自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

睇到眼火爆, 本末倒置,不怪自身奶粉安全,反怪人家禁運. 應反問一下香港何以被迫出此下策, 這便是我們的祖國了!

【明報專訊】香港限帶奶粉出境法例上周五生效,內地輿論近日轉趨強硬,內地官方《環球時報》昨發表評論員文章,指香港政府反應過激,質疑猶如「聯合國禁運」,「滑稽地」規定針對帶奶粉回內地的懲罰措施,又稱應將內地來港買奶粉視為機會而非負擔,質疑「是不是內地的支持,把香港人變得對掙錢懶惰和不敏感」。

內地地產商潘石屹、Google前大中華區總裁李開復等亦在微博狠批這是「惡法」,「竟把帶奶粉的人處以兩年徒刑」。國家衛生部長陳竺則指中港是一家人,又稱奶粉質量可以解決。
多名正在北京參加全國政協會議的委員亦稱,限帶奶粉法例未有周詳考慮,傷害內地人民感情(見右下稿)。香港海關稱,截至本月3日,有68人被捕,包括40名港人、26名內地人及2名外籍人,搜獲237罐罐裝奶粉,另有31盒裝奶粉。

《環球時報》昨發表該報評論員「單仁平」的文章,稱理解特區政府決定,「可以收繳、罰款,但為幾罐奶粉祭出監禁,出手未免過重」,反應過激。他指內地人因食安危機到港買奶粉,應被視作機會而非負擔,「搞得像『聯合國禁運』一樣,滑稽地規定一系列針對向內地帶奶粉的懲罰措施,香港實在承受不起自絕於中國大陸門戶職能的代價」。作者期望限帶只是臨時措施,避免內地人因此對香港的不滿定型。

李開復:兩年徒刑離譜
內地名人在微博亦有意見,地產商潘石屹稱,內地孩子捱餓時,香港同胞送奶粉過來都是應該的,「居然出台這樣的法律,把帶奶粉的人處以2年徒刑」,建議立會修改「惡法」。Google前大中華區總裁李開復寫道:「限制兩罐,甚至罰款都可以理解,離譜的是兩年徒刑」。作家鄭淵潔指「賣壞奶粉的不坐牢,買好奶粉的坐牢,童話都不敢這麼寫」。

衛生部長:質素問題只是暫時
衛生部長陳竺昨於北京回應香港限帶奶粉令是否合理、會否引發中港矛盾時說﹕「我們都是一家人,就是家裏人,有些時候也是不容易」,又指內地會統一食品和藥品監管部門,加強監管、建立制度和推廣企業誠信,解決內地奶粉質素問題,「相信(時間)不會太長,問題只是暫時,一定會得到解決」。港澳辦副主任華建稱限帶奶粉屬特殊措施,可妥善解決,不認為會引發中港矛盾。

劉銳紹:官員發言作平衡
時事評論員劉銳紹說,《環球時報》文章未必代表官方,只因內地傳媒長期受控制,不能批評香港,故透過民生議題,將長期被遏抑的情緒偶爾爆發,內地官員昨日亦有發言作平衡。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

:;pppp::;pppp:
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:京報指港如聯合國禁運,質疑港人懶於掙--> 簡直不可理喻!!

:;pppp::;pppp::;pppp:

總有離別的時候

男爵府

回覆:京報指港如聯合國禁運,質疑港人懶於掙--> 簡直不可理喻!!

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

狗官奸商 點解大陸奶粉唔食得)))你哋唔覺得羞恥 反省 貪污黑心當無問題。反而怪人哋。真真係禮 義 廉 。。。無恥

大宅

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

中國自己咁大個奶粉商機都唔把握 , 對掙錢懶惰和不敏感 , 簡直不可理喻!!

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

慳D啦。強國人:;pppp:

男爵府

引用:狗官奸商+點解大陸奶粉唔食得)))你哋唔

原帖由 麥兜媽 於 13-03-05 發表
狗官奸商 點解大陸奶粉唔食得)))你哋唔覺得羞恥 反省 貪污黑心當無問題。反而怪人哋。真真係禮 ...

大宅

Quota
唔係有錢就得

伯爵府

香港禁運, 關佢地咩事, 難道佢地.......

子爵府

佢哋眼中只有

大宅

就是不賺這些臭錢 那又如何??

大宅

BK Milk勳章

強國人真係

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

我地一定唔可以同祖國比架喇, 佢地為左掙錢就乜野事都做得出, 假奶粉, 假蛋, 地溝油, 連人民生命都不顧.... 佢地當然唔會明白我地點解為左維護本地媽媽同bb得到充分奶粉供應而唔掙佢地錢啦, 根本唔使理佢地點諗點寫, 嘥鬼氣

大宅

好明顯既典型強國人思維:依家有錢比你賺都唔賺

真係“窮得剩下錢”

子爵府

familyking 發表於 13-3-5 11:22
睇到眼火爆, 本末倒置,不怪自身奶粉安全,反怪人家禁運. 應反問一下香港何以被迫出此下策, ...
而家唔係唔俾佢地買bor
係唔可以買咁多吧
2年徒刑咋
你唔再犯都唔使坐花廳
咁樣已經好輕了
內地冇人懲治賣毒奶粉
衰D講句,關我地HK咩事?一國兩制嘛!
要嘈就同中央講,而唔係夾硬拉低人地的水平去就你地:;pppp:
而家內地咁發達,
使乜我地呢D俾人地話冇人性,俾人地睇唔起的HK人去送奶粉去打救D內地“捱餓”BB呢?
D內地名人真係日日坐住個腦
老細回港~好日子完了

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

呢D人本末倒置, 不知所謂!

男爵府

hashtag影視迷勳章

Ridiculous

男爵府

This policy is mainly for those who run this side business, are u one of them?

首頁

尾頁

跳至