跳至

首頁

尾頁

大宅

別墅

回覆:請問有冇JM住南丫

係度

大宅

早呀! 你住左係南丫幾耐? 覺得好唔好住? 我地想搬入去, 想問多D 詳情

別墅

住左6,7年,當初係鍾意南丫島空氣好,靜,生活簡單而搬入嚟,到依家有左小朋友,對小朋友有更大好處,空氣好,又成出街,運動夠,少病 。

不過租金貴。

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:請問有冇JM住南丫?入來傾下~

報到!

男爵府

回覆:請問有冇JM住南丫?入來傾下~

我住左4年多,都唔慣呢D生活,住慣市區咩都方便。

大宅

回覆 cd_cwy 的帖子

係呀? 可唔可以問下你住南丫邊頭? 係唔係唔近碼頭呀? 你平日要唔要出港島返工? 小朋友方面照顧點安排?

男爵府

回覆:wyrzykowska 的帖子

去碼頭行12-15分鐘左右,之前我荃灣返工,宜家有2個小朋友就自己湊返,有請工人,大女K1我比佢喺入面讀,2/3係外藉同學,1/3係中國人,細仔嚟緊9月返教會辨嘅playgroup,唔駛撲出HK咁辛苦。呢度都有小學,但課程好似寬鬆D,升出面中學可能會追得吃力,所以我都未諗掂出HK讀小學定點。

大宅

2/3 外籍同學, 就好似國際學校咁, 幾好喎, 大把人比好貴學費都冇咁既環境.
但係你覺得教中文教得如何? 我有次睇到ATX 一個節目, 似乎小學D 小朋友中文唔係好跟得上. 一班咁少人又有成半唔係中文做母語, 又的確幾難教既, 差異咁大...

男爵府

回覆 wyrzykowska 的帖子

幼稚園ok架﹗亞女返咗一個學期d英文進步咗,當然只係短答或單字。
我覺得小學中文都可以自己教,話晒都係自己母語,我怕側重咗外籍同學而忽略咗local囉﹗

大宅

早晨

同咁多外國小朋友一齊, 我相信到K3 你囡既英文一定會好流利! 咁幼稚園點教小朋友中文? 要唔要佢地寫字?

你之前係荃灣返工, 由南丫去要幾耐??

大宅

早晨

同咁多外國小朋友一齊, 我相信到K3 你囡既英文一定會好流利! 咁幼稚園點教小朋友中文? 要唔要佢地寫字?

你之前係荃灣返工, 由南丫去要幾耐??

男爵府

K1就唔駛寫字,我見DK2&K3外藉小朋友D中文都講得好好,但佢地識唔識寫我又唔知la。
之前返荃灣,7點半出門口,搭7點8船,再搭東涌缐MTR,去到荃灣8點8左右喇!

大宅

都係一個鐘多少少, 又OK喎! 我地有一個office 係荃灣, 當然希望唔會調去不過如果真係都唔駛太擔心啦

南丫你覺得邊幾條村比較好住?

男爵府

其實我唔熟架!只係知亞女好多同學住大坪,日日行上山,我覺得好辛苦囉!

大宅

上山都OK 既, 當做運動啫. 反而我覺得住近大街咪仲噪~

你D 小朋友同街坊D 仔女熟唔熟? 大家鄰里關係好嘛?

男爵府

我果度無咩小朋友住,多數外國人,所以無咩溝通,only Hi Bye咋!

別墅

我個小朋友2歲多少少,應該14年讀k1,我都想知多啲間幼稚園係點。有啲街坊話ok,有啲又話唔ok。

男爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章 畀面勳章 陪月勳章

hi, 報到

大宅

回覆 freezer1 的帖子

早晨啊! 你住左南丫幾耐呀? 鍾意島上生活嗎?

首頁

尾頁

跳至