾位,泊位都唔算太窄(我架車都算大都泊到)。停車場入面有幾个彎位,慢慢揸一定夠位轉。过時过節就一定多車,睇你好唔好彩了。另外有泊車優惠,係香港仔中心消費100元可享半价泊車,即每小時10元,係百佳買100元coupon都可以claim, 泊車優惠可於車場繳費處(即入囗旁边)辦理。

大宅

回覆:GL27 的帖子

若果香港仔中心滿左,可去漁暉苑停車埸泊,車場位於大斜路旁,上斜路時車場在你右手边,小心轉入,因為入囗石膊比較窄,拍八達通後直入車場揾位,上落層都窄窄地,可以偷多d位轉上或落,泊位有少少窄,没有泊車優惠,泊完仲要行大斜路落返香港仔。

另外,香港仔仲有一个“金豐“停車埸,呢个我唔建議你泊,轉上轉落都窄,泊左車都未必落到車(除非你架係细車),新年流流唔好high花架車啦

大宅

回覆:florence 的帖子

另外你所講的中心四/五期应该係住户月租的車位,公眾停車場只有位於百佳及垃圾房旁邊入囗的那一個

大宅

感謝各位詳盡的指點, 我諗我知嗰日要點樣落去香港仔中心的車場了, THX

首頁

尾頁

跳至