少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今日是大小姐學校假期,但佢要回校練 Band ,之前問過佢回校時間,佢話十至一點。我理解到這段時間內回校也可以。九點叫佢起床吾采我,到十點三自己起床見遲了就發晒皮氣。
唉……對住佢好辛苦。
請問過來人,女孩子幾大先過反伴期,懂事?

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 lm251099 的帖子

你家大小姐幾大呀? 我屋企都有一個野蠻人, 都好難頂加有時非常冇禮貌。我諗起碼上到高中先會好小小, 不過我親戚D仔女成廿幾歲都係冇禮貌&態度差, 特別係對自己父母, 有時真係會upset。唉! 大家繼續努力!

男爵府

Jin2012 發表於 13-3-15 13:15

你家大小姐幾大呀? 我屋企都有一個野蠻人, 都好難頂加有時非常冇禮貌。我諗起碼上到 ...
中二,一樣皮氣差,野蠻,冇禮貌,這年齡又吾會聽你講,對住佢,有時很辛苦.......唉。

水晶宮

BK Milk勳章

引用:Quote:Jin2012+發表於+13-3-15+13:15+回覆+

原帖由 lm251099 於 13-03-15 發表
中二,一樣皮氣差,野蠻,冇禮貌,這年齡又吾會聽你講,對住佢,有時很辛苦.......唉。
...
中2比我吾會叫佢起床
一早講明要自己較鬧鐘
咁大个自己適起身
佢吾起咪自己承受反
叫佢起床咁大个吾係做ma ma既責任
發脾氣就朝朝吾叫佢
買定幾个鬧鐘俾佢
吾起身尢佢遲
遲得多佢自己會改吾水擔心

大宅

回覆:對住我家大小姐好累呀……

我絕對係5"就" 野蠻細路啲惡媽媽 !

男爵府

其實你應該從小教她時間管理,這樣以後長大了不用依賴你,不管是什麼生活上的小事。比如去叫她起床睡覺之類的。這些已不是你的責任,是她的自理和獨立能力,從現在起,你叫她說,你長大了,不要依賴父母了,父母不能照顧你一世的。自己能做的事自己做,為什麼都十幾歲了還要為這些小事而去操心呢?她遲到是她的事,她沒做到的事或做錯的事讓她自己去承擔所帶來的後果和責任。唉,如果再改不到,可能是你的教導方法出了問題。
女人要自重自愛,但現實告訴我們,自愛的女人無人愛,只有好好的愛自己 。女人不壞男人不愛。

男爵府

sein 發表於 13-3-19 16:59
其實你應該從小教她時間管理,這樣以後長大了不用依賴你,不管是什麼生活上的小事。比如去叫她起床睡覺之類 ...
真係管教無方,現在面對佢用 IM 都已經無晒付,又吾可以停左佢的數據用量,怕佢會有過激反應,但佢又不會自律。讀書又無晒鬥心,得過且過。

男爵府

時間管理可以培養一個人的自律行為,還有其自覺性,現在試着以靜製动.以不管代替管,装出一副對她不在乎的態度.有些人你對她越好她也不以為然,以為那是理所當然的事…你要改變以前對她的態度,因為她從小就知你的性格,不要讓她再食住你…
女人要自重自愛,但現實告訴我們,自愛的女人無人愛,只有好好的愛自己 。女人不壞男人不愛。

侯爵府

從呢番話已經知道你個死穴,唔hup你就奇.

呢種情況,只可找社工幫手.

侯爵府

一方面教你個女做人仔女既道理,
一方面教你做人父母既道理.

男爵府

唉!可憐天下父母心!

侯爵府

但你知唔知細路既心態,歪理?

即使大個女,呢d心態都可以有.

佢地認為:
朋友唔一定同你玩,所以要遷就人地,對人地好.
但對自己人唔使扮,想點就點.

所以佢發完你脾氣,你仲會煮飯佢食,俾床佢訓,佢使對你好嗎?

