在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛驗到有BB,下個月中左右公司要我出Trip(公司未知我有咗,打算下星期攞醫生証明先講),出trip要去上海廣州5日,其間要拖住重喼周圍走,想問如果係你地,會照出trip嗎?

禁止訪問

引用:剛驗到有BB,下個月中左右公司要我出Trip(

大宅

引用:Quote:原帖由+LemonBBB+於+13-03-31+發表剛

原帖由 hmkm 於 13-03-31 發表
唔會去,仲要咁操勞,剛有b未穩唔好博,同公司講應該可以理解!
不過只有幾星期,未見肚,都危險嗎?
我公司唔夠人,只有我同另一男同事跟,佢做埋4月都唔做,我好怕佢唔請人會做死我!
同老細講我唔出trip佢一定唔高興

伯爵府

hashtag影視迷勳章

回覆:LemonBBB 的帖子

頭三個月都好緊要,唔好操勞,萬一出trip時有事咁點算?!

大宅

引用:頭三個月都好緊要,唔好操勞,萬一出trip時

原帖由 mabel0416 於 13-03-31 發表
頭三個月都好緊要,唔好操勞,萬一出trip時有事咁點算?!
明白!我返公司同老細傾下先!唔該哂!

wcpcelia    發表於 13-3-31 16:47

大宅

回覆:剛驗到有BB,你們會照出trip嗎?

同老細講咗,廣州trip果3/4日都要照去,因為公司唔夠人跟,不過我攰就可以比我休息喎
到時已經week 7/8左右,真係有D擔心...
其實有BB可以堅持唔出trip嗎?

男爵府

唔會

子爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 遊學勳章 畀面勳章

唔會

子爵府

LemonBBB 發表於 13-4-2 13:55
同老細講咗,廣州trip果3/4日都要照去,因為公司唔夠人跟,不過我攰就可以比我休息喎
到時已經we ...

其實好睇個人體質.. 我陀住第一個跟第二個, 根本唔知自己有左, 兩個有左6W都仲打緊壁球.
之後先知有左, 自己都覺得好險.

所以, 如果你一定要出TRIP, 唯有自己小心D, 儘量唔好攞粗重野, 累就儘快休息... 總之事事小心.

男爵府

唔知就話啫 知就一定唔去 邊個負責你嘅空全 見肚未不必讓你 何況未見肚 可以同老公商量再問問自己想點囉 如果公司人手少更加要及早俾佢你唔會出trip讓步 因為遅下仲有好多檢查要請假做 佢叫你一次出trip 下次又會叫你咁咁咁 總之大人bb安全緊要.....我公司都得三個人 無計情況下我陀bb唔舒服照請 呢個係我地為bb應做的事 唔係誇張係責任問題 以bb為首

大宅

真係睇個人體質,我陀兩個到六七週時已經嘔到天昏地暗

子爵府

唔去,問自己bb緊要定份工緊要?
我公司有個女人,有左b後即唔出trip,企到好硬,公司都無佢呼

大宅

引用:唔去,問自己bb緊要定份工緊要? 我公司有

原帖由 Pink_girl 於 13-04-03 發表
唔去,問自己bb緊要定份工緊要?
我公司有個女人,有左b後即唔出trip,企到好硬,公司都無佢呼

...
我都想企硬,不過我就太心軟喇!
可能睇多一星期身體先再出聲囉!

突然醒起,公司出trip 買既保險係唔包孕婦!一係叫老細買到份包孕婦既旅遊保先去,唔知work唔work...

子爵府

番大陸又要拖住街李走來走去似乎危險左D

大宅

引用:唔知就話啫+知就一定唔去+邊個負責你嘅空全

原帖由 catlee324 於 13-04-02 發表
唔知就話啫 知就一定唔去 邊個負責你嘅空全 見肚未不必讓你 何況未見肚 可以同老公商量再問問自己想點囉 如 ...
係喇!老細知我有咗,重比更多野我做...我諗住有咗要放鬆D添!點知工作更大壓力,而且有BB真係好易攰!
宜家唔理佢,咩都慢慢做,準時收工,之後產檢請全日sick leave, 等佢知道有BB真係唔可以有壓力,唔夠人就要請人!
出trip就睇多一星期點先,如果有需要叫婦科醫生出封信話身體狀況唔可以出trip...

大宅

引用:番大陸又要拖住街李走來走去似乎危險左D

原帖由 darichie 於 13-04-03 發表
番大陸又要拖住街李走來走去似乎危險左D
係呀,我去交易會要拖喼,攞catalogue,會好重,同會好攰,我都好擔心

男爵府

依家都無咩人會善待孕婦 除左家人同過來人 總之事事小心 good luck

子爵府

回覆 LemonBBB 的帖子

咁唔好去嘞, 1st trimester其實有D危險...雖然我果時有左6 weeks都同我先生去左轉歐洲旅行

大宅

當然係唔好博啦!你公司份勞保只係保你,唔保埋你阿B o架!有咩嘢自己負責咋!

別墅

我有左三個week去咗廣州三日,行得勁慢,唔敢食當地野同飲水,全自備樽裝水同米粉,安全回歸。第二次因為見晒肚,公司唔敢比我去

但如果你個trip要走泥走去就唔好啦,一切量力

首頁

尾頁

跳至