烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:bullbull1 的帖子

噢...要休息多啲呀,等你好返再跟你學野架!

bullbull1  多謝關心~~  發表於 14-8-29 12:30

別墅

回覆:Miele電蒸爐學習交流區~~(XO醬炒露荀豬柳P.89附食譜)

我都玩左幾日,真係無買錯佢呀!!!!!
尋晚整左薑汁燉蛋白,但屋企無哂白糖用左黃糖,變左唔白,哈哈

別墅

回覆:Miele電蒸爐學習交流區~~(XO醬炒露荀豬柳P.89附食譜)

我部機尋日到左喇,即時整左個燉蛋,好滑

但今朝諗住翻熱啲豆漿時,我為左加快加熱,用左啲熱水入水箱(唔係滾水,有加凍水的,說明書都話可用熱水...),跟住佢就出左F06, 叫我聯絡佢地喇,依家用唔到,唔知點解
個溫度keep住係零度,好唔開心

佢話最快要星期一黎睇,我想快啲呀,因為而家都仲可以換機嘛.....

其實我想即換添呀,我怕部機有咩事...

男爵府

ying729 發表於 14-8-29 11:51
我部機尋日到左喇,即時整左個燉蛋,好滑

但今朝諗住翻熱啲豆漿時,我為左加快加熱,用左啲熱水入水箱(唔 ...
我未試過放熱水入去,所以未試過你嘅情況,不過佢地星期一黎檢查,有事應該都趕得切換部新機比你。你放心啦~~

我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

bobo0927 發表於 14-8-29 11:41
我都玩左幾日,真係無買錯佢呀!!!!!
尋晚整左薑汁燉蛋白,但屋企無哂白糖用左黃糖,變左唔白,哈哈
...
唔緊要㗎,有時睇下屋企有咩材料,考下自己技術,咁仲好玩呀~~
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

別墅

引用:Quote:ying729+發表於+14-8-29+11:51+我部

原帖由 bullbull1 於 14-08-29 發表
我未試過放熱水入去,所以未試過你嘅情況,不過佢地星期一黎檢查,有事應該都趕得切換部新機比你。你放心啦 ...
希望冇咩事啦
原本諗住星期六用部爐整大餐添,依家唯有延期啦

大宅

我前日也放了熱水入水箱但ok,不過好多時蒸完嘢水箱位那邊也有些水。
板主,我今日也用miele做發酵,very good.
但是你可否分享你做腸仔飽的食譜?我用food processor making dough 好濕好痴,可能分量不對。

複式洋房

回覆 luckybaby2003 的帖子

我係新手,請大家多多指教。

大宅

今日部機去 到94°c 電子板顯示就停咗,有steam走出嚟同埋聽到部機是working的聲音。買了都未夠一星期,真係唔開心。

別墅

引用:今日部機去 到94°c 電子板顯示就停咗,有s

原帖由 luckybaby2003 於 14-08-30 發表
今日部機去 到94°c 電子板顯示就停咗,有steam走出嚟同埋聽到部機是working的聲音。買了都未夠一星期,真 ...
點解會咁 :( call左師傅黎睇未?

大宅

未呀!因為剛發生,有冇試過有咁情況呢?

男爵府

luckybaby2003 發表於 14-8-30 20:17
今日部機去 到94°c 電子板顯示就停咗,有steam走出嚟同埋聽到部機是working的聲音。買了都未夠一星期,真 ...
我好似聽過有人試過,不過冇留意佢地最後係換新機定入廠維修。快啲call CF上門睇下啦!!

大宅

引用:Quote:luckybaby2003 發表於 14-8-30 20:17

原帖由 bullbull1 於 14-08-30 發表
我好似聽過有人試過,不過冇留意佢地最後係換新機定入廠維修。快啲call CF上門睇下啦!! ...
用咗幾日真心覺得好用,但咁快有問題真係對這牌子有小小失信心,現在就看他們的售後服務了。

大宅

回覆:luckybaby2003 的帖子

我都早兩日買左,明天收貨,期待中

別墅

引用:未呀!因為剛發生,有冇試過有咁情況呢?

原帖由 luckybaby2003 於 14-08-30 發表
未呀!因為剛發生,有冇試過有咁情況呢?
你又係咁呀?!
我星期四到貨,星期五用第二次,出左F06用唔到, 跟住我隔左7,8個鐘再試,佢個顯示由零度慢慢升返上去,我以為ok la, 點知升到82度就停左,點都升唔到100度
之後仲要叫我入水,試左2次都係咁,去唔到100度就冇水

一陣師傅會黎呀,我諗我真係要換機呀,第二日就壞...

大宅

回覆:ying729 的帖子

我剛聯絡了cs ,他叫我reset洗次機試吓,我做咗但未試得唔得。麻煩你之後將維修的情況分享吓!

別墅

luckybaby2003 發表於 14-9-1 11:23
我剛聯絡了cs ,他叫我reset洗次機試吓,我做咗但未試得唔得。麻煩你之後將維修的情況分享吓!

...
師傅黎左喇, 佢話我個溫度sensor壞左喎.... 已經幫我換返, 我晏少少會再試下機

佢話其實部機一早已到100度, 但個sensor sense唔到, 所以不停加溫, 令我D水好快燒完,
我有D擔心佢不停加溫會唔會對部機有咩影響力 (因為佢之前顯示82度時, 我feel到佢噴出黎既蒸氣係好熱, 同我第一次用機時唔同), 所以我諗緊好唔好真係叫fortrexx換機, 趁仲有得換, 但又覺得好麻煩

大宅

回覆:ying729 的帖子

Sensor壞咗第一次聽,咁過幾耐就冇得換機呀?
今早我洗完一次機又用得返,用100°c 11 mins 蒸完後水箱啲水由max去到min, 爐底有好多水。我要試。吓入到max睇吓燉2-3小時得唔得。

別墅

luckybaby2003 發表於 14-9-1 14:08
今早我洗完一次機又用得返,用100°c 11 mins 蒸完後水箱啲水 ...

蒸 11 mins 由max 去到min? 真係有d 問題喎...

別墅

引用:Sensor壞咗第一次聽,咁過幾耐就冇得換機呀

原帖由 luckybaby2003 於 14-09-01 發表
今早我洗完一次機又用得返,用100°c 11 mins 蒸完後水箱啲水 ...
Fortrexx話十日內有問題有得換,但要師傅confirm有問題先,依家師傅都俾左張單話換sensor, 咁應該可以要求換

我老公就怕呢批QC做得差,佢就建議我換嘅,但我就怕煩囉

11min就用咁多水,真係要快啲試燉嘢睇下得唔得呀!

首頁

尾頁

跳至