興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無CHING會係屋企加D燈, 幫BB或小朋友影相
因為我家比較暗, 又唔可以用閃打個BB
所以想加D燈, 幫就快出世的B女影下相
有無咩燈可以介紹一下

男爵府

引用:有無CHING會係屋企加D燈,+幫BB或小朋友影相

原帖由 denadanis 於 13-03-07 發表
有無CHING會係屋企加D燈, 幫BB或小朋友影相
因為我家比較暗, 又唔可以用閃打個BB
所以想加D燈, 幫就快出世 ...
我見相機舖有各種各樣補光燈(吾閃,係長著), 你不妨睇下喇

男爵府

鴨記大把

大宅

wendybruce 發表於 13-3-7 15:06
我見相機舖有各種各樣補光燈(吾閃,係長著), 你不妨睇下喇

你係唔係講緊LED燈, LED燈我之前都玩過, 不過覺得D色好藍, 好實.

大宅

回覆 renewdanny 的帖子

鴨記係~~~塋記個D, 聽過, 不過未去過, 所以唔知
CHING有無試過邊D好用. 介紹一下

男爵府

引用:Quote:wendybruce+發表於+13-3-7+15:06+我

你係唔係講緊LED燈, LED燈我之前都玩過, 不過覺得D色好藍, 好實.
加濾光片可以嗎?

男爵府

denadanis 發表於 13-3-7 15:28

鴨記係~~~塋記個D, 聽過, 不過未去過, 所以唔知

應該有兩三間有得買, 之前老婆都叫我響屋企整, 因為唔夠光影呀女, 但諗諗下, 兩支大火數燈加埋其他野, 一大堆架生, 唔影相都唔知放邊到, 最後放棄左, 改為將屋企D燈換過, 要影相就換大火數燈膽上去, 我自己用5D2加支大光圈, 1600-2000 ISO就已應付有餘.

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

用外閃反射影就得LA. 屋企多左個B 已經夠多嘢, 唔好呢個時候來加D無謂嘢.

你真係冇辦法, 去買兩支座地麻雀燈, 每支加個23W 慳電胆打上天花都得.

大宅

回覆 wendybruce 的帖子

試過加D牛油紙係面, 暗左好多. 咁可能係因為我買既只係一塊細細的燈仔

大宅

家中黃燈多, 女王大人話要WARM D嘛~~~所以唔可以轉燈
我都係5D2加S35.4. 不過光圈都唔可以下下開到盡, ISO3200又接受唔到
咩D燈多大舊架??? 我以為係一舊正正方方, 尺幾大既, 我心諗住買2, 3舊
要影相時就放係牆角做下補光, 唔用時就放係櫃頂

clpapa  黃燈你都可以改white balance 就番架嘛   發表於 13-3-7 16:39

大宅

回覆 clpapa 的帖子

OK, OK, 23W燈泡~~~呢個可以參考一下~~~謝謝

大宅

呢層我當然知啦, 不過其實都唔關W/B事既~~~而係我覺得黃燈點都唔夠白燈光

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

denadanis 發表於 13-3-7 16:31

我以為係一舊正正方方, 尺幾大既, 我心諗住買2, 3舊
要影相時就放係牆角做下補光, 唔用時就放係櫃頂
大塊LED 燈板, 淘寶最平都過千, 重要另外買腳架, ......

用5d2 就買支外閃打bounce 已經得LA.

大宅

回覆 clpapa 的帖子

我本身有支外閃既, 不過影BB始終都唔想用閃, 我有時影狗狗都係打落牆, 不過我女王都話閃 (可能佢咁啱望住閃個位啦) 叫我唔好用閃. 所以先想搵D燈玩下

男爵府

denadanis 發表於 13-3-7 16:31

家中黃燈多, 女王大人話要WARM D嘛~~~所以唔可以轉燈

我家係6頭可調角度果隻燈, 都係全黃燈, 影相時轉3黃3米白, 攪掂.

男爵府

引用:回覆+wendybruce+的帖子 試過加D牛油紙係

試過加D牛油紙係面, 暗左好多. 咁可能係因為我買既只係一塊細細的燈仔 ...
吾係牛油紙,我見過嗰啲燈可以加塊濾鏡,好似橙色藍色。

大宅

我無呀, 廳都係6個頭既, 不過同外父外母同住, 唔會整出面, 房就只係用光管, 如果要咁整仲大件事~~

大宅

咁要試下先~~我因為用牛油紙擋一擋, 當做柔光效果. 咁我要買D燈色或黃色既玻璃紙試下先~~~
但如果係咁咪變左黃燈, 唔知會唔會暗左D呢~~

複式洋房

回覆:家中影相

我個囡7個月大,屋企一樣不夠光,解決辦首選用自然光,放佢係大床,靠窗的光影,我覺得比用閃燈更自然。如果係夜晚,就開晒屋企的燈,用盡高ISO, 多數2500至4000,而家的高ISO已經好好,可以放心用,好過之前最高得1600,想高d都唔得,另外,我覺得用光管燈槽加高ISO, 效果不比用閃燈打天花遜色,反而開天花大燈,影出來不好睇~

呢張係用自然側光

denadanis    發表於 13-3-8 10:10

複式洋房

回覆:家中影相

呢張係光管燈槽配合高ISO

首頁

尾頁

跳至