烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 littlecheung 的帖子

好勁呀你 請問點用miele發海參呀?係咪只用miele就唔駛用其他複雜方法啦
每天都要感恩 感謝主 讚美主

複式洋房

我想請教下大家

1) 買左"小蒸" 係咪可以唔駛買電子燉盅呢 因為電子燉盅見佢細細地方便用

2) 我見好多媽媽都用"小蒸"黎發酵麵包 但佢最低係40度 會唔會太高溫呢? 同埋用"小蒸"的話要發幾耐時間呢?

3) 同埋用"小蒸"煲湯係咪之後要再放gas爐再滾下先會入味呢?

唔好意思咁多問題 但我見呢度真係高手雲集 實在按耐唔住要問問大家呀

複式洋房

回覆 siubbsw 的帖子

好多男人都係咁 因為唔係佢地煮 佢地唔知煮飯係咩情況 食米唔知米貴 我C6都係架 最好咩都唔好買 D錢留返黎佢買電腦呀電單車野就啱啦 但係到你買左咩 佢地D人見到真係好方便整出黎好食佢又就唔出聲(食得最多係佢) 所以只要自己做好哂資料搜集做好哂功課 真係又方便又慳時間 就買啦 但當然如果係要老公比錢就可能要問下佢意見 但我都係自己比錢 所以如果我真係要買就唔會理佢講乜 因為對牛彈琴 一個好用嘅廚房工具我覺得除左慳時間 煮飯變成係一件輕鬆嘅事 個人都開心D

複式洋房

tommyemily1022 發表於 13-9-17 22:55
我既第一機出品!
蛙蛙菜粟米豬肉包,南瓜蒸排骨,白飯! 好正呀!!

可唔可以分享個蛙蛙菜粟米豬肉包食譜呀 我一見到連我肚入面個細女都伸左腳好似話佢都好想食呀

複式洋房

yuenfong 發表於 13-8-7 15:06
簡單一人前,菜及魚用Miele,飯用壓力煲,20分鐘就有飯開
好有營養嘅午餐呀 我覺得小蒸同小壓絕對係廚房嘅好配搭呀

複式洋房

kinki_lam_hk 發表於 13-6-3 23:53
C6訂造咗個不銹鋼架俾我

hello 我都想訂呀 請問可唔可以都PM我呀 麻煩哂你呀

複式洋房

想向各位請教下 我見網上有人放二手 佢話買左五年唔係經常用 佢賣(澳紙$500 即差不多港紙$3500)大家覺得買唔買好呢?如果部機真係有咩問題修理係咪會好貴?thanks

複式洋房

我前幾日發左花膠 就係用STEAM(cuisinart) 之後再飛水(等水滾熄火先落膠焗) 因為個晚病 冇力起身去收膠 由佢浸到第2朝 嘩發大左成倍幾呀 (朋友以為係豬肚) 不過我唔知係蒸得太耐定點 我冇沖過花膠直接拎去100度蒸(60分鐘) 見佢蒸完好干身又縮哂水 但飛左水之後又發得好勁喎 其實係咪唔駛蒸咁耐呢?

複式洋房

我諗我個D係膠筒7,8吋長到 乜花膠都有分幾頭架?你有冇相可以比我見識下呀 其實我唔係咁鐘意食 係坐月時媽咪買比我 但我都冇煮過 (99唔識煮,,,) 點知有次燉雞 我同我個大女講話係雞皮(佢話要食雞皮)比佢食 佢就食唔停口啦 所以諗住全部花膠都比佢吃哂佢 從細就保養下嘛

複式洋房

係咪越浸得耐越發得大呢?
你真係令我大開眼界呀

首頁

尾頁

跳至