發脾氣既話,唔好睬佢,咁大個人,識發脾氣咁醒,有米有菜,叫佢自己攪啦.

侯爵府

人到無求品自高,你預左佢咁既脾性,將來都唔會對你好得去邊,預左無呢個女,你贏硬.

水晶宮

引用:Quote:Jin2012+發表於+13-3-15+13:15+回覆+

原帖由 lm251099 於 13-03-15 發表
...
唔好同佢硬碰,保持關係,但又唔係做亞四喎。到中三下學期或中四就會好好多。我教中學,中一下學期至中二,我叫變態期

我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

大宅

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+lm251099+於+13-03-15+發表中

原帖由 jenniecatcat 於 13-03-20 發表
唔好同佢硬碰,保持關係,但又唔係做亞四喎。到中三下學期或中四就會好好多。我教中學,中一下學期至中二, ...
我都有個中三女,態度越來越差,真係吾知點對付佢好,明明關心佢,佢就總覺你煩,佢一開聲既態度,簡直吾想再同佢講下去,我問成日話佢態度差,佢又話我態度差,真係吾知點做好

男爵府

jenniecatcat 發表於 13-3-20 03:14
唔好同佢硬碰,保持關係,但又唔係做亞四喎。到中三下學期或中四就會好好多。我教中學,中一下學期至中二, ...
我不是亞四,簡直是付費給顧主的賓賓。請問有何建議?去到中四怕佢成積未必追的上。唉……如果真係何以做到樣樣都不理她,那已經無煩惱啦。

男爵府

yantung2010 發表於 13-3-19 22:34
一方面教你個女做人仔女既道理,
一方面教你做人父母既道理.
道理,現時的小朋友一定知,但有幾多個做到。至於自己,或者太就佢,但又不可以從頭來過。
你見過一個小朋友去飲時,油頭到尾只有食碟雞的“翼“,其他的都不吃。甘大個都未食過包野的麵包及點心,只食提子包或方包。唉……

男爵府

yantung2010 發表於 13-3-19 22:33

從呢番話已經知道你個死穴,唔hup你就奇.
如果校外的社工佢應該不會去見,如果去找校內的社工,怕佢反應大。上月尾攞成積表時向老師提過,寫了資料給有關機構,到現時都未有人接觸過。明天或者真係找注校社工接觸吓。

水晶宮

引用:Quote:jenniecatcat+發表於+13-3-20+03:14+

原帖由 lm251099 於 13-03-20 發表
我不是亞四,簡直是付費給顧主的賓賓。請問有何建議?去到中四怕佢成積未必追的上。唉……如果真係何以做到 ...
先申報,我仔女只得4 歲咋,得唔得唔知。如果係我,呢個時期就係洗出之前細時績落既親子關係既時候,搵次平心靜氣講出你對佢既憂慮,講左就萛架啦,你唔好期望你講完佢就做,只係希望佢有乜野時記得你講過。唔想放都要放架啦,你月緊佢月走呀!成績呢啲其次啦,你同佢關係好,唔走歪,心足啦,成績讀得既話都唔會差得去邊,仲有佢識既人,同班同學既學習態度…太多野影響啦,根本管唔哂。我自己都曳過,讀得書既,仲精英班,但鐘意跟打球嗰球玩,就萛同班同學個個勤力到爆,仲friend Tim 架,我咪一樣唔讀!唔係唔理,係要旁敲側擊,所以我成日都收到家長電話打來問個仔啲野,得過知字,冇乜大不了,提下就萛。

我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

男爵府

jenniecatcat 發表於 13-3-20 23:50
先申報,我仔女只得4 歲咋,得唔得唔知。如果係我,呢個時期就係洗出之前細時績落既親子關係既時候,搵次平 ...
行為佢又OK, 祗是對我態度差。平時很少自己出街,不過依家放學吾會等我一齊回家,自己回家先。不過近排迷上玩 IM 。。

首頁

尾頁

跳至