2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一胎法國,一生出黎冇即時比大b學吮奶,我知未上奶,但我想佢即刻學吓吸吮動作,跟住住院3日都只可以指定時間去餵人奶,其餘都係奶粉。
今次第二胎,想問吓有冇人知邊間私院對餵母乳support多d,可以bb一出世時立刻比佢學吓吸吮,同住院期間可以多d時間餵到母乳。最好抱埋阿b去我床度比我餵奶啦

男爵府

引用:第一胎法國,一生出黎冇即時比大b學吮奶,

原帖由 PanMada 於 13-03-02 發表
第一胎法國,一生出黎冇即時比大b學吮奶,我知未上奶,但我想佢即刻學吓吸吮動作,跟住住院3日都 ...
我同你有一樣嘅執著 (產後 30min 啜啜,初乳,擺身邊餵),由開頭家人話法國 (出晒名唔支持母乳) 生,到自己執意去政府 (十分支持人初奶),再俾各方家人圍攻,勸我私家生。最後我決定轉浸會 (好法國少少),到見醫生時又話差無幾,最最最後費事佢哋再煩,又覺得自己太鑽牛角尖,就變番去法國,訂金都交埋 個個家人同 C6 都唔明白我嘅執著,醫生又喺 99 面前話出院後都好多人成功追母乳... 因為初乳呢 D 資料都係我自己上網得知,C6 又懶得去了解同比較醫院 D 家人又怕政府生會危險,浸會又貴 D 又隔涉,最後只好順佢意,去法國生 而家諗起都激氣,假民主 我先係 BB 老母呀 都係怪自己唔爭氣... Reply to your question 先 好似養和係支持㗎,有幾支持就冇 search 清楚,因為我醫生冇喺呢間掛單...

男爵府

回覆:邊間私家可以餵人初乳?

佢唔畀你餵唔緊要,狂泵!我喺美國生,如果你話餵母乳佢係完全唔會畀奶粉個bb,但我為咗休息,又唔想刻意整醒bb食奶,喺醫院我就吩咐姑娘畀奶粉,另一方面就自己兩個鐘泵一次。兩胎都係咁,一上奶就全人奶。開頭幾日冇奶夾硬餵真係bb又忟,我又煩。

大宅

唔知關唔關無出世即刻餵事啦,但大b 出院後nipple confusion, 我辛苦左成個月,加上遇到屯院既蕭姑娘,佢好俾心機教阿b 同我餵母乳,我先可以全人奶到阿仔兩歲! 所以胎唔想再nipple confusion, 所以先想搵過間support 母乳多d既私院!

大宅

引用:唔知關唔關無出世即刻餵事啦,但大b+出院後

原帖由 PanMada 於 13-03-03 發表
唔知關唔關無出世即刻餵事啦,但大b 出院後nipple confusion, 我辛苦左成個月,加上遇到屯院既蕭姑娘,佢好 ...
係出世無即刻餵

大宅

回覆:PanMada 的帖子

Nipple confusion 會點?唔吸媽媽?

大宅

回覆:PanMada 的帖子

大宅

引用:Nipple+confusion+會點?唔吸媽媽? +

原帖由 東東公主 於 13-03-03 發表
Nipple confusion 即係阿b 食左奶樽,唔識埋身

複式洋房

我個囡當年都有混淆,最後要抱返健康院搵母乳姑娘教先學得番

男爵府

我餵樽餵到四個月先埋身,因為反正好攰,廢事學餵,一泵完就外判。開頭唔識餵,埋身令我好忟。

大宅

我係全人奶媽,餵到11個月。

上胎仁安生,c-section ,所以到第二日先可以比bb吸。一日5次左右,左右邊吸15分鐘。不過其實第一,二日都未正式上奶,無奶都係正常!

到咗第三日,初乳到,我就pump定比bb,一到餵奶時間比佢,唔夠就加奶粉。到出院奶開始變回白色。

不過bb冇因為之前食過奶粉而影響之後食人奶。

複式洋房

St.Paul

首頁

尾頁

跳至