婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:點解連少少情面都唔留比人

我同表妹出生於潮州家庭,我地兩個都係於重男輕女嘅環境下長大!我嘅性格比較剛烈率直,而表妹就剛剛相反,較為柔弱內向;正因一剛一柔而大家又長期被父母忽略,所以自少便成為好朋友及互相信任……。而件事大概發生係2003年,果時沙士後市道好差,樓市大跌,我地不約而同有置業嘅決定。我同c6(當時男友)是爲築愛巢(因為屋企太細,而且阿爸勁煩!!)所以我同c6揀左二手私樓(因供款額同首期,我地可以自己應付)。但表妹嘅目的是爲了投資,因此,佢地選擇左新樓……
當其時,表妹同Y (表妹夫)根本冇能力做業主,冇首期,入息底過銀行供款要求!
好眼訓!待續……

大宅

唉,當佢唱歌啦,下次唔好同佢講野

大宅

而佢地考慮到回報因素想買新樓!正因為咁,我表妹用曬所有私己錢仲要問阿媽(我姑媽)借,先至夠比首期,咁首期果度阿Y係一蚊都冇出過!咁貸款果part 點呢?我表妹加埋阿Y個入息,都供唔掂。最終,經各長輩同意後,用左我地家族儲備金借比表妹放係戶口(佢地用 mortage link 有傳款可減息)佢地先輕鬆d! 到後期時,我同c6先知道儲備呢單野,C6仲話佢地(背後)“冇咁大個頭,就唔好帶咁大頂帽啦!“
事隔唔夠兩年,表妹見層樓升左d就決定賣樓賺番筆!咁佢同阿Y就搬番去我姑媽度住,無錯係連阿Y都一齊搬左番去……待續!

大宅

引用:唉,當佢唱歌啦,下次唔好同佢講野

原帖由 ashley_baby 於 13-02-16 發表
唉,當佢唱歌啦,下次唔好同佢講野
下次我唔會再同佢講野

珍珠宮

人地dislike你,無計

大宅

引用:人地dislike你,無計

原帖由 papa2011 於 13-02-16 發表
人地dislike你,無計
我都覺,所以懷疑關乎之前某件事,但好耐之前啦!中間見面時未試過咁

大宅

佢地係姑媽度住左大概一年左右,我表妹就話阿Y想分開冷靜下;果段時間我表妹 好 down 好無奈,佢由細到大姑媽姑丈都只係錫曬表弟,所以表妹已好希望被人重視,初中開始成曰拍拖當然無心機讀書啦!中二時表妹升唔到中三 ,姑媽講明唔會再比佢讀書,所有資源只會留比表弟……咁表妹讀多一年職業先修就出黎做野,無幾耐就識左阿Y, 拍左幾多年拖,我就唔記得 lu!
係果段時間,表妹晚晚失眠,一放工就打比我,又飲酒,又食安眠藥,重要轉工……事隔幾個月個人先平衡到!
待續……

大宅

今日下午同太奶奶食完開年飯,我地一家四口

原帖由 angieshum 於 13-02-12 發表
今日下午同太奶奶食完開年飯,我地一家四口一如以往咁去同我姑媽拜年,一入屋同d 親戚長輩恭喜一番之後就派 ...
。。。。除左呢個公仔我吾知仲可以有咩公仔。。。。。。。

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

呢件事俾其他人睇下你表妹夫係幾咁失禮人

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

佢葡萄你仔資優?

侯爵府

留毛!
比著我唔係同表妹咁fd,一定丙到佢老公上天花板

大宅

引用:佢葡萄你仔資優? +

原帖由 moonychan 於 13-02-20 發表
佢葡萄你仔資優?
唔明乜叫葡萄?

大宅

回覆:rainiemama 的帖子

唔好意思要你等,因啖氣下左,又見冇乜人留言……諗住唔寫

大宅

引用:呢件事俾其他人睇下你表妹夫係幾咁失禮人

原帖由 丫雅 於 13-02-18 發表
呢件事俾其他人睇下你表妹夫係幾咁失禮人
佢嘅前事仲好笑!'

男爵府

留毛

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

angieshum 發表於 13-2-25 01:36
唔明乜叫葡萄?
食不到的葡萄是酸的
酸=妒忌

大宅

回覆:丫雅 的帖子

哈哈……明哂!其實我以當事人嘅心情去解釋,係無需要去妒忌,無錯基於一般人理解: 資優=天才 ;但對於父母要去 handle 一個資優兒童所費嘅心神係嘔血百倍,其實資優對我個仔同我加C6係一塲持久嘅耐力戰;無可否認佢係比較聰明,但資優兒 = 問題兒童!每日我都會為阿仔血壓上升 over 200

大宅

回覆:丫雅 的帖子

哈哈……明哂!其實我以當事人嘅心情去解釋,係無需要去妒忌,無錯基於一般人理解: 資優=天才 ;但對於父母要去 handle 一個資優兒童所費嘅心神係嘔血百倍,其實資優對我個仔同我加C6係一塲持久嘅耐力戰;無可否認佢係比較聰明,但資優兒 = 問題兒童!每日我都會為阿仔血壓上升 over 200

大宅

表妹有次打比我,話阿Y 揾過佢,上左佢屋企食飯,仲有過夜留宿(純粹瞓覺,冇發生過任何事),但表妹話自己成晚根本瞓唔著,成晚係度諗,都唔明佢爲乜搵佢又冇講 d 乜又留低唔走?!(唉…點解表妹仲咁傻?)整到表妹又再心緒不靈……但,果晚之後,阿Y又冇再主動聯絡佢! 又再隔左一排(印象中唔太耐),表妹同我講阿 Y 上午call 過佢,內容係要問我表妹分番當時賣樓嘅錢……咁當時表妹一時間唔知點處理,又剛剛好返到公司,就借意收左佢線通知我……待續

首頁

尾頁

跳至