夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我正有這種感覺!佢無出去滾,只係好冷淡,少少野就向我發脾氣!
明明好地地傾緊,一問一答,都可因我答唔中佢想要既資訊,一下子大罵起來!
同佢講野一下當聽唔到,一下講左就再問,我同工人講野,佢就一定要知講咩,一定要加把嘴,唔知咩心態?
總之,佢一定係對,我一定係錯!

之前係我家做左4年既工人姐姐,臨走時同我講:((太太,點解先生變成咁……))
或者大家真係走到盡頭!
如果唔係有一對仔女,我真想分開!

佢唯一既優點係好疼愛一對仔女!

子爵府

BK Milk勳章

引用:+本帖最後由+catlover2001526+於+13-3-5+04

原帖由 catlover2001526 於 13-03-05 發表

我正有這種感覺!佢無出去滾,只係好冷淡,少少野就向 ...
加油

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:結婚7年的你,有否覺得婚姻已經走到盡頭

我自己就唔覺 仲愈來愈甜蜜 比拍拖個時還要好 甜蜜既背後都係有付出 吵架等等 有時因為吵架先知原來雙方都有問題 吵架唔係問題 最重要係大家搵辦法去解決個問題 唔係既話沒完沒了

mimiNbaby  大家肯搵辦法解決就好好多. 如果其中一方覺得自己冇問題就好辛苦了  發表於 13-3-5 18:49

子爵府

貓狗褓姆 畀面勳章

我都剛7年了, 我想到左一段時間大家都習慣左對方, 少左真心既溝通 ~

可能你先生工作壓力大,男人又多唔識表達自己! 一開口就唔經大腦講野傷害左你~

如果真係仲愛對方既話,不如自己主動一點,同佢講多d ! 表達多一點自己既感受 ~

初時唔好期望佢會有好既反應, 慢慢佢先會明白到真心既溝通原來係好重要的!

大家都努力丫~

mimiNbaby  我試過幾次同佢講, 不過一次又一次對我既感覺絕情地唔理, 我想放棄了  發表於 13-3-5 18:50

侯爵府

我9年,7年果時係有好多問題

唔好點評我

大宅

我5年,不過都淡了,冇小朋友!佢成曰態度差,例如咩呀,吾知呀!

伯爵府

畀面勳章

我結婚9年, 這幾年關係都不太好, 由時常爭吵(多數是家務/理財/呀仔方面), 到我放棄, 因不想再和他在仔面前吵架, 現在1句起2句止, 情願大家不出聲, 主要係由我對佢有要求至現在對佢沒要求了, 佢亦FEEL到, 佢亦FEEL到我不愛他, 甚至說過FEEL到我是憎他, 這是真的, 我是憎他, 對他如同同屋主般, 當佢知道我放棄了他, 他現在反而慢慢有所改變, 但太遲了, 我對他的感覺不能再回來, 我已經習慣自己獨力去解決/去做任何事, 家裡有沒有老公/爸爸對我來說已經是可有可無.

大宅

我也是九年只可惜他已經唔再專重我.會同啲囝囡通電話但無任何時間陪佢地.同啲豬朋狗友去花天酒地,飲飲食食.你為家庭弄成黃面婆,你為生兒育女搞到身型由一個魔鬼身材變成一個肥婆.你當年對佢唧恩對佢唧情現在對佢來說不定你什麼也不是.這就是女人的命嗎?我還是相信命運能改變.沒有誰是生存唔到.

男爵府

畀面勳章

我下個月就7年了,無特別唔同,可能多個囡,佢有多佐話我鬧佢,我覺得佢無以前甘話得。

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我今年13年,仍然好SWEET,每日都有好多的話題,當然中間都有經過有問題的時候,但大家解決過後,一齊共患難後,感情更好,各位加油呀

