跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 d_yeong 的帖子

小賭者下嘛~?一大班朋友先咁者~
新年返HOMETOWN就係飲下賭下食下.. 唔係冇野做的=V=
唔係輸好多, 我都唔多理..

子爵府

一晚可以win成萬蚊HKD會否太誇張了?

賭小小我接受到嘅,但晚晚賭局咁賭法我真的唔太接受到

複式洋房

嘩,睇黎佢揾好多。。

佢去云頂嗎?

你平心靜氣同佢傾下囉。。你一下只叫佢唔做就冇可能架勒。。

子爵府

回覆 tiffany.6_3 的帖子

其實我唔知佢搵幾多....因為佢自己做生意,我諗每個月既收入唔係太一樣

有去雲頂架~雖然少去但我知佢有去囉

我們有傾過,佢話只係新年先賭~

新年之後又真係無賭錢既,不過成日都夜麻麻去飲茶呀

成9點幾10點都仲出街呀咁囉

真係完全唔明~我諗真係融入唔到佢既生活.....

複式洋房

如果揾到,唔影響生活,只係新年的話。。我覺得都ok既~

成9點幾10點都仲出街呀咁囉<--- 我尋晚都同我bf講: 喂,原來你地個個都係咁的。佢笑左。。
佢地一班朋友住附近,得閒就落街飲下野傾下計。就算我過去,佢地都會叫埋我,反而我覺得幾好丫,好過佢鐘意落d,揼骨喎。

你諗清楚係咪真係融入唔到囉~
畢竟兩個地方文化唔同嘛,真係要包容同適應。
就算你揀既係一個香港男仔,生活習慣都未必一樣啦~

子爵府

係喎!!!我上左來呢度先發現佢地真係個個都係咁!
成日夜麻麻都落街~

其實我都覺得飲下茶都好過佢要去party個d既~
雖然佢都有,但唔太密我都okay既

但係佢地好hae,飲茶飲到半夜第2日又成12點先起身返工....
6點又已經放工,真係好誇張

所以我都好明白佢唔可以來香港的原因....
除左d朋友唔係真係住咁近,無人同佢玩到咁夜之外
咁早起身返工我諗真係等於要左佢條命
哈哈~

複式洋房

係香港生活太緊湊,太大壓力者. 為個蝸居做到死果日都未必供得完..
我返朝九晚十都仲好似理所當然咁.. 就算7點放工個人都散左大半~
相反佢地大多準時收工, 多左自己私人時間自然多活動啦~
幾年前我都意識到佢唔可以習慣到香港既生活架勒~
鑑粗要逼佢習慣香港地獄式既生活, 不如我過去過下D半退休既生活=V=”
我BF做OFFICE, 所以作息都算定時~ 不過佢放長假果陣都係日夜癲倒..
新年果排我地返左怡保~ 夜晚12點先出去, 食宵夜.. 飲下野.. 吹下水..BBQ.. 睇下班朋友賭下錢咁~ 我通常3,4點就眼訓..強制我BF閃.. 不然真係飲埋早茶先返去訓=0=”

子爵府

其實新年之後我們既感情同相處開始出現問題

我適應唔到佢既生活囉,就係日日都去左玩無影

可能文化差異真係有d大gwa

我覺得咁遠應該天天contact啦,佢就可以一早起身趕住去玩之後就夜返覺得我訓左所以消失一兩日咁啦

咁呢d消失多數係去左雲頂既=.=

複式洋房

幾日先傾一次電話又真係太少, 會好冇安全感的~ 用TALKBOX留個言都好丫~
我地真真正正傾電話都好少, 反而得閒冇事就會WHATAPPS下我BF… 打兩句無聊野~
你而家一時迷茫架者, 冷靜左先同你BF慢慢傾~

子爵府

係囉我就係勁無安全感囉

新年前佢出去邊都會同我講聲

新年個時因為日日出去house party都係賭

佢就開始無日日講啦

咁我都算.......

但係你留個言俾我都好丫,

成日都無影

真係好嬲

我岩岩去完一星期旅行回來

佢都去完3日2夜既旅行啦

我回來見到佢只係係我岩岩上機時send左個msg俾我

就無喇~~~~真係接受唔到囉

結果,.....我嬲嬲地無搵過佢 而佢........亦無搵我

真係好灰

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:各位嫁俾馬來西亞華人既人妻...請進~

係咪未定性所以咁?

子爵府

回覆 Elefant老婆 的帖子

我覺得佢係囉......

可能真係未成熟啦~ 其實男人以佢呢個年齡又一直一帆風順既

真係好少會定左性既

我真係唔應該有咁既期望

複式洋房

下?新年到而家?
唔好鬥氣喎,冇咩著數!

