烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 littlecheung 的帖子

我前幾日發左花膠 就係用STEAM(cuisinart) 之後再飛水(等水滾熄火先落膠焗) 因為個晚病 冇力起身去收膠 由佢浸到第2朝 嘩發大左成倍幾呀 (朋友以為係豬肚) 不過我唔知係蒸得太耐定點 我冇沖過花膠直接拎去100度蒸(60分鐘) 見佢蒸完好干身又縮哂水 但飛左水之後又發得好勁喎 其實係咪唔駛蒸咁耐呢?
每天都要感恩 感謝主 讚美主

侯爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

引用:回覆+littlecheung+的帖子我前幾日發左花膠

原帖由 eliz_mum 於 14-10-23 發表

我前幾日發左花膠 就係用STEAM(cuisinart) 之後再飛水(等水滾熄火先落膠焗) 因 ...
如果好大隻如幾頭花膠, 蒸1個鐘ok 呀, 可以入雪櫃浸凍水2日, 會發到好大

複式洋房

我諗我個D係膠筒7,8吋長到 乜花膠都有分幾頭架?你有冇相可以比我見識下呀 其實我唔係咁鐘意食 係坐月時媽咪買比我 但我都冇煮過 (99唔識煮,,,) 點知有次燉雞 我同我個大女講話係雞皮(佢話要食雞皮)比佢食 佢就食唔停口啦 所以諗住全部花膠都比佢吃哂佢 從細就保養下嘛

侯爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

引用:回覆+littlecheung+的帖子我諗我個D係膠筒7

原帖由 eliz_mum 於 14-10-23 發表

我諗我個D係膠筒7,8吋長到 乜花膠都有分幾頭架?你有冇相可以比我見識下呀:kekek ...
3頭膠筒蒸左45分鐘+浸3日, 發起15吋800克

eliz_mum  嘩好大呀我未見過咁大  發表於 14-10-24 08:13
eliz_mum    發表於 14-10-24 08:12

複式洋房

係咪越浸得耐越發得大呢?
你真係令我大開眼界呀

男爵府

今日我對BK徹底失望。眼見自己辛辛苦苦放相和食譜上BK,目的只是為了跟各JM一起分享,現在卻被一些我控制不到的問題而被封。我對版主的處理方法非常不滿。有睇開我寫嘅JM一定會明白,在我之前post過的所有主題內容(包括日本Vitantonio 鬆餅機分享、Airfryer 交流區I 和II 、Miele蒸爐交流區、Lc cresent 坑紋pan分享、鵝姐煲分享、我最近學的蛋糕麵包分享......等等),只係單純地同大家分享食譜和心得。但今天版主卻說我其中一個post(旦本Vitantonio 鬆餅機分享)犯規,並留言給我說是因為“禁止任何未經授權的(集體)團購/訂購/代購活動”。請問我曾幾何時有做團購?訂購?或代購?間中有些JM在Post上留言問代購資料,我亦已經一而再再而三請她們自行PM當時人及不要再在Post內詢問。如果她們沒有理會勸告,版主理應向當事人發出警告(PM她們)或取消她們的留言,但現在卻只是向我處分把我的post封了,這是否公平呢?我之前亦有一個post(我最近學的蛋糕麵包分享),也在無通知我的情況下說要『待查』,已經查咗幾個月了,一點消息也沒有,亦不見得有任何交待給我…。

人的容忍度是有限的,要是往後再有新post出,或又再有人問我購買資料,那豈非要有心理準備,隨時會因為有其他會員唔守規矩而封我真心分享嘅post?既然版主或BK都覺得我的post是有問題,我也沒有興趣再留在這裡了,正確來說是心淡。稍後我會將之前曾放上BK分享的所有post,要求BK全部delete以示我對BK和版主的不滿!!!
我可以說由星島日報開始上BK, 直到而家已經十幾年。但發覺BK的處理手法越來越有問題,BK自己本身也應該要好好檢討往後管理和處理的方法,要是繼續這樣,只會令BK的可觀性減低。
雖然如此,我也想藉此感謝大家這麼多年對我的支持和鼓勵。希望將來會有機會在其他地方跟大家分享美食心得。
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

首頁

尾頁

跳至