烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2023年兔年勳章 BK Milk勳章

我係圖書館借,睇完試整

manicheung    發表於 13-3-16 22:21

珍珠宮

大廚勳章

brilliant !

請問 , 樓主所用嘅電飯煲係咩牌子呢 ?
可唔可以講埋係邊一個型號啊 ?
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:琳琳小天使 的帖子

好似都好軟熟喎

為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

子爵府

回覆:試左2次電飯煲焗麵包,原來都好容易

Mine can do baking as well!

Regards,
Flipflop

子爵府

Regards,
Flipflop

男爵府

回覆:khman 的帖子

我個係呢部,亦都可以焗蛋糕,不過我未試過。 比埋份量同點樣整,大家可以試下

男爵府

男爵府

男爵府

回覆:黃家小新抱 的帖子

我只係用本書基本既份量,將水換奶,係真係好軟

珍珠宮

大廚勳章

琳琳小天使 發表於 13-3-16 17:17
我只係用本書基本既份量,將水換奶,係真係好軟
多謝分享 ~
個食譜 d 字好細啊 , 可否放大一些呢 ?
唔該啊 ~
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

男爵府

唔好意思﹗我都唔知點解d相咁細呢....

基本麵包的作法

材料 6人份量 3人份量
高筋麵粉 200g 130g
乾酵母 4g 2g
水 110g 70g
鹽 3g 2g
砂糖 15g 10g
奶油 15g 10g
全蛋 10g 7g

1. 酵母事先溶於水備用。麵粉﹑鹽﹑糖放入盆中稍微攪拌混合,奶酒刖置於盆邊緣。在麵粉的中央挖一個洞,倒入打散的蛋汁,再把酵母連水倒進去。
2. 用手將整體攪拌均勻。
3. 粉末感消失後,用兩手將麵團拿起,以洗布一樣的手勢充分地搓揉。
4. 麵團變我不黏手後放回盆裡,一邊將麵團往盆壁上揉挰。
5. 用手指拉扯住麵團的一端,甩到盆壁上,將拉扯的部分由上往下折疊,再甩1次。麵團變得堅硬結實後(如下方照片),再次搓揉﹑挰麵﹑甩麵團,共重複3次。
6. 表面彷彿形成一層膜般變我平滑時,表示麵團已經揉挰完成。將麵團聚合,修整成圓形。

第一次發酵:
7. 把麵團放進飯煲,設定成煮飯模式。以噴霧器微噴上水分後,按下保溫鍵保溫5分鐘,接著關掉開關靜置55分鐘,進行第一次發酥
*如果飯煲有烘焙麵包的機能,則使用發酵機能發酵60分鐘
8. 用手指沾上一些麵粉戳進麵團裡,默數10秒移開手指。如果麵團沒有回復原狀即表示第一次發酵完成。
*如果洞變小的話,則需再進行發酵
9. 將麵團取出,用手壓平。把麵團從上下左右往中間折疊之後,挰緊封口。將封口朝下擺放,用兩手將形狀滾圓。

進行中間發酵:
10. 蓋上濕布,醒麵10分鐘。

成形
11. 用手壓平,依照步驟9的要領滾圓。

第二次發酵~烘焙
12. 把麵團放進飯煲,以噴霧器稍微噴上水分。按下保溫鍵10分鐘之後,關掉開關靜置15分鐘,進行第二次發酵。
*如果飯煲有烘焙麵包的機能,則使用發酵機能發酵30分鐘。
13. 麵團膨脹後,按下煮飯鍵開始烘焙,直到開關跳起。如果中途開關跳起﹑無法進移烘焙的話,則再次按下煮飯鍵(以3次為基準),使烘焙時間合計達到50分鐘(3人份量飯煲為40分鐘)。
*如果飯煲有烘焙麵包的機能,則將烘焙時間設定為35分鐘(3人份量飯煲為30分鐘)

男爵府

男爵府

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

引用:我係圖書館借,睇完試整+

原帖由 琳琳小天使 於 13-03-16 發表
我係圖書館借,睇完試整
好放便

珍珠宮

大廚勳章

琳琳小天使 發表於 13-3-16 20:00
唔好意思﹗我都唔知點解d相咁細呢....

基本麵包的作法

好多謝妳將整個 recipe 以人手重新再續個字輸入電腦 啊 辛苦妳 la

這個 recipe 很有用啊 ~

我之前試過在 toshib~ 網頁 download 咗佢哋嗰款西施煲嘅 "烘焙麵包機能" 指引 .
該指引 跟 閣下 這個 recipe 有點相似 .

不過 , 我有個有趣的發現 , 也想同大家分亨一吓 ....
原來 toshib~ RC-18NMFIH 嘅所謂 "烘焙麵包機能" 嘅 baking 功能鍵 , 其實係同 soup 或 congee 鍵同一個掣、同一個功能 :
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=4918286&pid=70834680

換言之 , 如果大家嘅西施煲有 soup 或 congee 功能鍵 , 其實也可以使用 soup 或 congee 功能來作 baking 烘焙麵包 或 蛋糕 之用 .

toshib~ 烘焙麵包 或 蛋糕 的 recipe , 使用 soup/congee 功能鍵 嘅時間設定都係 40分鐘 ,烘焙 100g 麵粉嘅麵包 或 200ml 麵粉團嘅蛋糕 .

注意 : 烘焙麵包時 要先移除煲頂蒸氣匣 , 原因 我諗係 驚會有 "盜汗水" 回流滴濕個麵包 呱 ~

ご馳走様

男爵府

已收藏3人電飯煲係好細果啲?

男爵府

畀面勳章

引用:我個係呢部,亦都可以焗蛋糕,不過我未試過

原帖由 琳琳小天使 於 13-03-16 發表
我個係呢部,亦都可以焗蛋糕,不過我未試過。 比埋份量同點樣整,大家可以試下
我都係尼部電飯煲,而家焗緊牛油蛋糕

男爵府

helenmail421 發表於 13-3-16 21:46
我都係尼部電飯煲,而家焗緊牛油蛋糕

我係用Fuzzy焗,剛剛好50分鐘

男爵府

khman 發表於 13-3-16 21:41
好多謝妳將整個 recipe 以人手重新再續個字輸入電腦 啊 辛苦妳 la

這個 recipe 很 ...

因為我唔知點再upload張相可以清楚比你地睇到~
但我平時都打開字,所以都好快打完~

佢本書仲有一個係無牛油既基本麵包的作法,我有時間再打埋比大家

khman  咦~ 仲有新款麵包㖭 好期待啊 ~   發表於 13-3-17 07:26

珍珠宮

大廚勳章

Sarahsiuwong 發表於 13-3-16 21:44
已收藏3人電飯煲係好細果啲?
toshib~ 嗰款 0.54公升 (1~3人) 420W 西施煲都做到烘焙麵包功能 .
換言之 , 如果妳個 3人電飯煲 都有 400W以上 的話 , 我諗都應該夠力 焗麵包 㗎 la ~

ご馳走様

首頁

尾頁

跳至