烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

乾依士=吉士粉嗎?

我想整馬拉糕要用吉士粉, 但超級市場只得乾依士,
請問是否同一樣既呢? ?-(
謝謝!

子爵府

Re: 乾依士=吉士粉嗎?

乾依士不同吉士粉,唔好買錯

乾依士用黎做面包發烤
我係吉之島超市同惠康都見過有吉士粉賣喎

大宅

其實吉士粉係咩,有咩用途?
請賜教。

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

吉士粉= custard powder, for making custard.

乾依士= dry yeast, an expanding agent for making bread

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/77813/Birds_Custard_Powder.jpg[/img]

300gm @ $12.5 @ wellcome online
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

子爵府

吉士粉的用途

吉士粉英文稱為Custard Powder,是製作吉士汁或吉士餡的主料,吉士粉與水拌勻後加熱便產生香味及淡黃色。在中菜烹調,吉士粉亦十分普遍,可用於布丁,如西米布丁,可用於汁料製作,如橙汁及檸汁,亦可用於炸粉內。

首頁

尾頁

跳至