自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:又係利是篇

A好假,自己堅持唔收學費,又想收大利是,等於要計年薪啦!利是係心意,睇交情俾ga啦,基本要有加冇減,利利是是,如果唔係,今年你教琴,封五千利是,下年冇教俾五十,係唔係要再鬧一護?

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

俾我封正常價利是+1封$3000-$5000開工利是。另外聽返來果d都係以故仔咁聽算,或者b私下同a傾左俾學費,但夾埋唔俾a阿媽知呢?

男爵府

BK Milk勳章

500蚊封x2唔少得,不過教親戚呢啲嘢可免則免,無論收錢唔收錢!我十年前都試過,做咗一年傻仔仲斷埋六親!

子爵府

回覆:chloe-mame 的帖子

$500至一封$1000

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

chloe-mame 發表於 13-2-23 08:46
梳你梳你, 尋晚太忙

親戚A係收到親戚B利是$100X2 + 1盒大金莎
親戚a假大方

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

呢件事就係提醒果D亞媽....唔好自己扮大方拉埋D仔女比人搵著數,之後又條氣唔順.攞來衰..

你老人家扮大方就自己教,唔好攪埋D後生,好左教得好咋,如果教得唔好又收左錢...係家族道頭都抬唔起呀.
<br><br>

子爵府

A媽麻B煩
見我打錯字唔洗客氣可隨意提醒我,請勿縱容我

大宅

真奇怪, 不如一開始就佢俾$教琴啦~ 而家先黎唔滿意:;pppp:

公爵府

引用:我覺得教琴同俾幾多利是冇咩直接關係

原帖由 minikin 於 13-02-22 發表
我覺得教琴同俾幾多利是冇咩直接關係
绝對同意。

公爵府

引用:親戚A幫親戚B囝囝教piano+(初級,+1堂/1星

原帖由 chloe-mame 於 13-02-22 發表

親戚A幫親戚B囝囝教piano (初級, 1堂/1星期), 教咗1年, ...
咁間中有無

送禮物 , 請食飯?

男爵府

最無奈係教琴果個

男爵府

choco_soup 發表於 13-2-23 12:31
其實關你咩事呢???人地make 左 agreement

oh 估唔到有d咁的comment 喎, 分享啫, 睇e+佢地的feedback 唔似"make agreement"

e d 咁麻煩 (教琴的阿媽) 同cheap 爆唔識做 (學琴囝囝的父母) 的人物在我親戚群出現,

我都覺得有危機, 都唔知幾時燒到埋離

男爵府

weiwei 發表於 13-2-23 16:27
咁間中有無

送禮物 , 請食飯?

係冇, 嗰盒大金莎咪係law

男爵府

其實之前親戚A又係教另一親戚C囝囝學琴

親戚C冇親戚B (封$100X2的父母) 咁有$$, 但佢識做好多

例如: 每次上親戚A屋企學琴都有買野上去, 如生果/西餅/茶葉,

每個月有起碼有1-2次去飲茶/吃飯, 仲要親戚C結帳

親戚C新年係封$1000X2, 仲要話自己囝囝個個星期攪住你, 真係唔好意思之類客套話

所以親戚A阿媽見親戚B 平時乜到冇+新年$100x2+1盒大金莎,

再自行比較親戚C同親戚B的經濟狀況.....

有感親戚B

sukkiu  呢D叫識做,不過都係收學費好D,均真D,唔好成日計來計去.  發表於 13-2-24 17:19

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

chloe-mame 發表於 13-2-23 08:46
梳你梳你, 尋晚太忙

親戚A係收到親戚B利是$100X2 + 1盒大金莎
咁其實。。。利事黎講200都唔少啦。
我同老公都係有車有樓年年去旅行,
但我地都唔係有錢,利是都封好少

珍珠宮

引用:Quote:choco_soup+發表於+13-2-23+12:31+其

原帖由 chloe-mame 於 13-02-24 發表
oh 估唔到有d咁的comment 喎, 分享啫, 睇e+佢地的feedback 唔似"make agreement"

e d 咁麻煩 (教琴的阿媽 ...
用錯 make agreement , 外人理唔到佢地咁多,呢d 佢地自行解決。

如果燒著你果度,你可以拒絕。

呢d 教琴事件,我都經歷過,阿媽係想做好人,幫人慳琴費,但好彩未開始前我已一口拒絕,親戚加上有利益涉及,手尾好煩。

最好外人唔好理咁多,除非佢搵你幫手解決,廢事被人話多事。

仲有親戚 b 可能唔想親戚a 個女教,但難拒絕所以接受左,親戚a 又唔一早表明收學費,到收利是,就話人小氣。 親戚a 呢種人少接觸為妙

禁止訪問

引用:回覆+Kristinming+的帖子 睇完反而又覺得

侯爵府

醒目開學勳章

侯爵府

醒目開學勳章

我覺得A媽好正常,同人呻兩句姐,老實講唔收學費都會有小小期望你識做,有時老一輩唔想同親戚講錢,但會expect你久唔久請餐飯,送盒餅,禮尚往來咁。我係A直頭會話忙唔再教B,教足成年200加金莎

男爵府

比我豈碼會過千。
不過可能有JM會話$10都係心意啫。逢旨有$要分比你咩?
雖則係。但我覺得真係要睇環境情況同身份。睇對方識做否?

就算比$1千都有賺啦!

答案會唔會$20X2?

首頁

尾頁

跳至