烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

剛買了,但整左2次啲包外層都係好硬,點解呢?係咪成份問題定部機唔好用呢?

大宅

回覆 姬原巧合B 的帖子

我幾個月前在DSC買的BM002D,早期我都不明d包好硬好乾的原因,
後來轉用日本粉就好d,烘焙店員話可能水小酵母唔夠發得唔好,原
裝說明書唔OK,份量用杯量唔準確,現在我用渴种法做包,笫二日d包
都軟.

別墅

回覆:有無人用緊韓國牌子JNC既麵包機呀

之前我整嘅都係,用咗牛奶當水就好軟好好味,跟机食譜唔掂。

:weapon:

大宅

回覆 fionmama 的帖子

我用烘焙奶粉方便經濟,因為設時間做包鮮奶驚出事.

別墅

回覆:麵包阿媽 的帖子

係架,但用奶粉啲麵包係咪都係白雪雪架?

:weapon:

大宅

回覆 fionmama 的帖子

奶粉-糖-曰本高粉都是微黃,所以個包唔會白色.

別墅

即係整包個陣加多少少奶同用日本麵粉就軟啦?咁有無話用邊隻乾依時?定用第二啲野發酵好啲?

大宅

回覆 姬原巧合B 的帖子

我用的食譜可參巧.

水---------175ml(1)
salt-------2g(2)
高筋粉---285g(3)
酵母------4.5g(4)
奶粉------15g(5)
糖---------15g(6)
牛油------25g(7)

我已跟次序放在烘盆內

mode 3 法包程式 (3小時50分) 淺色

大宅

有啲機要提早出爐 !我果部都係 試多幾次 因到時間就有靚包出爐

大宅

回覆 moon070208 的帖子

我早10分停机出包

別墅

唔該晒各位,等我再試下先

複式洋房

我用JNC已接近一年,可參考以下基本材料,口味可因個人喜好加入,如提子乾,綠茶粉等,基本材料不變如下:
高筋粉302g
水加蛋190g
糖35g
盬3g
奶粉15g
酵母6g
牛油20-25g
注:先落水再落高筋粉,倒三分二高筋粉於頂部開小孔放入酵母,再將餘下高筋粉倒入蓋上酵母粉,盬和糖要分别放在對角,牛油,提子乾等想加的其他材料側要麺包機第二輪攪伴尾聲响起beep beep聲時放入。
**提子乾建議用熱水泡5-10分鐘,壓乾水份後才放入麵包機**

首頁

尾頁

跳至