自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

如我18/3/2013resign, 再扣12日大假早走, 我即幾時last day? 我resign letter係咪照出1個月通知?

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆:急問計算last day問題

有啲公司唔比扣假早走。如唔比,要四月十七last day. 佢補番12日人工比你。

大宅

但如果可以扣假走呢, last day 28/3?

子爵府

18/3/2013resign, 一個月通知期=17/4 last day.
如果可以扣大假. 你有12日, 而又係返5日工.
你應該係27/3 last day.

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

resign letter 個 effective date 一定係寫 18/4/2013 (=17/4/2013 last day)
執行起嚟要睇你公司點安排,計錢定計假係佢哋話事
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

水晶宮

要問公司可否扣假, 唔方便問, 但點樣 last day 都寫17/4, 交信後再傾.

亦有可能要改 last day 去 加12days, 但17/4走, 無論點, 公司有權最盡留到你去 17/4.

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 Milkky 的帖子

封信一定寫4月17日架~因為公司有權唔俾你扣假的~之後想扣假呢, 你要同咗hr/上司講..如果佢哋agree, 你可以再報個通知.話我哋agree 咗扣假做到幾多號咁~又或者hr 會再出封信過你你last day 係幾時~
為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

水晶宮

Milkky 發表於 13-3-15 13:13
如我18/3/2013resign, 再扣12日大假早走, 我即幾時last day? 我resign letter係咪照出1個月通知? ...

法例規定,年假唔可以用來當做通知期.
所以,一係就做足一個月.一係就比代通知金.
代通知金,係用你當月的月薪計錢.
年假,就用過去十二個整全月份的平均日薪計錢,兩條數既計法係唔同既,
你想幾多號走?
如果今日遞信,一個月通知,即係做到14/4/
如果要18/3係Last day,咁係要賠19/3至14/4的人工.
然後公司就補番年假錢比你.
計年假,係計算到3月18日.

水晶宮

如果想提早走,而公司又肯放人,咁亦唔一定要用年假去對沖.
可以向公司申請豁免代通知金.

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

樓上各位,如果樓主係 18/3/2013 用英文寫 resign letter,應該係咁寫

I regret to inform you that I decided to resign from my present position as (你個職銜) with effective from 18th April 2013. < - - 咁先係一個月通知

而不是寫 last day 17/4/2013
全力支持捐血行動~

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

你問清楚好喎..

我係一間大公司試過,hr 12日係計埋sat同sun..的

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:急問計算last day問題

千祈唔好年假期間返新工

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

大宅

引用:千祈唔好年假期間返新工

原帖由 eeb 於 13-03-15 發表
千祈唔好年假期間返新工
之前聽過hr會問你係咪返新工,跟住就同你講ok,但加句annual leave期間唔可以返新工

水晶宮

Yan2008yan 發表於 13-3-15 16:16
之前聽過hr會問你係咪返新工,跟住就同你講ok,但加句annual leave期間唔可以返新工

...

請問如果返新工, 又會點呀?

珊瑚宮

奇異果小邱 發表於 13-3-15 16:00
你問清楚好喎..

我係一間大公司試過,hr 12日係計埋sat同sun..的

咁政府請假都係 12 日或以上要包星期六、日的,無得走雞
全力支持捐血行動~

水晶宮

引用:Quote:Yan2008yan+發表於+13-3-15+16:16+之

原帖由 howmuch 於 13-03-15 發表
請問如果返新工, 又會點呀?
有事受傷之類,兩邊保險都可以推。 另外,跟足contract, 兩邊公司都有權告違約。

水晶宮

eeb 發表於 13-3-15 20:45
有事受傷之類,兩邊保險都可以推。 另外,跟足contract, 兩邊公司都有權告違約。

...

sorry,唔係咁.
有事受傷,係邊間公司整親,就claim邊間公司份勞保.
呢D係法例規定,無得推卸責任.

大宅

回覆:howmuch 的帖子

如果舊公司衰,係可以告你。

水晶宮

引用:Quote:eeb+發表於+13-3-15+20:45+有事受傷

原帖由 方方媽媽 於 13-03-15 發表
sorry,唔係咁.
有事受傷,係邊間公司整親,就claim邊間公司份勞保.
呢D係法例規定,無得推卸責任.
我啱啱轉工ing, 兩面公司都係咁講(一間香港上市,一間倫敦上市),唔係無得賠,係會有排拗。

水晶宮

引用:Quote:原帖由+howmuch+於+13-03-15+發表請

原帖由 eeb 於 13-03-15 發表

...
保險應該冇咁規定. 而違約方面,除一些競業條款外,看不到有這方面的協定,需要依從.

首頁

尾頁

跳至