跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

請問有沒有人的小朋友曾讀過此校?感覺如何?我只想希望小朋友愉快輕鬆學習,不知此間是否合我?

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:lopy 的帖子

我女係呢間學校讀緊N班,我覚得全校上至校長,嬸嬸都好有禮貌好好呀,依家呀女逢星期五都會有2樣功課做,我見呀女好鈡意返學,佢返學好開心的

男爵府

畀面勳章

謝謝你的答覆我報明年K1的
想問面試方面如何?
另我見是比12個月的學費,是否沒有暑假的?
衛生方面你覺得如何呀?
課程深嗎?
我唔想太“谷”小朋友,所以怕選錯方向
不好意思,太多問題了,謝謝!

男爵府

面試的時候主要都係老師問家長小朋友在屋企情況,平時鈡意玩D咩咁!學校環境乾淨整潔的,老師們都好有愛心!不過課程算唔算深我就唔知,因為我都係返左半年,而且n班,我想不會太谷的!

男爵府

暑假好似2個星期左右,不過呢個我唔肯定!

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆:安定幼兒學校

果度讀N班就好,K1至K3就唔好了

因為果度有時係混埋一齊上堂,N班咪學得多d,K3 咪學得最少…

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

男爵府

畀面勳章

回覆:jennymcmug 的帖子

多謝你回覆,在面試方面咁我都安心啲

男爵府

畀面勳章

引用:果度讀N班就好,K1至K3就唔好了 因為果度

原帖由 Yubi.T 於 13-02-27 發表
果度讀N班就好,K1至K3就唔好了

因為果度有時係混埋一齊上堂,N班咪學得多d,K3 咪學得最少…
咁此情況多不多㗎?即係有混齡班?!

大宅

我個女讀n.仔今年讀,整體老師姐姐校長都好好,係要上五樓成日要等電梯,唔谷功課,唔會太深,混齡教學

男爵府

畀面勳章

回覆 clmil888 的帖子

我想問在學校教自理方面如何?

大宅

不過好少學額!機會應該好細

大宅

自理方面,可能全日,我自己暫感ok.會教他們去廁所,自己洗手食飯。。。

大宅

這是一間很不俗的幼兒學校, 師生比例很高, 由於每級只有一班, 所以大部分老師都會認得所有學生, 老師嬸嬸十分有禮, 整體氣氛良好。下午會有混齡時段, 讓幼兒能跟不同年齡的孩子相處。大部份人會覺得混齡只對N班的孩子有益處, 但其實這種教學模式對高班的幼兒也有很多好處。對能力較優的孩子來說, 他們有機會學習教導和照顧比自己年齡小的孩子, 對能力一般的孩子來說, 這個時候可以複習和鞏固他們學過的知識。外國學前混齡教學是很普遍的, 只是在香港幼稚園實行時或有困難, 而且師資也要達一定水平才可。

大宅

回覆 lopy 的帖子

個人認為這間學校一點都不"谷", 幼兒都是愉快學習, 學校是用全語言教學, 中英文生字數學都是在主題教學中學習, 幼兒會不經不覺學懂很多。學校有很多鼓勵和推動親子閱讀的活動, 這些都不是必須做的, 但如果家長對幼兒學習有要求的, 自然會積極參與。高班會開始慢慢滲入小一的上課模式, 功課較多, 但都只是兩樣~

禁止訪問

大宅

BK Milk勳章

引用:想問下我都想幫仔仔報讀出年k1!佢地今年會

原帖由 ting.kong 於 13-05-14 發表
想問下我都想幫仔仔報讀出年k1!佢地今年會幾時開始報名?
夠1歲…拿埋出世紙就可報名

男爵府

畀面勳章

回覆 conhui1223 的帖子

謝謝你詳細的回覆!
我已遞了表格,等十月面試。

首頁

尾頁

跳至