嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

急:手足口病

我個女星期三打一歲針(mmr),星期日晚開始微燒,大約38度,開頭以為佢係打針後o既反應,點知星期一,手同腳開始出紅點,有d仲呈現水泡型,我以為佢出水荳,後來帶佢睇醫生,醫生話唔似出水荳,因為佢個身一粒都無,反而好大機會係手足口病!醫生話呢一兩日應該會出到個口,好似大人生飛滋咁,吞噬困難,令到佢無餵口!點知尋晚最後o個餐奶同今朝o個餐奶都唔肯食,又喊又扭計!:-( :-( :-(
想問下有無其他媽咪有呢隻病o既經驗,可以做乜野去舒緩佢,一般要幾多日先會好番o架?

男爵府

Re: 急:手足口病

Give her cold drinks or rice cereals in room temperature. Even lukewarm milk will make her feel painful. What you can do is to wait for 2-3 days. Then she will get well & start to eat.

大宅

cheukcheukma,
多謝你o既意見!

大宅

我囡囡剛剛好番,醫生診斷佢係手足口病,喉嚨發炎之餘仲喺喉嚨到生飛滋. 我囡囡平時每餐飲開8,9安奶,喺最辛苦嗰日只係飲到1,2安,其餘幾乎乜都食唔到. 後來,我蒸咗d冬瓜同節瓜比佢食,佢都可以食到小小. 記住比佢食d食物/奶唔好咁熱,佢食起嚟會舒服d.

我個囡囡發咗5日高燒,日日都103-105度,囡囡同我倆公婆都很辛苦:-( . 不過,前後病了7日後,到第8日就龍精虎猛 .

男爵府

牛年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章

點樣可以避免有手足口病?

大宅

pcwai ,
唔該晒你呀!
頭先俾左D節瓜個女食,可能易入口,佢都肯食小小,今晚試下食冬瓜先!
我仲想問下你囡囡睇醫生,除左退燒藥,醫生有無開其他藥俾你呀?因為我個醫生話基本無咩藥可以食得好,要靠佢自己打低病菌,唔知係咪o既呢?!

大宅

因我囡囡有少少咳,所以有咳藥水,需要時服. 另外,醫生說囡囡的喉嚨發炎及飛滋很厲害,所以建議食抗生素. 如果你囡囡的病情不很嚴重,我同意你個醫生的講法,因為我都不想我囡囡食太多藥,我都想"靠佢自己打低病菌".

大宅

剛好有一本在健康院取回的 "手足口病" 小冊子在手, 希望可以幫到你:

病原體:
手足口病是一種常見於嬰孩及小童的病毒性傳染病, 通常由腸病毒引起, 而其中的甲類柯薩奇病毒為最主要的病原體; 腸病毒71型亦是引致手足口病的病原體之一。在世界各地均曾出現個別病例或集體爆發, 而多數於夏天及初秋時份發生。

傳播途徑:
透過病者的鼻或喉嚨分泌、唾液、穿破的水疱及糞便而傳播。

潛伏期:
三至七日

病徵:
手足口病的主要病徵包括發燒, 口腔有疼痛的潰瘍, 以及帶水疱的皮疹。
- 病發時通常首先出現發燒, 食慾不振, 不適及喉痛等徵狀
- 一至兩天後, 口腔出現疼痛的水疱, 甚至會影響吞嚥。這些水疱初時呈細小的紅點, 然後或會形成潰瘍。這些潰瘍通常於舌頭, 牙肉, 以及兩腮內的口腔
- 身體的皮疹主要出現於手掌及腳掌, 外形呈扁平或突起狀的紅點, 而且並不痕癢

治理方法:
現時並沒有特定治療手足口病的方法, 大部份病者的情況都會自行痊癒, 其徵狀如發燒、皮疹及潰瘍於一個星期後便會自動消退。採用症狀療法, 使患者的熱度, 以及潰瘍引致的痛楚得以紓緩。處理鼻喉排出的分泌物、糞便及弄污的物品後, 須立即洗手。如兒章發高燒, 活力減退或病情惡化, 家長應及早攜同子女就醫。

併發症:
因手足口病而引起的併發症例如病毒性腦膜炎十分罕見。罕見的情況下, 腸病毒71型可引致嚴重的情況, 包括病毒性腦炎及類似小兒痲痺症的病症。

預防方法:
- 遵守嚴謹的個人衞生措施, 包括經常洗手, 咳嗽或打噴嚏時要掩著口鼻, 以及避免與病者有親密接觸
- 良好的環境衞生亦可以減低感染手足口病的機會, 例如將染污的物件及其表面清洗, 及保持室內空氣流通。
- 患有手足口病的兒童應該避免上學或者參加團體活動, 直至已經退燒及身體上的水疱乾涸及結痂。

.....

希望你 BB 早日康復!

大宅

kuyu0905 ,
唔該晒你!

大宅

屋企倆個女都係剛剛好番,冇燒,前後4日先復原,呢4日乜都唔願食,我地特登入左好多雪糕、乳酪.....奶都係飲唔熱既,仲要襯佢訓左時俾佢飲!總之個4日大人細路都好痛苦! :-( 醫生開左d消炎藥和止痛藥!

大宅

麵包媽媽:

唔駛客氣, 我都係咁岩有份資料係手啫, 不過我諗麵包囡囡都應該唔係好嚴重, 過幾日應該會好返, 不過呢幾日真係要好好休息下啦, 唔好週圍去, anyway, 祝佢快D好番啦!

QutieBaby 寫道:
kuyu0905 ,
唔該晒你!

大宅

LEON,
我相信o個4日你真係好擔心,不過4日就好番都算快喎!
我個女o岩o岩一歲,所以我唔敢俾雪糕佢食,試過俾芝士佢就好肯食!等我都買d乳酪俾佢試下先!

大宅

kuyu0905,
係啊!呢個禮拜應該都要閉關,邊度都唔敢去,希望佢快d好番喇!

首頁

尾頁

跳至