2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

別墅

好難揀......呢期d工人好多都未finish contract,一係呢樣唔肯果樣唔肯....仲要搵d 生過小朋友或者湊過b真係更加難......大家諗住請工人既媽媽揀成點?

別墅

仲有呀! 依家好多工人要求$4200人工,係咪?!你地揀果d 有無要求多d人工?

子爵府

回覆:揀緊女僱湊b~

我揾oversea ar,都係比原價

別墅

回覆 camaytang 的帖子

我都係搵OVERSEAS.......驚做開本地果D TRICKY.........貴D都無要俾.....

男爵府

我搵海外,剛剛搵到

17/12 5w6d 0.54cm 閃閃 ; 31/1 12w2d 6.11cm 頸皮 1.5mm  Oscar passed; 2/3 16w4d 175g; 19w3d 334g 仔仔; 21w 450g; 25w 856g; 29w 1556g; 32w 2057g; 34w 2400g; 36w 2870g; 37w 3073g; Born on Aug 3 3055g

子爵府

引用:回覆+camaytang+的帖子 我都係搵OVERSEAS.

原帖由 Lovemicbear 於 13-03-18 發表
回覆 camaytang 的帖子

我都係搵OVERSEAS.......驚做開本地果D TRICKY.........貴D都無要俾..... ...
Agree
希望大家lucky la

別墅

個人經驗,三年前唔理家人反對,請咗一名 overseas maid, 第一次黎香港,菲律賓人,佢係後生而且純品,初初教係會踫吓釘,事實上佢好快適應,仲好錫女,手腳乾淨,只係同唔到我 62 99 溝通 (其實我特登嘅,等佢哋唔可以指示我工人跟佢哋嗰套).

反觀好多朋友請 local 做開嘅工人,好精,計較,有時唔聽主人命令,都幾頭痛

別墅

引用:個人經驗,三年前唔理家人反對,請咗一名+o

原帖由 Virginia_Arare 於 13-03-19 發表
個人經驗,三年前唔理家人反對,請咗一名 overseas maid, 第一次黎香港,菲律賓人,佢係後生而且純品,初初 ...
你真係好彩呀 遇到個咁好

聽到好多都話養唔熟 好快學壞 就算未黎過香港 依度都太多同鄉啦 我未請過女傭 想知賓賓個價太概幾多一個月?

別墅

回覆 lcm_man 的帖子

依家好多都要求 $4200以上.....勁重負擔....仲要包佢食包佢住.....

別墅

回覆:Lovemicbear 的帖子

咁貴
咁仲要包佢每年往返屋企 仲要俾保險 俾Agent$ 政府文件……條數好
會唔會印傭平啲?

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

政府要求最少比3940, 叫得4200 個d, 應該都幾煩. 我都剛睇左個oversea 賓, 因有一個仔3歲, 本地唔肯做, 又要湊new born, 又要湊細.

本都想請印, 不過agent 話印依家唔肯出黎, 因為依家有好多公司投資印尼開廠, 本地做工廠都有人工2千幾蚊, 所以唔肯出黎. 我c6公司上年都係印尼開左廠, 我估印尼經濟真係都幾好. 所以最後都係用賓, 佢5月底來, 希望佢ok 啦. 不過都預左要教.

公爵府

如果賓賓唔好, 就請一份約, 兩年後比亞b返全日n 班, 到時請本地鐘點就算.

複式洋房

昨天有個本地印竟然夠胆開價8200月薪, 我有1個女加1個NEWBORN, 好多AGENT都話冇人肯做, 特別係印, 真係風水輪流轉, 想當年印係有黑市價並且排住隊比你見, 而家印仲貴過菲, 仲揀工. 有個我用5000元請佢, 但最後佢竟因為知道我屋企有CAM而唔肯簽.

而家我簽咗個OVERSEA 印, 但AGENT FEE 要8000, 仲要等最少3個半月先可到港, 真係好担心到时又話呢樣果樣. mouth:

別墅

引用:回覆+lcm_man+的帖子 政府要求最少比3940,

原帖由 0q.cathy 於 13-03-20 發表

政府要求最少比3940, 叫得4200 個d, 應該都幾煩. 我都剛睇左個oversea 賓, 因有一個 ...
我都係要湊兩個
咩原來請個人都真係咁難架?
其實我都有諗請本地鐘點 但聽講仲貴所以先諗印傭 估唔到佢地依家咁好景 唔使落黎打工
咁啲價唔貴先奇

別墅

引用:昨天有個本地印竟然夠胆開價8200月薪,+我有

原帖由 winnieandpooh 於 13-03-21 發表
昨天有個本地印竟然夠胆開價8200月薪, 我有1個女加1個NEWBORN, 好多AGENT都話冇人肯做, 特別係印, 真係風水 ...
8200 都係包食住(應該唔使啦掛?)定朝九晚六??
估唔到個cam都嚇得走人? 其實真係好難唔放cam 因為咁長時間都唔知佢係屋企點對我地啲仔女 Agent費都好 原來都咁貴架?頭一個月Agent加人工已經$13000 仲要機票 保險 政府文件…… 使唔使$20000?

公爵府

回覆:lcm_man 的帖子

本地ee唔平,除非你上門,所以先咁多人要請工人。個d肓嬰院又要排,但我地呢d雙職父母,等半年真係唔得。所以依家話引進斯理蘭卡既工人。但又唔知0唔0k

別墅

引用:本地ee唔平,除非你上門,所以先咁多人要請

原帖由 0q.cathy 於 13-03-21 發表
本地ee唔平,除非你上門,所以先咁多人要請工人。個d肓嬰院又要排,但我地呢d雙職父母,等半年真係唔得。所 ...
斯理蘭卡?好似啲回教地方 唔好意思 我啲地理好差 真係唔知咩地方 聽就聽得多啦 係唔係講英文架?雖然我啲英文都係半桶水 會唔會溝通唔到? 你係邊聽到?

別墅

我今日會去CONFIRM 請個賓賓~~~~$4200個月~~~~AGENT + TICKET +GOV TAX + BODY CHECK 應該大概 $8200左右.........

我覺得賓賓印印已經唔係咁溝通到。。。。何況係斯理蘭卡。。。。。唔單止係英文問題。。。。。生活HABBIT可能差得仲大。。。。。。。之前話會引入瑪咖拉拉(BANGLASDESH)。。。。。。。果邊咁恐怖, 你都唔敢請啦~~~

公爵府

你去論盡家傭就睇到, 佢地講英文架, 話仲好過賓. 不過又係要教lor.

大宅

我有個囝2歲,細b 8月中出世,我都係第一次請工人,請左個oversea菲,黎左1個星期,暫時都ok, 希望keep到啦。

首頁

尾頁

跳至