烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題

禁止訪問

大廚勳章 畀面勳章

水晶宮

上海嗰d定街邊 low low 嗰d呀...

low low 嗰d我用少少蒜蓉 ( 生 ) , 少少蠔油 , 少少糖 , 少少豉油, 少少麻油...咁就好似啦....

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我用自制醬汁。

花生醬 3 湯匙
麻油 一茶匙
檸檬汁 一個份
生抽 一湯匙
綠茶或玄米茶 200 ML
糖 2 湯匙

全部入玻璃樽, 比少少耐性搖勻,雪凍用

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

別墅

引用:上海嗰d定街邊+low+low+嗰d呀...low+low+嗰

原帖由 tammy2008 於 13-03-15 發表
上海嗰d定街邊 low low 嗰d呀...

low low 嗰d我用少少蒜蓉 ( 生 ) , 少少蠔油 , 少少糖 , 少少豉油, 少少 ...
Sorry 我想係日式

別墅

引用:+本帖最後由+andyman+於+13-3-15+20:26+編

原帖由 andyman 於 13-03-15 發表

我用自制醬汁。
要用茶?

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

chuiying_ball 發表於 13-3-16 00:12
要用茶?
用暖水都可以...........
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

日式用鰹魚汁加少少麻油,或者柚子醋加味醂同麻油都唔錯,
灑少少飯素、紫菜絲會惹味D。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

別墅

引用:日式用鰹魚汁加少少麻油,或者柚子醋加味醂

原帖由 rose-mag 於 13-03-16 發表
日式用鰹魚汁加少少麻油,或者柚子醋加味醂同麻油都唔錯,
灑少少飯素、紫菜絲會惹味D。 ...
請問柚子醋邊隻好 ?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

chuiying_ball 發表於 13-3-16 07:59
請問柚子醋邊隻好 ?
我都係去超市是但買一隻日本品牌,因為選擇好少。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

我鍾意用昆布麵汁

大宅

回覆:冷麵.. 咩醬汁最 perfect ?

昆布汁つゆ, 加蔥,wasabi, 紫菜絲

首頁

尾頁

跳至