跳至

首頁

尾頁

別墅

宜家22個月只係講度20個詞語,只講到3個動詞,仲未講到一組名詞+動詞,我見到有d同齡已經講句子,我宜家好擔心,係人地快定我女慢?thx

別墅

陪月勳章

回覆:講野進度

我囡都係單字。媽媽。爸爸。街街。飽飽。姐姐。抱。。等等唔怕有我墊底

伯爵府

因為有哥哥家姐,弟弟講野都算快,1歲前都開口了。

家下其實大部分野/問答都識講,間中會問問題:“爸爸呢?”“咩聲啊?”

又會tum人:“錫媽媽”“令令姐姐”

口頭禪:“好驚啊!”“唔驚啊!”

最長的句子:“爸爸車車。”

不過,極有性格,想講先講,叫都唔講!

大宅

只係識講'拜拜', '爸爸', '街街'

複式洋房

我b都極有性格,想講先講,吾like既叫都唔講...

大宅

我囡囡應該係墊最底嗰個,只識講媽媽同yeah yeah (爺爺),仲有唔好(極快速度,兩個字變成一個音)

大宅

趣教勳章 叻叻勳章 畀面勳章

jjtseung 發表於 13-2-21 23:47
因為有哥哥家姐,弟弟講野都算快,1歲前都開口了。家下其實大部分野/問答都識講,間中會問問題:“爸爸呢? ...

我阿囡都係呀,因為有家姐帶住,而家講得勁野~
都會講:媽媽食食,姨姨拜拜,家姐俾呀。。。
見到樓下看更識得自動講:姨姨拜拜,叔叔HELLO....
不過就成日都將sorry同excuse me調轉黎講mouth:

珍珠宮

剛22個月,剛識講:爸爸抱,爸爸包包(見到有包食)。最多講 :人(家庭各成員,唯獨死都唔叫媽媽)+睇下!人+咩嘢架!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你個個好叻喇,我囡8成bb話,完全唔知佢up乜

別墅

回覆:黃二少奶 的帖子

我仔都係bb話,幾個單字。同埋得8隻牙仔咋!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

JaniceB 發表於 13-3-25 18:05
我仔都係bb話,幾個單字。同埋得8隻牙仔咋!

我囡咪爸爸,媽媽,該該,HI,BYE,要,車車,
最近講多好多,有時講到句子,
佢有14隻牙

珍珠宮

我個b有16隻牙仔

男爵府

我個女講野算快, 識講好多句子, 但佢係自理能力方面就較差, 玩積木玩具亦唔掂

佢識講的中文例如:
爸爸快D出來同我玩
媽媽放工返來了
呢個唔好食, 個個好食D
呀...倒瀉水, 媽媽攞紙巾抺
呢個唔係的士, 係巴士呀
落街街去遊樂場玩

英文亦識講一D句子
DICK DICK Where are you
My name is Tiffany
HOW DO YOU DO

22個月大佢識唱成首ABC, TWINKLE TWINKLE LITTLE START
佢講野比較快亦可能同我自細成日同佢唱歌傾計有關

珍珠宮

引用:我個女講野算快,+識講好多句子,+但佢係自理

原帖由 kwan_0128 於 13-03-29 發表
我個女講野算快, 識講好多句子, 但佢係自理能力方面就較差, 玩積木玩具亦唔掂

佢識講的中文例如:
我個剛好相反。會自己食飯,飲湯,食生果。已經開始快步跑,爬高爬低都好好。愛玩lego,會學哥哥砌架車出嚟,當然係最簡單版。哥哥啲細lego都砌到。全家人都會叫,唯獨是媽媽死都唔叫

珍珠宮

開心吸收勳章

我仔只識講爸媽,其餘全是bb話,體能方面則非常好,跑得好快,識少少跳

複式洋房

回覆 karenmak829 的帖子

可能男仔嘅語言發展係慢D,我個仔只識講爹哋、媽媽、姨姨、mum mum、Hi、Bye、Oh (攤開手講,即係無嘅意思)、唔要、唔制、Cat Cat、Duck,其餘全部係BB話。佢自理能力就唔錯,自己食飯、抹嘴抹手、洗手、著鞋除鞋、收拾玩具同書,上落car seat,跑得好快,仲成日兔仔跳添!

首頁

尾頁

跳至