自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

環保接龍勳章

英國國民(海外)國籍終身有效,不會因為取得其他國籍而失效[4]。這個國籍不能由子女及後代承繼。

1997年7月1日起,多數香港永久性居民的英國屬土公民國籍,經登記後改為英國國民 (海外) ,同時因被加諸中國公民的身份而可申請由香港政府簽發的特區護照。

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆:bno就快到期,怎樣續期?那麼拿form

其實bno都好似冇乜用,除非諗住移民去英國啫,我寧願要特區護照了

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

MANTING1118 發表於 13-2-25 15:47
只要我地吾拎特護都可以成為無國藉,因為一男一女拎有bno,係英國生仔,個仔係拎bc. 但如果我持特護,係英國 ...
97年之後,父母其中一方係香港公民,係香港出世既小朋友就有中國藉,自從2001年莊豐源事件之後,只要小朋友係香港出世都有香港身份,如果唔係點解會有咁多雙非。你要分清楚,唔拎本護照唔等於你無咗個國藉,假如我兩公婆係英藉,我小朋友係英國出世,就算唔拎英國護照,小朋友都係英藉。
而你講父母拎BNO係英國生小朋友,而小朋友可以拎到英藉,呢個一定係無可能,係咪人哋有PR你唔知?

如果你真係有疑問,你可以上網搵英國有一D專業幫華人辦理移民,佢哋對移民法例一定比我哋大家熟,查詢係絕對免費,不過你打長途電話就要錢。

禁止訪問

回覆:stkyo 的帖子

侯爵府

2018復活節勳章

英國律師,點知香港/中國籍法?
要問就問香港律師

根據《中華人民共和國國籍法》,「中國公民」指具有中國國籍的人士。凡具有中國血統的香港居民,本人出生在中國領土(含香港)者,以及其他符合《中華人民共和國國籍法》規定的具有中國國籍的條件者,都是中國公民。

http://www.gov.hk/tc/residents/i ... ese/nationality.htm

根據《中華人民共和國國籍法》,凡在中國領土(包括香港)出生,並具有中國血統的香港居民,均為中國公民。這些人士不論是否持有英國屬土公民護照、英國國民(海外)護照或其他外國護照,在香港特區和中華人民共和國其他地區不享有外國領事保護的權利。

http://www.gov.hk/tc/residents/immigration/chinese/declare.htm

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

nintendo 發表於 13-2-26 01:51
英國律師,點知香港/中國籍法?
要問就問香港律師

我唔係想叫佢問中國國藉法,係英國移民法。
其實我係想肯定下係咪BNO而無特區護照就可以申請英藉。

hkboobee  ~~ 絕對係NO  發表於 13-2-27 00:15

象牙宮

MANTING1118 發表於 13-2-26 00:56
我係英國問律師架,幾個律師都係甘講

係?比個電話我打去問問好喎!我哥哥就係2012年11月先攪到居留,律師無話可以用咁既方法入英藉。如果有就簡單得多!呢個居留仲要係我哋比咗幾萬蚊港紙打官師打番黎先有,我哥哥都係得BNO!律師話仲要等多一年,係2013年11月先可以攪入藉。會唔會係有D咩理解錯咗!

子爵府

環保接龍勳章

引用:Quote:MANTING1118+發表於+13-2-25+13:20+

原帖由 stkyo 於 13-02-25 發表
聞所未聞!
我都係咁唸

子爵府

環保接龍勳章

引用:其實bno都好似冇乜用,除非諗住移民去英國

原帖由 florapang0426 於 13-02-25 發表
其實bno都好似冇乜用,除非諗住移民去英國啫,我寧願要特區護照了
True

大宅

畀面勳章

回覆:MANTING1118 的帖子

有BNO就可以申請英藉?未免太簡單化,一d根據都冇

大宅

畀面勳章

引用:只要我地吾拎特護都可以成為無國藉,因為一

原帖由 MANTING1118 於 13-02-25 發表
只要我地吾拎特護都可以成為無國藉,因為一男一女拎有bno,係英國生仔,個仔係拎bc. 但如果我持特護,係英國 ...
一男一女拎特護去英國生到個仔出黎,個仔都係英藉架啦,咪同香港既雙非一樣你有本事去到人地地方又生得出咪得囉。其實你攞住個BNO入英國都冇用,英國佬唔會蠢到BC同BNO都唔識分!你試下攞BNO入英國話冇return ticket,睇下佢比唔比你入?唔好咁天真啦

