自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:amazing+發表於+13-2-24+20:33+我個

原帖由 hoikiuqq 於 13-02-25 發表
請問係咪照心電圖才可確診? 當年我女CHECK極都唔知咩病因高燒, 醫生曾有懷疑係川崎,
但無病徵加上驗血后 ...
醫生驗血同做心臟超聲波睇心臟血管有無脹大,有無瘤……我仔心臟血管有少少脹大,驗血肝烤數太高……加上其他不明高燒,退燒藥過就再高燒,出診,手腳紅腫,眼紅……川崎症特徵中了4,5個就可以確診……

男爵府

回覆 bearwhat 的帖子

呢個病好緊急, 確診難度高, 要做一大堆test, 用排除法確定唔係其他病才可以確診
俾著我就唔敢轉院啦, 一轉院, 有d test一定會重做, 又唔知要拖幾耐

以前見過有JM話d醫生搞左好耐都唔肯定係未川崎, 唔肯用藥, 所以樓主你已經好好彩啦

男爵府

引用:樓主,+不用太擔心,+今日情況好點嗎?請問你

樓主, 不用太擔心, 今日情況好點嗎?

請問你從浸會轉廣華係醫生建議? 咁轉去廣華後係咪所有野都要由頭CHECK ...
浸會兒科醫生確診後問落5落藥,因為隻藥要1萬蚊1支,如果1支5的就落2支,我話保險cover 5到轉我去廣華兒科,幫我send晒資料去廣華,repost比晒佢講明是川崎,話保証第1,2天1定落藥,我比多880請浸會姑娘陪坐白車,當然也是他們安排,如果5比錢,就要出院拆豆,入廣華再種豆,值接上8樓兒科,不用再排急政,政府醫生又要驗多1血,其他都無做,照睇浸會repost..當時浸會醫生話不用再重做,但政府醫生暗示我要驗血,話比我簡可以5驗但不知幾時落藥,所以我只好驗,因為已經由在家發燒起計第7天了……

今日第8天由昨日6點幾燒過後,都無再燒,臉色都好左d...手腳都無咁腫……都安心好多了

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:川崎症

咁都好啲,祝早日康復!家陣蹶駛一日抽2次血嗎?

男爵府

引用:回覆+bearwhat+的帖子 呢個病好緊急,+確診

原帖由 fiona_k 於 13-02-25 發表
回覆 bearwhat 的帖子

呢個病好緊急, 確診難度高, 要做一大堆test, 用排除法確定唔係其他病才可以確診
我比人覺得我小題大做,話發燒流nose血就要入院,他沒感冒特徵……都睇過診所醫生……
所以大家小心小朋友發燒不要輕視……真好彩我早入院

子爵府

育兒性格勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

媽媽要加油呀!!

男爵府

引用:咁都好啲,祝早日康復!家陣蹶駛一日抽2次

原帖由 milky_red 於 13-02-25 發表
咁都好啲,祝早日康復!家陣蹶駛一日抽2次血嗎?
沒了,希望他吃到飲到就好了

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

祝願你仔仔早日康復,加油!

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+milky_red+於+13-02-25+發表

原帖由 bearwhat 於 13-02-25 發表
沒了,希望他吃到飲到就好了

大宅

Take care!!

伯爵府

引用:Quote:amazing+發表於+13-2-24+20:33+我個

請問係咪照心電圖才可確診? 當年我女CHECK極都唔知咩病因高燒, 醫生曾有懷疑係川崎,
但無病徵加上驗血后 ...
不是,當年那位醫生欠點經驗,佢已考慮過我仔是否川崎,可是阿仔病徾不明顯,但有law.可能落呢隻藥有風險,醫生兜左好大圈。但燒左廿幾日吾退,照心才確診,心血管已大了,萬幸只係初期,落藥後已好轉,食亞士匹靈個半月後已回復正常。上年照過ultrasound 正常,但我就變成緊張大師,咩都驚!

男爵府

祝早日康復

子爵府

bearwhat 發表於 13-2-25 07:41
浸會兒科醫生確診後問落5落藥,因為隻藥要1萬蚊1支,如果1支5的就落2支,我話保險cover 5到轉我去廣華兒科 ...

請問轉院快唔快?

1萬1支真係好貴, 仲未計其他費用喎! 上次我女用左好貴的抗生素每日要2千幾元, 未計其他藥費什費...我都COVER唔到, 張單都要幾萬...

以前入過威院, 兒科某D姑娘真係好衰, 又無愛心...

世上只有!!!

子爵府

amazing 發表於 13-2-25 08:20
不是,當年那位醫生欠點經驗,佢已考慮過我仔是否川崎,可是阿仔病徾不明顯,但有law.可能落呢隻藥有風險, ...

小朋友病, 家長係最擔心KA, 尤其病過會特別緊張...

我都係緊張呀女身體多過其他...
世上只有!!!

子爵府

bearwhat 發表於 13-2-25 07:49
我比人覺得我小題大做,話發燒流nose血就要入院,他沒感冒特徵……都睇過診所醫生……
所以大家小心小朋友 ...

我明白KA. 我女都係成日無啦啦發燒, 尤其無病徵高燒的, 我都好緊張KA, 多數都係中左D流感之類的病毒。

加油~! 呀仔好快好番KA.
世上只有!!!

公爵府

畀面勳章

祝早日康復~

男爵府

引用:Quote:bearwhat+發表於+13-2-25+07:41+浸會

請問轉院快唔快?

1萬1支真係好貴, 仲未計其他費用喎! 上次我女用左好貴的抗生素每日要2千幾元, 未計其他 ...
好快,醫生立即攪手續,按排姑娘跟白車,3小時上白車了

公爵府

樓主, 辛苦了, 祝小朋友早日康服

我都好怕亞仔發高燒, 因為試高燒抽搐, 真係會嚇死

男爵府

還好的是廣華比4人房我,但等1個小b的,小b還休假2天回家了,剛回來,還算安靜環境……只有姑娘ee 出入檢查比較煩,但安心很多

禁止訪問

引用:回覆+bearwhat+的帖子 呢個病好緊急,+確診

首頁

尾頁

跳至