自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

陳易希會考僅得12分

應屆會考生陳易希獲科大破格取錄,他在會考僅得十二分,他今日多謝科大能夠做到「求學不是求分數」。

有小發明家之稱的陳易希出席一項公開活動時承認,在應屆中學會考取得十二分,部分成績有B和C,但未有說明是哪一科最佳,他承認有需要改善語文程度。

珍珠宮

Re: 陳易希會考僅得12分

就係咁架啦, 你有一樣野出左位, d 人就理得你其他係咪包尾啦

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

cway 寫道:
就係咁架啦, 你有一樣野出左位, d 人就理得你其他係咪包尾啦
路遙知馬力,日久見人心!

複式洋房

有大學收左就得架啦.

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢有佢既專長,都有努力過(有幾多人可以擁有一粒星體,而且唔係僥倖得黎),會考只係成長中一個過程,希望佢可以繼續發揮所長,唔好浪費大家比佢既機會~

琥珀宮

學科成績唔得,代表d咩?有一樣專長已可以終身傍身,而且佢理份專長唔係人人可得喎。試問咁多年有幾多8優9優10優生可以咁出名及咁有成就?

子爵府

男爵府

0力仔!...分數都係數字遊戲0者!..最緊要係佢積極同熱愛學習!..希望佢入到U要繼續努力

別墅

好多社會上有成就的人都有榮譽博士學位啦!

男爵府

我果日睇电視..陳易希過左美國做交流.我見佢到up 得倆下
尤其介紹佢設計果part.我見校長攞本有關天文嘅書比易希睇
但全都係英文..佢仲話會努力學英文

大宅

agree, 而且各界都知佢強項並非十A狀元...
(你估愛因斯坦當年係咪都係十A狀元?)
就算佢中史、西史、文學肥晒...
佢依然係科學界既材料!

oknsca 寫道:
0力仔!...分數都係數字遊戲0者!..最緊要係佢積極同熱愛學習!..希望佢入到U要繼續努力

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

考12分咪12分o羅, 有o羊問題?!
年年大堆人考10A 啦, 有邊個有大作為?

我認同佢架, 起碼佢有熱誠學習, 為學識/ 興趣而學習.
好過之前有個細路, 斷六親咁考10A ,
考到喇, 咁又點, 人格輸晒, 不知所謂.

陳小朋友, 我支持你,
不過當然啦, 你D 語文都要讀好D, 唔係第時點去外國交流!

男爵府

agreed
小草 寫道:
佢有佢既專長,都有努力過(有幾多人可以擁有一粒星體,而且唔係僥倖得黎),會考只係成長中一個過程,希望佢可以繼續發揮所長,唔好浪費大家比佢既機會~

男爵府

SandyKL 寫道:
學科成績唔得,代表d咩?有一樣專長已可以終身傍身,而且佢理份專長唔係人人可得喎。試問咁多年有幾多8優9優10優生可以咁出名及咁有成就?

侯爵府

我家有隻曳曳豬

男爵府

加油呀!陳易希

珍珠宮

環保接龍勳章

我覺得佢會叻過十優生!
人生本是苦

公爵府

係呀! 12分咪12分囉! 只要肯努力, 將來一定會出人頭地架!

反而嗰個反轉豬肚嘅10A狀元我先睇佢唔起呀!

Queenie_0012 寫道:
考12分咪12分o羅, 有o羊問題?!
年年大堆人考10A 啦, 有邊個有大作為?

我認同佢架, 起碼佢有熱誠學習, 為學識/ 興趣而學習.
好過之前有個細路, 斷六親咁考10A ,
考到喇, 咁又點, 人格輸晒, 不知所謂.

陳小朋友, 我支持你,
不過當然啦, 你D 語文都要讀好D, 唔係第時點去外國交流!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

[quote]
好B 寫道:
係呀! 12分咪12分囉! 只要肯努力, 將來一定會出人頭地架!

反而

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至