跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+ebutterfly323+於+13-05-24+

原帖由 anitalove 於 13-05-24 發表
咩牌子?可以用到幾级??
可以用到幾耐我真係唔識答你,你可以去通利望下,我揀嘅係最少demo, 最少function
key, 越簡單越好。

瓜瓜哇哇哇

大宅

如要考級就要用鋼琴練,因電子琴或數碼琴D鍵輕,如阿仔未學緊一級,暫時未打算考級,用數碼琴已一年,但我地得閑就帶佢云通利彈下D鋼琴KeeP·對彈重琴鍵的感覺,

大宅

醒目開學勳章

你地小朋友學琴時會唔會唔專心架? 我仔5歲, 學咗3個月, 每堂老師(呢個教咗佢6堂左右)都話佢唔專心,又話要貼貼紙, 只肯彈10-15分鐘歌仔....個樣話比我知我都冇咩辦法....咁你地會點? 停唔學? 轉老師? 好煩惱....

大宅

好媽媽勳章

引用:如要考級就要用鋼琴練,因電子琴或數碼琴D鍵

原帖由 LeeCC 於 13-05-26 發表
如要考級就要用鋼琴練,因電子琴或數碼琴D鍵輕,如阿仔未學緊一級,暫時未打算考級,用數碼琴已一年,但我地得閑 ...
我女嚟咁暑假考一級,我冇理佢音準問題,電子琴定鋼琴問題,反正我都唔識!佢係琴行學係三角琴,Miss話佢上堂又冇問題wo,就算比賽前返琴行rehearsal佢又彈出水準,所以我暫時唔會換琴,等佢再考高級D先算!

瓜瓜哇哇哇

大宅

醒目開學勳章

回覆 ebutterfly323 的帖子

咁你係咪用緊數碼電子琴呀?

大宅

BK Milk勳章

我小朋友學咗琴大約10個月了, 現在4歲幾, 學緊3級琴書45分鐘一堂, 現在老師話學多30分鐘樂理, 希望出年可以考4級..., 好在小朋友都鍾意練琴, 唔係就..

LeeCC  好犀利!  發表於 13-5-31 06:22

別墅

我個囡開始學琴剛剛3個月, 進度都可以. 教琴老師話佢重細, 每天大約練10-15分鐘就可以, 不要嚇怕她. 現在睇琴諎都OK (學過的歌仔都可以睇諎彈). 其實小朋友就係好難專心架啦, 比小小耐性, 教琴老師都係咁講.
慢慢嚟, 我個囡練琴有時都痳痳地. 比D時間大家. 努力呀~~~

大宅

好媽媽勳章

引用:回覆+ebutterfly323+的帖子咁你係咪用緊數

原帖由 teacats 於 13-05-27 發表
回覆 ebutterfly323 的帖子

咁你係咪用緊數碼電子琴呀?
係呀,仲用咁架!嚟咁7月有比賽,8月有公開演奏,我都係叫個女用電子琴練咋!

瓜瓜哇哇哇

大宅

D比賽係邊度報?阿仔學咗一年幾,未參加過比賽,未試過表演

大宅

醒目開學勳章

我個仔今日話佢唔鍾意彈琴...咁我係咪唔好再比佢學呀?

大宅

停下,或者佢中意其他樂器,好多選擇,弦樂,管樂,敲擊樂

大宅

醒目開學勳章

回覆 LeeCC 的帖子

最敝係剛交了6月學費

別墅

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

引用:回覆+LeeCC+的帖子最敝係剛交了6月學費

原帖由 teacats 於 13-05-31 發表
回覆 LeeCC 的帖子

最敝係剛交了6月學費
咁學埋先啦! 唔好side

複式洋房

我阿仔只係上TOM LEE 個YMC 咋.都叫識彈下琴, 不過就唔係1:1 囉, 係一GROUP 人玩, 都幾開心既...
其實都有D 想佢1:1 學鋼琴, 不過聽D 人講, 最好等佢大D 先.所以我等佢學埋個COURSE 先開始1:1 囉...如果阿仔仲想學琴既話.....

大宅

上咗通利 ,第日1對1,可直接學1級,唔使學初級,同埋有底,好D

我都後悔當初冇俾佢上通利,3崴5個月就1對1

大宅

醒目開學勳章

上通利會好d 咩?

複式洋房

好唔好D 就唔知, 不過成班小朋友一齊學都幾開心囉. 有時小朋友係要大家一齊學, 一齊玩才會學到架...

禁止訪問

回覆:4歲半學琴問題

複式洋房

囡囡學大約半年,老師教得好,而且私教家長可以坐後邊聽課,返到家中就算小朋友唔識我都可以教下,但係基本冇此情況,返到屋企都係自己練習,唔需要陪。由基本學起,老師也都好有愛心教得很好,如果你小朋友真係唔識,可以考慮轉個琴師試下?

首頁

尾頁

跳至