論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我家印姐初期唔會坐梳化,所以我無刻意同佢講唔准坐梳化... 但最近開始發現佢會走去坐!餵亞囡食飯時坐 ! 早上準備返學前佢揹住個袋成尊佛咁坐!同亞囡紮“邊“又坐!有時我放工返到黎,佢已經坐緊,到我坐底,佢依然坐住!!!!!

我見到真係有d炆!各位 jm 有無類似既事發生? 可以點處理?thanks

smallfoothk    發表於 13-3-15 14:10
AAWu  你指明那張椅屬於工人,任何時間任何環境都要坐回自己的椅。  發表於 13-3-11 14:54

子爵府

引用:我家印姐初期唔會坐梳化,所以我無刻意同佢

原帖由 Ryouchan 於 13-03-08 發表
我家印姐初期唔會坐梳化,所以我無刻意同佢講唔准坐梳化... 但最近開始發現佢會走去坐!餵亞囡食飯時坐 ! ...
咪直接同佢講你唔like, 遲d坐住嘆電視

Mama likes you, Mama loves you, Mama adores you.

別墅

我家印姐初期唔會坐梳化,所以我無刻意同佢講唔准坐梳化... 但最近開始發現佢會走去坐!餵亞囡食飯時坐 ! ...
但呢度好多jm都話唔介意。仲講到唔比坐有D乞薄。我個人都唔like.識做嗰D唔使提

男爵府

我接受唔到。

如果一家人坐係度,佢坐埋來,好唔自在。

梳化無距離。

我感覺佢有d試你低線。

因為我見有d agent 俾工人的手冊
提醒佢唔好坐。

大宅

推己及人,你都唔想人哋噤對你啦! 你要佢對你屋企人好似對自己屋企噤好,你都要當佢係你屋企人先得架。

大宅

回覆:工人開始坐梳化!

姐姐離鄉別井麵好慘,如果平時各樣都ok既,而坐sofa又唔係克意冇大冇細既咪由佢囉~ 有時太計較時,工人表現都唔會好啦,到頭來咪又係自己煩

jy2011    發表於 13-4-7 12:54

男爵府

sopt 發表於 13-3-9 01:46
推己及人,你都唔想人哋噤對你啦! 你要佢對你屋企人好似對自己屋企噤好,你都要當佢係你屋企人先得架。

...
又係個d家人理論。
佢都係受薪姐

工人提供服務,僱主付薪金已足夠。

屋企人又點會收你錢

gg123  講得好  發表於 13-3-12 13:06
AAWu  講行啱!屋企人會上街遊行叫你加人工嗎?  發表於 13-3-11 14:56

大宅

引用:Quote:sopt+發表於+13-3-9+01:46+推己及人

原帖由 anubisking 於 13-03-09 發表
又係個d家人理論。
佢都係受薪姐
Agree

男爵府

各人標準唔同。你唔鍾意要出聲!講明咩情況可以坐。清清楚楚,佢仲不分尊卑你再鬧都未遲。

子爵府

回覆:sopt 的帖子

每次見到呢d回覆,都有點針唔拮到肉唔知痛既感覺。每個人屋企情況都唔同、工人表現唔同,比唔比工人坐sofa,同比唔比工人開風扇係唔同既問題,唔比坐sofa係個人喜惡,工人可坐其他椅,唔比開風扇,就係黑薄,完全唔同架。乜野工人都係人、乜野將心比己,當你嶺過野,你就會明白,唔好喺人地傷口灑鹽啦。
我唔係話自己有幾叻,只係我經歷過好多極品工人,好似相入面我個前妖精工人,我企喺度,佢坐喺sofa度鬧我,年幾前既事啦,諗起個心仲揪住揪住,工人都係人,僱主亦係人,僱主亦有感覺架。

purplechung  呢的野唔好放係心度 --> sorry 彈左野生動物 出來  發表於 13-3-15 14:10
purplechung  delete左去啦! (相&記憶) 呢的野生動物唔好放係心度, 嬲佢咪盞激親自己  發表於 13-3-15 14:09
AAWu  嗎呢嗎呢空!幫你洗走不快的回憶。  發表於 13-3-11 14:59

男爵府

工人開始坐梳化!

