婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日下午同太奶奶食完開年飯,我地一家四口一如以往咁去同我姑媽拜年,一入屋同d 親戚長輩恭喜一番之後就派利是啦!在埸有我姑姐一家三口,我父母同細佬加女友,我姑媽姑丈,我表弟表弟婦,我表妹一家四口。咁我派完利是比個表姨甥之後,就問我表妹夫(平常一年只見兩三次,每次多數只係 say hi, say bye) :“咦!唔見亞 lee (佢工人),係咪放假?咁好嘅?之前見佢過年都番工……” (正想講放低利是比佢之制) 我表妺夫開口講(冇正眼望過我):“佢唔想見到你所以特登唔黎“ 咁我就應左佢一句:“玩野呀!“打完場兼收番袋利是 慳番:;pppp: 我心諗勁冇禮貌!!!!
咁我除左送禮外就帶左包芝士圈上去打算比小朋友食,咁我個話要食,我就叫佢同表弟 share 一齊食,咁表弟就去問 daddy 比唔比食啦?!(即我表妹夫用呼喝兼粗聲回應一句: “唔食!“ 我即刻補飛同我仔講:“咁表弟唔食你自己食,但唔可以食曬喎!“ 我心諗洗唔洗咁呀!唔食都唔洗咁 q大聲呀!? 我忍! 咁後來我同我表妹去樓梯食煙傾閒計,傾左十零分中度,就聽到屋內傳出我表妹夫用極兇及超級大嘅呼喝聲鬧人, 佢呼喝個內容就係叫佢d仔女入房,唔好同我對仔女玩!!! 一入屋就見表弟喊住入房! 頂!我心諗咁大聲咩料呀?基於始終係人地屋企,自己仔又百厭 咁我即刻好聲地去問我表妹夫:“係咪爭玩具呀?“ 佢 :“你個仔係我個仔耳邊大聲嗌呀!我緊係叫佢地走開啦!唔通由得在佢地嗌呀?!“ 咁我即刻去同我老公同仔了解下先,原來係一齊 share 畫板,但係表弟唔想平分畫板而我個仔又堅持要平分,其實表弟都有叫,但我仔忍得兩忍(我仔係資優加adhd)就忍唔住係表弟耳邊大叫!!! 咁我就即刻“氹“阿仔同表弟道歉! 當中知道,表弟唔係比我個仔整喊,而係比佢老豆鬧而喊! 跟住所有親戚都借意走人包括我地! 而阿仔一出就比我兩公婆briefing 到返屋企! 但係唔知點解,我覺得我表妹夫好似 m come 咁喙住我地囉! 我同c6已經 每次都eq 好高咁去面對呢個黑面神 ,都唔知幾時踩仲佢囉!呻完 !!!

大宅

回覆:點解連少少情面都唔留比人

其實一年見果兩三次,點解唔可以好來好去呢?就算小朋友爭執點解唔正面d去解決?我直頭當佢係反面教材去教個仔,我個仔七歲都識話“監尬“啦!點解你幾十歲人都咁唔化?!?! 如果各位 jm 係我下次會唔會避席呢?但又驚長輩唔高興喎

水晶宮

BK Milk勳章

其實吾係成日見咪算LAW,
不過就睇緊D自己個仔

anna59  agree  發表於 13-2-12 10:09

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆 angieshum 的帖子

小朋友玩好小事 大人緊張都有佢道理加上佢罵自己個仔 又吾系罵你兒子

工人個件事可能系表妹夫作出黎 講下笑

我個人認為表妹夫可能吾識待人接吻 因為我家62都係甘
開口得罪人

大宅

其實我仲介懷

大宅

引用:回覆+angieshum+的帖子 小朋友玩好小事+大

原帖由 cky34979 於 13-02-12 發表

小朋友玩好小事 大人緊張都有佢道理加上佢罵自己個仔 又吾系罵你兒子
但佢好似要攪到好大件事咁

伯爵府

環保接龍勳章

你做過啲咩咁黑佢憎?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

對!
之前一定發生過什麽?

-

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

俾我就唔會再去佢果度拜年lu,淨係工人果度都夠慶啦,佢咁講真係即刻走得。

大宅

引用:你做過啲咩咁黑佢憎?

原帖由 chingcging 於 13-02-12 發表
你做過啲咩咁黑佢憎?
其實有事發生過!但好多年前啦,我諗黎諗去係得呢件事,但講緊 6、7年前……好長篇!其它,同佢都只不過係一般時節飯局、party 見面,或者又係去姑媽屋企團拜先見面!之前,都有因小朋友爭執而佢有衝囗而出話我個仔,但唔特別難聽,對上果次係 X'mas 去佢屋企開 house party,佢全程係房,同平常一樣,我只係禮貌式同佢"say hi and say bye" !

大宅

引用:對!之前一定發生過什麽?-+

原帖由 大力大力 於 13-02-12 發表
對!
之前一定發生過什麽?
有,但件事好耐歷史同勁長篇,要有時間再打,我都想講出黎問大家意見,睇下關唔關事?同埋當年我係咪太多事呢?因為,自細同表妺一齊長大,大家都視對方為知心好友,所以當年曾經參過一腳喺呢件事上,而呢件事情係有關我表妹同表妹夫之非死即合事件(當時佢地未結婚)……遲下再講,成晚爲左呢個人失眠 又有d病等精神少少先再寫

大宅

引用:俾我就唔會再去佢果度拜年lu,淨係工人果度

原帖由 WinryRockbell 於 13-02-12 發表
俾我就唔會再去佢果度拜年lu,淨係工人果度都夠慶啦,佢咁講真係即刻走得。

...
我都有咁諗,但我又唔想同佢一般見識,冇諗過之後佢會咁爆!

侯爵府

回覆:angieshum 的帖子

睇黎呢d都係待人接物障礙症候群。又或者佢根本就唔妥你地啦!一年先見一次的人,唔駛上心啦!

珍珠宮

我覺得佢根本唔鍾意你既仔女,佢知唔知你個仔既 case? 你唯有小心d 睇緊自己d 仔女,不過佢男人老狗又真系小家

大宅

回覆:anna59 的帖子

我表妹就知,但我唔知佢有冇同佢老公講,但知同唔知都算,我唔係想人地優待我仔,其實阿仔嘅脾氣係要佢學下去控制!如果佢真係唔like 都唔知咩原因、同為乜?我自問次次都客客氣氣…… r頭

子爵府

唔需要太上心,呢啲人唔懂得待人接物,遲早自己受翻。

大宅

回覆:ipipipip 的帖子

我c6都係咁講,但我仲介懷中

大宅

回覆:AnnGartafield 的帖子

Thx

伯爵府

畀面勳章

如果之前有事發生過,佢甘對你都唔奇~
但知道佢甘針對你們,你們下次米避下風頭~

水晶宮

你都話之前有事發生過啦.
雖然唔知係咩事,但相信對於表妹夫來講,係大事囉.
你當無事,佢仲放係心上面噃.
一係就和解化解,一係就以後都避開唔好見.

你表妹夫都無主動去撩事鬥非,佢甚至拉開自己個仔來避你個仔,你就無謂"打攪"佢啦,例如,人地工人來唔來,關你咩事?

首頁

尾頁

跳至