母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

洋房

重得唔合格

我同囡囡昨日去健康院, 做o左宗合檢查, pass... 但磅重就唔pass... 重得唔好...bb現家係中碼b
2個月時係5.38kg... 昨日(3個月10日)得5.71...
我都知自我返工後bb已無之前o甘肥... 但估唔到係o甘..
佢真係除o左肥得唔好之外, 樣樣都ok... 係唔係無問題呢

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 重得唔合格

Jsa,

你有看過世衛新訂以母乳b為標準的成長曲線嗎? 在置頂題內可見.

無論用那個標準, 都只是參考, 而且是普遍的資料性. 每個人都是獨特的, 別擔心!

現在是盛熱天時, 母乳的成分自會調節是水份多, 而人體在夏天是會調節, 基本正常飲食和活動量, 都是體重增長較緩的; 相反, 秋冬就是貯存的時候, 是難以瘦下來. 有否覺得, 冷天時體重會高於熱天嗎?

女兒的體重有增長已是好成績, 而且你說樣樣ok, 健康精靈就是夠好了.

開懷地面對寶寶的成長, 既來之則安之. 喜樂的心境對母乳的質和量是最有益的, 寶寶自然享受到優質的母乳!

加油啊! 支持你!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

洋房

Glad :

多謝您...

男爵府

jsa

只要BB保持增長
唔需要太介懷

自己方面
多飲湯水, 休息多D對保持奶量都會有幫助架

加油, 努力

男爵府

中碼b都ok啦
可以餵到人奶, 一定要繼續努力啊.
我的曳豬囡囡在浸會順產出世架 ! 3.05kg-Oct 04; 4.9kg-Nov 04; 6.1kg-Dec 04; 6.8kg-Jan 05; 10.3kg-Dec 05; 12.0kg-Jul 06; 14.0kg-Jan 07; 14.6kg-Jun 07; 16.2kg-Jan 08; 17.6kg-Jun 08; 19.0kg-Jan 09;  19.8kg-Jun 09; 22.4kg-Jan 10; 22.6kg-Jun 10

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