跳至

首頁

尾頁

複式洋房

臍帶血

你們有打算替b儲存臍帶血嗎?
$2xxxx存至5yrs old及$3xxxx存至18yrs old,你會如何選擇?

男爵府

醒目開學勳章

Re: 臍帶血

我都想幫BB儲存臍帶血,但我老公話無需要,所以仍未決定。我會選$3xxxx儲存至18yrs old。

複式洋房

男爵府

好媽媽勳章

我應該係私家生可以儲臍帶血, 但唔知cordlife好定cryolife好, 有冇人可以俾到意見? 我見cordlife好似worldwide D噃?! 而cryolife 比較local 但成立長幾年.
乜18年其實會無咩用? 如果真係咁我可能只考慮10年, 價錢都平幾千蚊. 知唔知BB過左10年後病發多唔多? 我係BB展冇時間聽佢講!

民房

HA Hospital only collect cord blood for "donation" to Red Cross

洋房

我bb差不多4個月大,之前幫她儲臍帶血,cryolife,$27500十八年,舊客介紹減$500,即是$27000,首期$5000,$22000產後分十期,即是每月$2200

男爵府

好媽媽勳章

點解你揀cryolife呢?

複式洋房

上次我聽嘅介紹係cryolife嘅.睇佢做4間公司嘅comparison,佢係hk base嘅公司之中歷史最耐,所以如果係嘅話我會選佢.
18年咁耐d cell係咪可以唔死真係唔知,我只係覺得可能18年後仲生存而用得嘅cell唔多,咁儲黎都無意思.如果d cell 18年都仲好active,咁好嘅selling point,d公司無理由唔包括喺數據裹頭啫.
不過呢d只屬個人意見.

大宅

我就皇考慮緊擺係 usa 定 hk 好, 始終 美國先進 d & have long history then hk.........................

男爵府

cc930666,
如果揀放美國.. 要避開加洲喎.. 我讀哂research都重點提到"storage location"嘅問題, 加洲平均10-16年一次世紀大地震, 唔係儲好嘅好地點呢..
我哋呢邊頭4年free, if 出世個score低於6.. otherwise, initial 第一年俾大約USD $1800-2000, 之後每年佰零蚊手續費.. 我會供到18年.. 因為我明白呢個係新科技, 公司年資只得十零二十年, 點expect佢provide 18年嘅數據呢.. 無我哋幫襯就冇數據可言..
我冇得唔搏.. Amanda個亞叔有白血病.. 如果唔係03年趕住飛返new york生Amanda, 根本冇時間研究.. 我哋生Amanda時本來就留cord blood架喇..

大宅

Nillie_Mami ,

Then have you heard about CBR? I think it is quite good, any commend?

Nillie_Mami 寫道:
cc930666,
如果揀放美國.. 要避開加洲喎.. 我讀哂research都重點提到"storage location"嘅問題, 加洲平均10-16年一次世紀大地震, 唔係儲好嘅好地點呢..
我哋呢邊頭4年free, if 出世個score低於6.. otherwise, initial 第一年俾大約USD $1800-2000, 之後每年佰零蚊手續費.. 我會供到18年.. 因為我明白呢個係新科技, 公司年資只得十零二十年, 點expect佢provide 18年嘅數據呢.. 無我哋幫襯就冇數據可言..
我冇得唔搏.. Amanda個亞叔有白血病.. 如果唔係03年趕住飛返new york生Amanda, 根本冇時間研究.. 我哋生Amanda時本來就留cord blood架喇..

男爵府

cc930666,
噚日, 我上網request information from CBR, cryocell, cryo life ... 嘩... cryo cell 3小時內巳有representative call 我, 解釋 stem cell (CBR)同 UCB-->由臍帶用syringe抽血 (cryo cell) 嘅分別.. 又通知我所有information巳寄出, 我一星期內會收到..

CBR就係之前啲媽咪話得5年數據嗰間.. 1995年成立.. that's why...
Cryo-cell 就係92年成立.. 有最多客户, 年資最長..
個小姐話好樂意send 所有info去香港, so 媽咪們唔駛飛嚟USA生BB留cord blood, 只要喺BB due date 前8星期 registered, 佢哋會send collection kit去 HK, 生完BB, collect咗 cord blood, 同佢prepaid mail box 寄返美國儲存..
storage location 唔喺加州, 所以可以放心..

