論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

鍳於菲律賓政府擬禁止當地代理向女傭徵收介紹費,本公司需向閣下收取HK$2,000元附加費,付款後, 工人可兩星期到港, 此HK$2,000與原聘用合約有別,如兩星後, 工人未能到港, 本公司可退還此HK$2,000。

工人於14:35, 剛來訊息, 擔心附加代理費問題, 僱主未能配合:
Have a nice day!

until now were unable to process my departure ..
Angelex said , they talk to you first about my placement fee ,
and until now they have not call me..

別墅

回覆:Agent 要我俾多二千先得呀!

佢話嗰邊唔俾工人嚟,所以要俾呢筆錢,否则要等耐啲

別墅

請問你用邊間agent?

禁止訪問

別墅

我好想知有没有其他媽咪有呢啲情况呢?

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 toutou1024 的帖子

Can u share which agent?

別墅

回覆:toutou1024 的帖子

Agent 講如果要加可選擇加錢或唔請! 但今曰再問佢地都話未confirm 洗唔洗比!

子爵府

引用:鍳於菲律賓政府擬禁止當地代理向女傭徵收介

原帖由 toutou1024 於 13-03-13 發表
鍳於菲律賓政府擬禁止當地代理向女傭徵收介紹費,本公司需向閣下收取HK$2,000元附加費,付款後, 工人可兩星 ...
咁同搶錢有乜分別?唔請會唔會退錢先?what agent? Can you share?

Mama likes you, Mama loves you, Mama adores you.

侯爵府

我個agent又係話加二千呀, 咁流定堅呀?

別墅

回覆:Minatabo03 的帖子

唉!我都要俾㗎喇!

別墅

回覆:Minatabo03 的帖子

唉!我都要俾㗎喇!

男爵府

陪月勳章

引用:唉!我都要俾㗎喇!

原帖由 toutou1024 於 13-03-14 發表
唉!我都要俾㗎喇!
我唔明。
以前工人要俾萬幾蚊agent fee,點解而家收唔到佢地,收我地只收2000?同埋都未落實。我問我間agent,冇加錢,仍然有overseas,不過少d,因為個個都等結果。

別墅

我個工人直情唔出現, 要申請一個新, 但 Agent 要我跟新 policy 比錢, 但要比多幾錢仲未知, 但肯定唔止$2000, 我而家進退兩難

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我同事i之前炒左工人, 經海外再加錢請個新既, 話今個星期六到喎.
佢無加到錢, 都係2xxx 請個新既.

侯爵府

間間做法都唔同

大宅

間間AGENT都話加$2000, 工人才可以出境到港, 係咪真呀? 菲律賓政府有無官方信息証明呀????

大宅

引用:間間AGENT都話加$2000,+工人才可以出

原帖由 Louisa88 於 13-03-14 發表
間間AGENT都話加$2000, 工人才可以出境到港, 係咪真呀? 菲律賓政府有無官方信息証明呀????

...
我果間冇叫加錢,不過仲未可以上比佢離境咁law

民房

早係幾年前已經有呢條例,不過最近收緊,已有不少菲agent被釘,其實要加既唔止2000,因工人比既絕對唔止呢個數,呃你多。

大宅

回覆:Leokcip 的帖子

My maid's visa was issued in Jan. All previous agreed fee was paid but just waiting for the maid to come in late Mar. My agent informed me this week that i need to pay PHP 7990=HKD 1520 more, otherwise the Labour Dept of Philippine will not let my maid come to HK

別墅

引用:我同事i之前炒左工人,+經海外再加錢請個新

原帖由 nicksonma 於 13-03-14 發表
我同事i之前炒左工人, 經海外再加錢請個新既, 話今個星期六到喎.
佢無加到錢, 都係2xxx 請個新既. ...
我都打咗比我agent,佢冇話比呢d extra fee 喎。

首頁

尾頁

跳至