親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

擒晚漏夜換左機票去福岡,兩周後出發,未訂酒店,而家好緊張度緊行程,請大家比下意見。Day 1
晚上九時下機,諗緊住博多一晚
Day 2
由博多拎埋行李坐火車去大分(但成兩個幾鐘車程,掙扎緊去唔去好)
預中午抵酒店放行李。想呢日租車去地獄谷。預行三個獄算。
Day 3
由大分渣車去野生動物園
Day 4
由大分坐車去阿蘇火山(預兩小時車程)
傍晚回博多
Day 5
回港

同行有兩個小孩(4/2歲)
呢個行程好像花好多時間係行車上,但阿蘇同地獄谷好像不能不去一下。有無人可以比下意見呢?實在唔知奌取捨好
同埋,為左Day 2-Day 4景㸃,住大分別府作中間點岩嗎

禁止訪問

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:擒晚漏夜換左機票去福岡,兩周後出發,未訂

原帖由 ChrisAlfred 於 13-03-02 發表
擒晚漏夜換左機票去福岡,兩周後出發,未訂酒店,而家好緊張度緊行程,請大家比下意見。Day 1
晚上九時下機 ...
我會選擇在博多租車和還車!

子爵府

回覆:ChrisAlfred 的帖子

之前去過Aso, 一個值得去的地方。但要睇你彩數,坐完巴士要睇火山做情況是否適合才可以坐cable上去Aso.
另外你有兩個細的小朋友,坐太耐車可能大家都辛苦。你有日本自駕經驗嗎?
有小朋友可考慮豪詩登堡,但我未去過!

大宅

引用:Quote:原帖由+ChrisAlfred+於+13-03-02+發

原帖由 SumSumBB 於 13-03-02 發表
我會選擇在博多租車和還車!
我都贊成博多租車同還車。第一日住東橫inn, 第二日一早取車,之後全程駕車,途中下車去洗手間同食小小野,唔會太辛苦的。駕車另一好處可以唔洗拎行李去坐車,唔洗睇班次同每日來回酒店,衣著可以隨時加減,買完野可以放車內。有小朋友會好方便。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆:ChrisAlfred 的帖子

我舊年都去咗大分、熊本七天。主打阿蘇、九州自然動物園、高千穗等。
如果你去五天,好似趕咗d, 加上你d小朋友咁細,我覺得你玩大分會好d。我上次去熊本三曰,第一、二曰都因天氣不佳,有時雨,有時霧;上唔到。因九州四周被山圍繞,霧氣重。試過看到個山峯好雄偉,影第一張相好清,跟著幾張相睇住個山唔見咗。第三曰天朗氣清,上到去風勁大,所以建議你d小朋友大d先同佢地去。
去動物園記住上網頁印coupon, 入場有九折;雖然你駕車,但都建議你坐佢哋d動物車(網上book位)去睇野生動物,可以親自餵野生動物,小朋友好開心。除咗地獄谷,仲可以去金鱗湖、湯布院等。睇下書、上網揾下吖!

複式洋房

回覆:急問九州

我上年10 月同1歲幾阿B去Fukuoka,本人極愛miffy 所以去埋豪斯登堡,但悶足一日而且長途跋涉!千祈唔好去!Aso 山同別府就值得去,好靚而且交通(自駕)方便

大宅

自駕吧!
第一日﹣﹣福岡/博多
第二日﹣﹣經太宰落日田,可選擇住日田或由布院(溫泉宿)
第三日﹣﹣上午去野生動物園,下午去別府,住別住(普通旅館/溫泉宿)
第四日﹣﹣出發去阿蘇,之後過熊本,可選住熊本
第五日﹣﹣由熊本返福岡(1.可選響熊本還車,但好貴,之後坐新幹線走,2.自駕返福岡,但時間會耐,如果趕飛機就辛苦D!)

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:我上年10+月同1歲幾阿B去Fukuoka,本人極愛

原帖由 vivimiffy 於 13-03-03 發表
我上年10 月同1歲幾阿B去Fukuoka,本人極愛miffy 所以去埋豪斯登堡,但悶足一日而且長途跋涉!千祈唔好去! ...
我去過兩次豪斯登堡,十年前和去年,又覺得幾好喎,好舒服的地方,去年有上one piece的千陽號和新的ride(one piece), 開心的一天!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

Kazu 發表於 13-3-3 11:32
自駕吧!
第一日﹣﹣福岡/博多
第二日﹣﹣經太宰落日田,可選擇住日田或由布院(溫泉宿)
我上次都有去日田, 最想睇<三隈川の鵜飼 >, 不過同想像有d距離 ... 但朝早係三隈川旁走走, 非常寫意.

大宅

回覆:急問九州

去由布院踩單車,再買件B speak卷蛋食!!都好寫意

大宅

真係好感動, 咁多JM 幫手解答.

我今日BOOK左兩邊酒店.

行程變左咁:

DAY 1 NIGHT TIME 落機住博多
DAY 2 CHECK OUT, 渣車去門司港 (無計, 想近近地算), 希望TEA TIME 走人, 去別府住.
DAY 3 九州野生動物園, 由布院, 又係住別府
DAY 4 三個地獄谷 (我只係諗住睇三個算, 因為見好多BLOG友講到睇多幾個都悶), 睇完仲有時間可以HEA下別府至返博多住
DAY 5 博多HEA 住上機 (未諗到去邊)

五日主要去別府同博多算. 費事老公渣車渣到傻, 又要趕時間

不過勁掙扎囉, 因為唔想老公渣咁耐車. 諗緊好無自己坐火車去別府, 係別府至拎車.

大宅

放心,日本渣車highway上有好多SA同PA,有得抖有得買

門司港都好悶,由太宰府果面上落,可途經九重夢吊橋,同鳥栖OUTLET~~

大宅

Kazu 發表於 13-3-3 22:58
放心,日本渣車highway上有好多SA同PA,有得抖有得買

門司港都好悶,由太宰府果面上落,可途經九重夢吊橋 ...

好悶架?? 我見書好似好靚咁, 仲有個乜鬼鐵道館, 諗住比阿仔影下相TIM

但改去九重吊橋, 會唔會嘥好時間呢? 因之前睇其它人講, 九重橋有兩邊出入口, 唔知去到會唔會浪費好多時間揾路咁.

大宅

係響吊橋兩邊行會用多左時間!
但風景都好靚!!而且個吊橋都好有氣勢
時間上,果面落由布院/大分都好近~~

子爵府

妳小朋友咁細,我覺得唔好上火山好d,我2月中去完好大風雪,不過火山口無開

大宅

Kazu 發表於 13-3-4 13:44
係響吊橋兩邊行會用多左時間!
但風景都好靚!!而且個吊橋都好有氣勢
時間上,果面落由布院/大分都好近~~ ...

係? 咁我再度下, 唔該哂.

首頁

尾頁

跳至