網購天地

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

頭先剛剛買野, RMB256.28
計埋1.5%手續費, 收 RMB260.1242
按PPS繳款, 收 HKD323.81

如果按照平時搵充值公司入數, 要入成HKD3000先有得1.255,
同一張單, RMB256.28*1.255=HKD321.6314

PPS: HKD323.81 (RATE1.2448, 再乘埋手續費1.015=1.2635)
巿面充值(RATE1.255): HKD321.6314
7-11(RATE1.28): HKD328.0384

不過PPS有限制, 一日累計最高付款上限係RMB1600.
同埋都唔算最抵. 但係考慮埋方便程度, 都仲算好OK.

補充: JM話置頂果間而家做緊特價, 唔限充值額, 計落1.24X咋
同一條數計置頂充值1.2491=HKD320.1194

(另外, 剛剛見賣家未發貨試按左一下, 退錢最多退到訂單總數上限RMB256.28, 手續費似乎無得退. 希望有真係遲過既JM證實一下~)

禁止訪問

侯爵府

Ivy_lon 發表於 13-2-20 16:20
加左 1.5% 手續費, 米即系同支付寶卡一樣囉, 1.27

有咩分別呀?! 佢點解會平過支付寶卡, 唔系好明.... :qu ...

係喎. 照計PPS係貴少少.
不過要同1.255果啲比先算貴喎

禁止訪問

大宅

啱啱用PPS淘完, RMB 787.78 + 1.5% charge: RMB 11.82 = RMB 799.6= HKD 995.39 (rate1.244865)

好方便, 但用開間集運唔用得PPS/預付卡, 只能入錢到支付寶!

侯爵府

AhChing 發表於 13-2-20 17:39
啱啱用PPS淘完, RMB 787.78 + 1.5% charge: RMB 11.82 = RMB 799.6= HKD 995.39 (rate1.244865)

好方便, ...

如果要計 港幣/人民幣未計手續費前數目, 個RATE要1.244865*1.015先合理. 計佢做 1.2636 都唔過份

哇, 原來集運會有機會比唔到錢.. 咁好唔方便喎

複式洋房

引用:Quote:AhChing+發表於+13-2-20+17:39+啱

原帖由 imlook 於 13-02-20 發表
咦,照計唔會,PPS只係我地俾錢淘寶hold住嘅方法,我地確認收貨時(我指集運), 淘寶放款俾集運應該同我地點俾錢淘寶冇關係喎!

侯爵府

footman228 發表於 13-2-20 18:06
咦,照計唔會,PPS只係我地俾錢淘寶hold住嘅方法,我地確認收貨時(我指集運), 淘寶放款俾集運應該同我地 ...
有JM話, PPS當做信用卡繳費.
如果買機票/繳費/充值果啲都會比唔到.

複式洋房

回覆:imlook 的帖子

因為你所指果幾樣都係虛擬商品,所以用唔到信用卡,但集運應該係當"實物"進行交易,我諗應該冇問題…

唔知有冇JM試過用信用卡 or PPS俾集運可以分享下:lol

大宅

回覆:imlook 的帖子

我用pps付過,只退貨到付款到支付寶,手續費無得退.

大宅

回覆:PPS真係幾好! (改番先, 唔可以叫好抵, 要叫公道+方便)

請教,我用了pps付款買了嘢,但2日後賣家覆沒貨,可還我退款。我已按下取消訂單,請問是否會退款至我原來的香港pps 戶口?

侯爵府

回覆 Gabriellemaymay 的帖子

應該會退去支付寶帳號變成支付寶餘額.退唔番入銀行戶口.

首頁

尾頁

跳至