網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問是等到貨品全部都到齊才一次過結合張單運香港,還是可以每一單到逐張加上去?我之前用的集運是全部到達一次過通知店主,第一幫襯的dimbuy不是太熟悉。謝謝。

男爵府

hashtag影視迷勳章

stepyau 發表於 13-3-5 22:53
請問是等到貨品全部都到齊才一次過結合張單運香港,還是可以每一單到逐張加上去?我之前用的集運是全部到達 ...

請問有沒有開DimBuy戶口呀?
其實是逐張[貨物運單編號]輸入。

[img][/img]

大宅

回覆:dimbuy無限配送

其實我都想問下,無限配送跟合拼有咩唔同?

大宅

回覆 stepyau 的帖子

等貨齊後合併,然後佢會有得比你揀無限配送定合併快遞~
無限係不限件數,總之首5kg都係¥39,續重1kg¥8,最多可收15kg,但就得佢指定嘅速遞公司你揀~
而合併就1單只限5件貨,但就有多幾間速遞揀,而且可以去7仔,ok自取~
如果貨件少&總重得1-3kg,我比較建議用合併,因為平d..
但如果貨多過5件或多過4kg,就梗係無限抵d,不過未試過唔知佢間速遞係點..
要自己取捨一下呢~

大宅

回覆:蝦米米 的帖子

有些問題請指點:

1 拍完後要先知會dimbuy嗎?
2 如何選包裝?袋裝或盒裝?但通常一般賣家都裝好,是否袋裝已ok?
3 是否秤好才選速遞的?因如果重量不太大,可用順豐嘛!
4 表面看,最抵是送是dim buy centre, 是嗎?請指教

大宅

goodfuture 發表於 13-3-12 16:57
有些問題請指點:

1 拍完後要先知會dimbuy嗎?

1. 如果你係決定用dimbuy,就將所有野都寄去dimbuy個物流中轉站地址就得(上佢個網會有教你點寫)
2. 睇你揀咩,如果揀去7仔,ok自取,就要揀輕便裝(2kg或以下)or紙盒裝(6kg或以下),不過都要size啱裝得落佢地個袋或紙盒先可以用,
而通常你揀左之後佢地都會審查左ok先可以繼續,如果唔ok佢就會叫你揀其他方法~
包裝方面其實佢地只會幫你將幾件貨用膠紙痴埋一齊再放入袋,所以賣家包左係無問題嘅.
3.係呀~重量你可以問返賣家去預返,或者喺dimbuy認領貨物時,佢都會有重量比你嫁,
知道總重後再睇下用咩方法抵d..不過順豐比其他貴,但又真係快d嘅...
4.寄去佢地個物流中心或揀平d嘅速遞係最抵!
希望幫到你~

大宅

Thz. 咁如果揀左7仔輕便裝得2kg, 都可以轉順豐?因爲順豐送我屋企是免收附加的

大宅

引用:Thz.+咁如果揀左7仔輕便裝得2kg,+都可以轉

原帖由 goodfuture 於 13-03-12 發表
Thz. 咁如果揀左7仔輕便裝得2kg, 都可以轉順豐?因爲順豐送我屋企是免收附加的

...
揀左7仔佢又批左就好似冇得轉喎〜(要去7仔自取)
如果想用順豐寄嘅話就喺合併之後揀指定客戶地址果d速遞就ok喇

大宅

哦…者系決定速遞前是不會知道實際重量的,想知道就要問賣家right?

大宅

我想問下合拼只限5件貨係點計?計我買5樣野?定係計我幫襯5間店。我可能分別幫襯5間店,每間都買兩樣野,咁加埋就十件,但每間店獨立送去dimbuy
,咁加埋就係5件。

大宅

goodfuture 發表於 13-3-12 22:54
哦…者系決定速遞前是不會知道實際重量的,想知道就要問賣家right?
除左問賣家,你可以喺dimbuy個"貨物認領處"到check嫁~只要你認領左件貨,佢就會話到比你聽件貨有幾重,當你領晒所有貨,就可以知果幾件貨嘅總重啦~

大宅

Sammyan 發表於 13-3-12 23:20
我想問下合拼只限5件貨係點計?計我買5樣野?定係計我幫襯5間店。我可能分別幫襯5間店,每間都買兩樣野,咁 ...
係5間店~以1間店寄1個速遞計(即係最多只可以合併5個單號)

大宅

引用:Quote:goodfuture+發表於+13-3-12+22:54+哦

原帖由 蝦米米 於 13-03-12 發表
除左問賣家,你可以喺dimbuy個"貨物認領處"到check嫁~只要你認領左件貨,佢就會話到比你聽件貨有幾重,當你領 ...
明白曬!再問無限合拼咪只有COE既,見佢送工商區,系咪上門?找不到list, 中環吾知去吾去呢?

大宅

引用:Quote:原帖由+蝦米米+於+13-03-12+發表除左

原帖由 goodfuture 於 13-03-12 發表
明白曬!再問無限合拼咪只有COE既,見佢送工商區,系咪上門?找不到list, 中環吾知去吾去呢?

...
係,無限佢只有1間揀,工商大廈照道理都應該會上門,而住宅首5kg就要57人仔〜

大宅

唔該哂!

首頁

尾頁

跳至