如果工作需要,如餵bb, 幫囡囡扎辮,坐sofa冇問題,如果齋等小朋友出門口而坐着不出手幫忙,就唔可以,no matter 佢坐邊,咁嘅態度就唔應該。如果for rest and leisure, 僱主在家時,佢自己都應該有規有距唔可以阻住。 我厨房有櫈,我會同工人講,daytime做完野,可以在厨房坐,take a rest。So far 以往分別幾個工人,都唔會話僱主在家都照坐sofa攤抖,係其中有個頂氣嘅(親戚介紹direct hire), 學是非話我刻薄佢,唔俾佢坐sofa, 佢都痴痴地,佢來到我家冇規冇距,以為自己來作客(結果發現佢係借我過橋旅遊探親包食宿有糧出),佢話在菲冇上過家傭班,咁我就俾咗上一個工人agent俾嘅工人handbook, 叫佢好好學習,佢就揭去坐sofa嗰頁問我,係咪唔坐得,我話個個上堂都咁學,你照做啦,handbook上都係話僱主在家時,不能坐在sofa, 佢竟然就去唱我唔俾佢坐,真是有病!

My little Son

大宅

BK Milk勳章

引用:推己及人,你都唔想人哋噤對你啦!+你要佢

原帖由 sopt 於 13-03-09 發表

...
工人冇錯都係人,但種族文化有别,佢唔會似中國人咁.有你对人好,人对你好既道理,佢地只有自己,佢地对自己人都一樣,反轉猪肚,所以照規距就足夠

[img align=right]http://b3.lilypie.com/6jN8p8.png

子爵府

我接受唔到我坐時,佢又坐。你另外羅張舒服有椅柄既凳畀佢,叫佢以後take care 小朋友時可以坐。

Mama likes you, Mama loves you, Mama adores you.

別墅

各位,我這印姐已做了7個月.自問我全家對佢都唔差!初期緊係90分,點知越黎越hea.....

洗碗洗杯唔乾淨.
洗浴缸比之前求(問佢點解,佢竟然答因為塊百潔布唔乾淨!)
下午又偷瞓晏覺.
不問自取攞我同我姑仔既野用!(例如護墊,lotion, 紙巾 等)
當然仲有好多隻眼開隻眼閉既事.....

同佢講話佢做野退步,佢居然話“唔知點解你地會覺得退步!“ 同埋佢話洗野唔乾淨,係因為我地叫佢save engry ??

AAWu  如果你的工人做事有跟你駁咀頂撞的技巧咁高,你就開心了。  發表於 13-3-11 15:05

子爵府

引用:各位,我這印姐已做了7個月.自問我全家對佢

原帖由 Ryouchan 於 13-03-09 發表
各位,我這印姐已做了7個月.自問我全家對佢都唔差!初期緊係90分,點知越黎越hea.....

洗碗洗杯唔乾淨.
唔好隻眼開隻閉,鬧爆佢先知madam有要求

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

即管出聲吧...

男爵府

引用:各人標準唔同。你唔鍾意要出聲!講明咩情況

原帖由 micwong720 於 13-03-09 發表
各人標準唔同。你唔鍾意要出聲!講明咩情況可以坐。清清楚楚,佢仲不分尊卑你再鬧都未遲。

...
認同。我都唔鈡意比佢坐。囡囡出世前佢唔會坐。出世後要抱囡囡要餵奶,無法子下會叫佢坐。但抱囡囡以外佢唔會坐。

男爵府

我俾姐姐坐。 特別係佢抱住bb,要餵奶之類,我會起身讓坐

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

sopt 發表於 13-3-9 01:46

...

推己及人, 你有無比屋企人偷野, 偷錢, 瞓你張床, 係你張床同黑佬大戰, 戰到你番來都唔知.

用洗衣機將條血淋淋底褲同機18月仔衫一齊洗.

抓完私人地帶抱baby.

真係比個心對baby,啦 baby喊, 比自已度baby啜.

By the way, 大無屍樣坐sofa, 連我坐度, 都一樣霸住, 我會叫佢坐開.

K.M.  唔係嘛賤得咁交關!  發表於 13-3-11 14:38

大宅

我只會俾佢做野事坐,如換尿片,摺衫,真係無野要佢做可以休息,索性叫佢入房拉!

首頁

尾頁

跳至