珍珠宮

引用:+本帖最後由+d_yeong+於+13-3-7+17:46+編輯

原帖由 d_yeong 於 13-03-07 發表

咁你睇定啲先⋯ 終身幸福,要諗清楚⋯

子爵府

咁又唔係....

新年多左朋友回來佢都多左應酬所以少左d聯絡

不過好彩新年之後我生日佢知我想傾佢就好破例咁同我傾左好多次同好耐

咁我都好識做咁有同佢講我好appreciate佢捱眼訓陪我~

但係早2日我去完旅行回來就無聯絡lu
咁我之前都有提過佢時不時都會去左雲頂/訓到好晏就飛出街會一兩日無影既

所以我就幫佢搵左n個藉口...........
但我真係有d嬲,我有同佢講過我幾時返架
雖然唔係whatsapp無record即
佢都應該記得下嘛?!?!?!
點解可以完全唔搵我呢~????

結果我都係忍唔住
岩岩send左個msg話佢知我返左來囉
(唉咁係佢角度我都無搵佢即,算啦....讓步吧!!又係我讓步>.<)
唉....俾我d朋友知道一定話我俾佢食住~~~~~
佢地都知我一定忍唔住會先send msg俾佢架喇~

其實.......我一直以為馬來西亞華人會簡單d既
點解佢都咁煩咁complicated架=.=

子爵府

好同意

一來我返唔到轉頭回香港....要我重新develop我既事業無咩可能
(我係跑數既,d客話走就走,要儲返客database真係難過登天)

二來去到個邊如果我搵唔到野做要靠佢..........
我更加唔可以理直氣壯咁話佢囉
仲有佢阿媽阿爸咁鍚佢,我又一個人無人幫

學你之前有個留言話....
個男人真係要好義無反顧咁撐我們同愛我們先可以有勇氣過去囉
畢竟我們係放棄晒所有野跟佢過去重新生活架嘛!

珍珠宮

引用:回覆+Elefant老婆+的帖子 好同意一來我返

原帖由 d_yeong 於 13-03-07 發表

好同意
我咁耐之前嘅說話你都記得。

其實⋯如果你冷靜一下抽離自己,可能會睇件事睇得更清楚。你同你男友從一開始就long d?如果係嘅話,除非兩個人態度好積極,否則熱戀期過後揾咩嚟維繫。

男人無錯需要空間,有時女人迫得太緊佢地會走。但佢地咁又會令女人更加無安全感。但最緊要係你要俾安全感自己,佢可能自己唔知自己想點。

男人咁嘅態度:一係覺得食硬你,一係唔肯定。

子爵府

哈因為我有追返你們呢度之前d post架...

同埋我覺得你真係講得好岩!!

睇下睇下好有得著~~~

我諗佢係覺得我嫁硬佢囉

係呀我們一開始就係long d...所以大家之前有傾過一年就要結婚唔係好難keep

同埋佢唔鍾意飛hk (除左為公事), 佢prefer我飛過去因為我家細佢要住酒店

但如果我飛過去就可以慳返~

同埋佢好鍾意我同埋佢d朋友出去.....

佢知我有conern佢叫我自己check下website搵下工~

其實我都唔細架喇, 所以真係要諗下係走定係留....

雖然佢大過我,但男人!!!40歲都仲叫charm,女人真慘~

:p

子爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:我想問.....馬來西亞華人同香港人係唔係

原帖由 d_yeong 於 13-02-07 發表

我想問.....馬來西亞華人同香港人係唔係真係差好遠?
我老公係馬來西亞華人,同佢拍拖3年幾結婚年幾,我覺得同佢相處唔錯呀!不過我老公係喺香港做嘢,所以都好快融入到呢度嘅生活。

複式洋房

回覆:各位嫁俾馬來西亞華人既人妻...請進~

大馬人的生活真係唔同香港囉!好似我老公屋企咁,早上唔食早餐,11點幾先去飲茶,食野,跟住lunch time 又話唔餓唔食,4,5點tea time 先再食野,晚餐就推到8,9點,講真我勁唔慣,所以我自已食早午餐,不過都唔可以逼佢地跟我囉!話晒人地以前都係咁生活,無理由你一個外人來到就改變,佢地好鍾意去飲茶吹水、真係叫杯野飲坐係度吹水,我偶爾都跟老公去,不過覺得好無聊囉!但如果你來到就要適應呢度的生活,呢度D 人比較hea…唔似香港咁緊張咁大壓力,其實最重要係心態

首頁

尾頁

跳至