婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

有乜方法可以在懷孕初期減少嘔?

各位好!

我o岩o岩懷孕6星期,週時心屈悶,好想嘔! :-(
好唔舒服,唔知呢個情況會惟持幾耐?

我曾經聽過,只要嘔過1次,就陸續再嘔,會好辛苦.
係真唔係呢?
有乜方法可以唔嘔或者減少次數呢?

而家初期,我有乜事要注意?
有乜食物可以食同唔可以食?

好想大家提供D方法幫我舒緩或解決以上問題.

:lol: Thank You Very Much!! :lol:
健康成長,智慧浩瀚.小小男子瀚

民房

Re: 有乜方法可以在懷孕初期減少嘔?

我朋友教我, (睇書都係咁講), 在未起床前, 先食一至二塊 cracker, 跟住慢慢起床, 這會令你冇咁辛苦, 如果你嘔得太厲害, 你可以試吓飲薑茶, 都ok呀
http://www.babyhome.com.tw/bb/88165

別墅

好呀!
試o下先,希望我得啦!
而家食乜o野都冇乜味覺感......!:cry:

Thanks!!

別墅

waawaa, 盡量唔好空肚, 空腹會加強作嘔感覺, 我曾3次懷孕, 第一次作悶但嘔唔倒 (最辛苦), 第2胎冇作悶 (最舒服), 第3次就嘔得出, 比第一次感覺好d, 因為嘔完會食得落小小嘢. 大慨11-13週會好d. Good Luck. :wink:

別墅

嘔了一次吾一定有陸續有來, 吾好食太飽和不要食油利的食物都有幫助. 我一有想嘔的感覺就馬上食九製陳皮, 都幾work的. 你不防試下呢.

大宅

我個陣都無胃口, 想作嘔, 但無嘔出黎,
你可以試下食提子乾, 我覺得好似好d,
記得千其唔好肚餓, 一餓就好辛苦啦

同埋, 個人輕鬆d, 都會好d

別墅

Thanks!! :lol:

大宅

我生咗3個小朋友,陀親都嘔到死,當年好彩我亞姨幫我去中藥房買'葡萄乾'(記住不是提子乾,不要攪錯)只須用來煲水飲,真的萬試萬寧,飲多數天感覺會舒服些,無話嗅到什麼都去嘔.

我的同事的英國朋友回來都會去買葡萄乾帶回英國

大宅

3kids媽咪 :
我食的是提子乾呀, 都ok喎.
你講的'葡萄乾'是要在中藥房買的, 係點樣的呢?
等我下次都可以試試.

大宅

'葡萄乾'個樣大粒過提子乾,沒有提子乾o甘乾,因它是要煲完才飲它的水,提子乾就是當snack食不能用水煲,我相信兩樣都同是grape有異曲同工的.(但不是間間中藥舖都有得買,有時他們會給提子乾,因有朋友試過買錯)

kalo 寫道:
3kids媽咪 :
我食的是提子乾呀, 都ok喎.
你講的'是要在中藥房買的, 係點樣的呢?
等我下次都可以試試.

別墅

十分多謝各位o既資料.
呢個方法好o岩心水,又可以當生果食,嘻嘻...!:-P

冇諗過生BB o既過程,起步感覺原來如此辛苦!:tongue:

如我蝦柿餅話"女人好偉大"" 媽咪真偉大"

哈..哈哈.....

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章

我果時都試過咁,我會買得X素葡萄糖食.跟住就會好D, 但係唔好食咁多, 驚會血糖高.

首頁

尾頁

跳至