大宅

我已經結婚11年。。。我地因為阿女出世之後,出現其實好多jm 都遇到嘅問題。。。之後曾經一段時間我同佢講,如果我頂到,就等阿女18 歲,我就會離婚。。。因為我已經心淡!後來,慢慢同人傾下,發覺其實自己都有問題。例如我太注意個女,其實我話佢冇關心我,原來我都好耐冇關心佢!我諗住佢明。。。。,我對家中大小事都太執著,令到身邊嘅人都有壓力,我每日其實只係不斷咁俾command 佢,冇交換下意見。。。等等,我自以為我全心全意為大家就冇問題。。。但係佢同我講佢好愛我地。。。但係佢好似個過客同爸爸,而唔再係老公。。。之後我反省自己日常行為。。。慢慢改下語氣。。。嘗試同佢多商量,俾佢自己揀參與咩事務,例如佢而家係陪玩員。。。等等。佢話佢知道我同阿女可以唔需要佢,但係佢其實好需要這個家!
我而家俾佢嘅感覺係合則來不合則去。所以大家都開始努力去維繫番夫妻感情!因為大家都愛這個“家”!!
我明你的心死感覺,但當我放低好多執著後,我覺得而家嘅相處方法先係可以更長久!
各位,加油!
我而家會認為,佢對家,還有忠誠!已經係個很大的優點!要好好欣賞!

zhennice  佢對家,還有忠誠!已經係個很大的優點!要好好欣賞!絕對贊同!  發表於 13-3-5 11:41

大宅

回覆 catlover2001526 的帖子

我都結婚7年~~~不過同C6都算好好~~~~咩都一齊傾~~~~

大宅

回覆 lovelycats1437 的帖子

我老公都係唔識表達自己~~~要我主動問佢~~~~
不過我同意關心家庭同仔女之餘都要理下C6既~~~

男爵府

引用:我結婚9年,+這幾年關係都不太好,+由時常爭

原帖由 sukiwongsk 於 13-03-05 發表
我結婚9年, 這幾年關係都不太好, 由時常爭吵(多數是家務/理財/呀仔方面), 到我放棄, 因不想再和他在仔面前 ...
我10年喇 都係咁 唔係兩個囡,我走咗好耐喇

男爵府

我就快10年了,當中梗係有好多吵架啦!不過我哋有樣好,就係吵架唔會留返第2日,好多時你認為自己啱,對方唔啱,但邊個啱都好,記得床頭打交床尾和呀!我地係原本吵緊,但瞓到半夜醒左都會拖返對方嘅手再繼續瞓。

公爵府

開心吸收勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

今晚係第七年,我同c6感情都仲很好,
當中經經歷過阿仔出細,對c6少左關注,同時又多對佢command, 有吵鬧過
幸好c6無因此走遠左。
呢兩年,我多左控制自己既壞脾氣,少左罵仔,人和善左亦感到自己都開心左。
C6都好樂意見到我有呢個轉變。

男爵府

陪月勳章

唉, 我地都淡左好多, 有左小朋友後, 大家都忙於照顧細路, 有因為一齊耐左, 對對方冇以前咁上心, 結果出現了低潮.....

有同佢講過我心中的想法, 不過佢唔認同, 唔啋我, 我唔開心喊, 佢唔會氹我, 因佢永遠覺得佢冇錯, 第二日依然板起塊面咁..... 我都好無奈, 好想同佢傾, 但佢築起道牆保護自己..... 同佢講過可唔可以聆聴下我既心聲呀, 放低道牆得唔得呀, 語氣可否好少少, 佢好忟咁話我邊到有道牆, 我語氣又有乜問題, 我覺得好正常喎. 唉, 我想好好維繫婚姻, 亙相聽下大家想法, 不過只有我一邊咁想, 都冇用....

我開始心淡了, 對呢個男人失望. 我唔想只係我一個單方面咁不斷改變自己心態, 點解兩個人唔係互相改變呢? 佢覺得佢改左, 但我告訴佢在意的係乜野, 佢完全唔聽唔傾.... 可以點?

大宅

我結婚1x年了. 經歷了好多. 以為會珍惜我, 原來係我傻
生完小朋友後. 問題先來. 生完一年後我已想離婚. 得我改. 佢唔改. 晒氣!
個工人都問我, 點解要選亞sir, 哈~
唔係為個仔唔想佢在單親家庭長大, 我離左婚好耐了
我會等到個仔到成人年紀時. 會離婚!

首頁

尾頁

跳至