象牙宮

babygingerbread 發表於 13-2-26 06:43
一男一女拎特護去英國生到個仔出黎,個仔都係英藉架啦,咪同香港既雙非一樣你有本事去到人地地方又 ...

以我所知既係父或母其中一方無英藉,小朋友係英國出世係唔會有英藉,但係可以拎英國出世紙

伯爵府

回覆:bno就快到期,怎樣續期?那麼拿form

有對鬼婆朋友,雖然老公是英藉,佢話細路入英藉麻鬼煩,最終入返娘家法藉

珊瑚宮

引用:+本帖最後由+stkyo+於+13-2-26+03:52+編輯+

原帖由 stkyo 於 13-02-26 發表
No,係無其他國藉合資格先申請(唔一定批),大多數香港持BNO唔得。

但有啲好似喬寶寶啲巴裔移居香港入唔到中國藉(或前啹喀兵家眷遺屬)就成功機會高好多,係佢地前幾年係爭取返黎,另外就係97前批咗居英權未用果啲,2047前隨時可以兌現。

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+MANTING1118+於+13-02-25+發

原帖由 babygingerbread 於 13-02-26 發表
一男一女拎特護去英國生到個仔出黎,個仔都係英藉架啦,咪同香港既雙非一樣你有本事去到人地地方又 ...
英國已封呢個洞,普通法根本好靈活,人地玩咗6百年嘅product嚟。係香港學到唔湯唔水,加上有心人存心留一手。

象牙宮

wonderlulu 發表於 13-2-26 07:10
No,係無其他國藉合資格先申請(唔一定批),大多數香港持BNO唔得。

但有啲好似喬寶寶啲巴裔移居香港入唔 ...
無其他國藉個PART我了解,我係想證實"無特區護照"就可以呢個方法,因為對方話問咗幾個英國律師都係咁講。
anyway我都會打比律師了解下,因為我哥哥就淨係得BNO,佢2010年時申請居留時被拒,仲要佢盡快離境,如果真係可以咁簡單,我當初唔駛用£6,000請大狀幫佢上訴!結果攪到2012年先上訴得值,係11月先攪到居留,仲要考埋個爛鬼英文試,如果要入英藉,律師話要等多一年,即係2013年11月先可以申請。

珊瑚宮

引用:Quote:wonderlulu+發表於+13-2-26+07:10+No

無其他國藉個PART我了解,我係想證實"無特區護照"就可以呢個方法,因為對方話問咗幾個英國律師都係咁講。 ...
真係要緊跟,同你地幾時入紙批咗都好大關係,果邊呢兩年改到7彩,就係堵塞移民,但又要留返平價外勞。

禁止訪問

引用:無其他國籍之英國國民(海外)登記成為英國

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:有BNO就可以申請英藉?未免太簡單化,一d根

原帖由 babygingerbread 於 13-02-26 發表
有BNO就可以申請英藉?未免太簡單化,一d根據都冇
i guess 任何國籍都可申請英籍,睇下英政府批唔批咋嘛

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:wonderlulu+發表於+13-2-26+07:10+No

無其他國藉個PART我了解,我係想證實"無特區護照"就可以呢個方法,因為對方話問咗幾個英國律師都係咁講。 ...
refugee,我估係refugee先可以,並唔係BNO囉

首頁

尾頁

跳至