我等緊 CBR嘅 response, 等我compare吓啲資料.. 而家我仲有時間可以揀吓..

你呢? 你係咪揀cryo life?? 佢喺HK都好大吓喎??

我OB想我揀CBR, 但我覺得 cryo cell嘅 customer service好warm, 好nice.. 個小姐同我傾咗成大半個鐘呢.. 佢話如果我幫襯 cryo-cell, 佢會係take care of 我個 case 嘅representative呢 佢好在唔踩CBR, 嚟抬高cryo-cell, 只係講事實, 唔hard sell.. 佢有個hotline, 可以call 佢哋呢..
1800-786-7235.. 佢哋同我一樣係護士嚟呢..

美國除咗 CBR, Cryo-cell, 仲有 Corcell, family cord blood services, viacord, 同life bank USA都有cord blood collection.. 幾好!!

大宅

我其實唔係咁想擺係 HK, USA 係我首選, 但太多選擇, 我唔係住係 USA, 真係唔知邊間好, 好煩惱, 如果你有好選擇, 可否介紹邊間口碑好 d..............CBR 係朋友用過介紹, mud only 5年數據, 好似唔係咁好.........

男爵府

cc930666,
咁 CBR同cryo-cell係首選囉.. 2間年資最長.. CBR只有5年數據係正常.. 你諗吓.. 佢得十一年experience, 而可以provide 5年 complete嘅數據.. 我覺得表現算唔錯.. 邊有新公司一開張就有客同可以provide數據呢..

我等佢哋寄information俾我, compare過然後至簽contact. 我收到information之後再請customer service send information俾你, 好唔好?
你要make sure你係 私家醫院生BB喎, 啲mami話政府醫院唔幫產婦save cord blood作私人用途架..
cryo-cell話佢哋會將HK嘅cord blood 運返USA儲存.. 唔知CBR會點做.. 我會係收到CBR嘅info之後call佢嘅customer service 去make sure.. ^o^

大宅

好呀, 你真係好好人呀! 多謝幫忙! 其實我都覺得 CBR 幾好, 因我上個佢個 web-site, 同個 location 好似唔錯, 佢地都係運去 USA 處理&儲存架, 你住係 USA 先可以比較邊個 location 好 d, 如你決定左, 我或會跟你, 咁你介紹我, 好似大家都有 discount 架.

我係私家生架就係想 store cord blood lor.............

男爵府

cc930666,
我收齊CBR, cryocell, corcell嘅資料喇.. 今晚會讀哂佢.. 聽日話你知我揀邊間..ok??

大宅

好呀, 多謝.

男爵府

woow.. 美國勞工節.. long weekend.. 俾大女玩殘.. 今日至可以上網呢..
cc930666..
我哋打算用cryocell呀.. as back up好好, 又會幫我手供仔仔讀大學, 有college fund.. cash back..
如果, anyone要用到小B嘅臍帶血, 佢哋又會負坦USD$10,000嘅費用, 免費pick up 臍帶血, USD$50,000責任保險, 每介紹一個媽咪參加就多一年免annual fee..
而用CBR.. 只有責任保險USD$50,000.. 我又要俾USD$150請專人送臍帶血去血庫..好怕有閃失.. also, CBR係最貴添..
如果你用CBR.. 我可以forward啲info 俾你囉.. ok?

P.S. 星加坡間corcell, 資料太唔全面.. 記得唔好揀佢呀!

大宅

Thanks! will go to the website for searching info. By the way, would you please ask the representative to contact me (as you introduce me), my e-mail: [email protected]

Many Thanks.

男爵府

cc930666,
我啱啱同佢哋(cryocell)傾完.. 佢哋要你個名, 地址, 電話, email (address-我有喇), 同乜嘢時間揾你最方便.. 佢哋話anytime.. just have to suit you 喎.. 佢哋知你喺香港.. 知12小時時差.. send 資料俾我吖.. email: [email protected]
我收到之後會contact 佢哋.. 等佢哋follow up..
我registered 咗喇.. 佢送咗USD200俾我.. 因為我8月份個coupon仲work.. 咁就可以cover 醫生抽cord blood個費用, 仲淨USD 100袋落袋..

首頁

尾頁

跳至