跳至

首頁

尾頁

大宅

你真系要用多D時间去了解下你男朋友先得。到咗適婚年龄並非-个原因去迫你決定结婚與否! 我以前同老公日日通最少-个电话,有時做野开会聽唔到电话重比佢鬧!唔好話结婚,拍拖都要睇下大家有無诚意先得。。。依家重要long distance, 大家比唔到信心大家就好難進-步了!

別墅

我啱啱同馬來西亞籍老公結婚,long D love 咗2 年。的確文化真係有D唔同,但還好大家都講廣東話。因為工作原因其實佢從未在大馬打工,所以世界視野跟香港差不多。馬來西亞人很專一,但脾氣有奌嗅。除了退休外,我根本冇想過定居喺大馬。因為我在那邊跟本找不到工作,就算比你搵到人工都好低(所以我老公沒有在大馬打工),所以你一定要確保他能夠負擔你及你在香港的家人。而你亦要考慮佢家人,因為馬來西亞人喜歡很熱鬧齊埋一齊,有時我都覚他們很"鄉下仔"
重有馬來西亞華人係好傳統,尤其老人家。

洋房

好彩我男朋友好正常 ^^ 仲早訓過我 , 8點就要起身準備返工, 又唔賭錢 ^^ 佢屋企人廣東話又ok 華語又ok , 我又識聽少少福建話 ^^

複式洋房

引用:我想問.....馬來西亞華人同香港人係唔係真

原帖由 d_yeong 於 13-02-07 發表

我想問.....馬來西亞華人同香港人係唔係真係差好遠?
純8卦下,你同男友宜家點呀?

複式洋房

Eva chw.. 完全同意你口既講法, 佢口地有時真係無知到我0 咀,我初初嫁過嚟,我到99住咗2年,佢同我講食Apple唔切芯會盲,我同佢講,咁我唔鐘意。既人一定盲晒,激到佢出唔到聲,我同我老公講,呢D咁冇知嘅口野,唔好傳比小朋友呀,笑死人呀

大宅

回覆 JQNat 的帖子

笑死!我都同99往咗接近3年,佢地真系会有D乡下,唔知出面既世界有几大,我99个時同我老公講我唔信佢講野,佢人地講咩就照講,咁我真系唔信喎,尤其系点揍仔,我有自己-套!

複式洋房

引用:回覆+JQNat+的帖子笑死!我都同99往咗接近3

原帖由 JANICS 於 13-05-21 發表
回覆 JQNat 的帖子

笑死!我都同99往咗接近3年,佢地真系会有D乡下,唔知出面既世界有几大,我99个時同我 ...
原來janics都同99住左3年咁耐呀!我宜家住左年幾啦!希望今年可以搬出去

大宅

回覆:各位嫁俾馬來西亞華人既人妻...請進~

我老公係馬拉華人,我地結左婚12年啦,有兩個小朋友添

複式洋房

引用:我老公係馬拉華人,我地結左婚12年啦,有兩

原帖由 bigheadgirl 於 13-07-04 發表
我老公係馬拉華人,我地結左婚12年啦,有兩個小朋友添
咁你宜家住香港定大馬呀?

大宅

回覆:emmababy0615 的帖子

住香港

首頁