2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

別墅

昨晚BB扭得好西利,12點姑拉餵佢食完奶,一路都唔肯訓,到1:30am,姑拉要訓,就我接返手,(我係半埋身半揼)見bb係咁喊打算埋身餵,但姑拉話bb剛食完,仲吐左兩啖奶,咁我就請姑拉幫手抱多陣,我去揼奶(因為谷緊),之後我接返bb,到2點就再餵(期間係咁喊,扭黎扭去要食,我就俾佢埋身食(本身揼剩少少比佢食)。食完掃風掃唔到,見佢合埋左眼就比佢打側訓(因為怕佢慣左人抱住訓,所以我平時都係咁做。
但一放低佢,就醒返,扭但冇喊。抱起又搵食,唯有比奶咀,點知佢唔肯食(平時都係咁,但夾硬迫佢啜啜吓又會訓),迫佢含住都照喊,我又諗佢係咪因為凍唔肯訓,因為平時都係咁,一攬住就可以慢慢訓,但係昨晚都唔work,試吓包吓佢點知又搵食,嗰陣已經3點,於是我比佢埋身,佢吸到好似非常餓咁,但唔到5mins就飲飲吓吐奶,我先知佢唔係餓(?),跟住我再同佢掃吓風又掃唔到,唯有打側佢試吓訓,又攬住佢,又比奶咀佢,但都唔掂,我開始發悔氣....由得佢喊。唔知喊左幾耐(我覺得係一兩分鐘),嘈醒左老公,我唔比老公抱,我話由得佢喊,跟住老公見bb喊到咁(佢咬住奶咀都喊,後來直頭尖叫咁),老公抱左佢去隔離房(自從湊b後我地分開房訓了),跟住我就訓左。到今朝起身,原來老公最後叫左奶奶上黎,奶奶因為呢幾日好忙,所以至冇叫佢幫手。奶奶最後tum到bb訓,奶奶(唔係責備我)同我講其實bb真係好唔舒服,唔好由得佢喊
我知奶奶對我一向好好,亦好錫bb

我係一個唔合格嘅媽咪...我竟然咁忍心唔理佢,我竟然對住一個兩個半月大的人仔發悔氣...我唔配做佢媽咪
連奶奶同老公都好似比我更錫bb咁

今朝連奶都揼唔到幾多(隔左5個中頭,只揼得90ml).....可能都好嘅
我咁失敗....

今朝見到姑拉抱住bb...bb訓得咁舒服...我覺得我真係好慚愧...

呻完...人湊b我湊b湊到咁...真失敗...

別墅

回覆:我係咪一個唔合格嘅媽媽?

唔好咁諗,其實媽媽壓力最大,又攰,又谷奶又要泵奶,一定會忟憎d,其他幫忙嘅人係輕鬆好多,淨係唔駛理人奶問題已經舒服好多啦!大家都係新手媽媽,有好多嘢重要好好學,慢慢黎,一齊努力,慢慢會摸索到bb嘅脾性,咁就易d嫁啦!

男爵府

好媽媽勳章

回覆:ginny00001 的帖子

睇完你message, 我可以話你知你先係最錫最care bb的人!!

放鬆d,餵人奶就係咁的成日以為自己餵吾飽BB!我都係对BB最忍心那個,因為我地係睇最多湊BBinfo 的人,所以有時書点講我地点做!其他人就馮直覺,其實你發悔氣係忟自己直覺想抱但又唔抱得!!下次抱下佢啦!諗下第時BB長大左你想掂下佢都彈開呀!晤好話你係新手吖,我係no 2 都湊到失控啦!
努力呀媽媽!dont blame yourself! 你1d問題都無!!
去抱住bb錫佢2啖,佢对你笑就開心返啦!
你做到全人奶已經好叻的了!

複式洋房

我有時都會累到發脾氣,有時甚至哭起來,我相信個個初為人母或多或少會有情緒失控的時候。一齊加油!忘記背後,努力面前!

男爵府

唔好氣餒,有時bb真係唔知想點,有了這次經驗,下次就明白應該點做就可以越做越好咖啦!

大宅

同樓主好有同感..我個囡囡都係扭抱. 抱住就瞓, 一放落床仔就喊..
我都怕佢習慣左之後要成日抱. 但好心痛囡囡喊得太勁...真係有時自己都喊埋一份...

唉.....依家我都未肯定抱定唔抱.....
2012/12/29 巳誕下寶貝囡      . 34 週出世只得2.2KG. 加油呀!!  

複式洋房

樓主加油,我都係新手媽媽,我個女早排食奶食得慢又唔肯食,我心急到大聲喊住甘鬧佢,後來我都覺自己失晒控~

別墅

我都係好辛苦,佢成日喊,我好忍心唔抱佢,拍佢同佢講嘢,由佢訓喺張床度攬佢同錫佢,佢都唔收....我阿爸阿媽就成日鬧我仲話我哋虐待佢,仲要喺阿B面前鬧!佢哋就點都唔合作,我話唔抱佢就發我難渣又推開我抱阿B
我同C6都同阿B約定,餵完奶、換完片同佢醒唔喊同佢玩時會抱佢,扭抱扭訓都唔會點抱佢,而家咩規矩都喺大年初一見親戚時破壞哂,之前嘅成果冇哂而家佢點都唔肯收聲, 搞到個肚有風,要食去肚風水

別墅

回覆 Hamonon 的帖子

多謝你的鼓勵!我會再振作!多謝呀~

別墅

回覆 gurgur 的帖子

多謝你呀!我會嘗試控制自己情緒對bb好d...多謝你

別墅

回覆 slbaby 的帖子

Thanks a!!一齊加油!

別墅

回覆 RockMusicLover 的帖子

多謝呀!我會努力的

別墅

回覆 ronnymak 的帖子

多謝你!大家一齊加油!

別墅

回覆 vivajoann 的帖子

Thanks a!多謝你的鼓勵!

別墅

回覆 whk373 的帖子

多謝你..冇錯..湊bb真係好唔容易...肚風真係好難對付...我bb都係多肚風..食肚風水都幫唔到佢手..(因為食完都喊..我估幫唔到佢舒服d掛...?)

大宅

BB可能肚仔痛,下次試下同佢按下肚仔!湊BB令我有耐性左好多!佢噴到我成身奶都唔嬲唔閔,我覺得自己同BB都一齊成長緊!

別墅

回覆:catcatcho 的帖子

多謝你呀〜我會努力的!

首頁

尾頁

跳至